ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ 15-5-2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ 15-5-2015



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΩΑΜΗ ΑΔΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΠΗΓΗ:https://soundcloud.com/peris72/15-05-2015a

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
 
Skopjie Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα ΣκόπιαΟπαδοί του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι διαδήλωσαν χθες στα Σκόπια
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Η ΠΓΔΜ βυθίζεται όλο και περισσότερο στο πολιτικό αδιέξοδο και στην πολιτική κρίση, που τροφοδοτούν την ένταση.Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο και της δεύτερης συνάντησης των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να συμφωνήσουν ακόμη και στη διαδικασία για την επίλυση της κρίσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, επιχείρησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης με μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στήριξης του ίδιου, με το σύνθημα «Ισχυρή Μακεδονία», για την οποία υπήρξε κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού ανά τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Ν.Γκρούεφσκι επιχείρησε χθες να κάνει επίδειξη δύναμης με φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, για την οποία κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ
Με τη βοήθεια και της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει ο μηχανισμός του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έχει αποκαλυφτεί και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου και υπουργών του με παράγοντες των ΜΜΕ, προσπάθησε να στήσει προς όφελός του ένα παιχνίδι εντυπώσεων.
Η προχθεσινή αντικυβερνητική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως αποτυχημένη, πολύ μικρή και πολύ κατώτερη των προσδοκιών της ηγεσίας του SDSM. Και αντίθετα να δοθεί χαρακτήρας εθνικών διαστάσεων και… εθνικού θριάμβου στη χθεσινοβραδινή φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στη Βουλή.
Η τελευταία είχε έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά, με αρκετά άτομα να κρατούν σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και άλλους να φορούν περίεργες αρχαϊκές φορεσιές. Και με τον ίδιο τον Ν. Γκρούεφσκι να παίζει για ακόμη μία φορά το παιχνίδι της κινδυνολογίας, να κατηγορεί τους αντιπάλους του για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και της ασφάλειάς της και ότι επιδιώκουν το χάος.
Οι εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE επιχειρούσαν να εμφανίσουν εκ των προτέρων τη χθεσινή συγκέντρωση, για την οποία υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση, ότι είχε χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» και ότι το πλήθος του κόσμου, που ξεπερνούσε κατά πολύ τον αντίστοιχο της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης, έδειξε τελικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση και τον Ν. Γκρούεφσκι.
Πριν καν αρχίσει η συγκέντρωση, τα κυβερνητικά ΜΜΕ φιλοξενούσαν εκτιμήσεις κύκλων του VMRO-DPMNE που έκαναν λόγο για διπλάσιο κόσμο σε σχέση με εκείνον που πήρε μέρος προχθές στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, μιλώντας για περισσότερα από 90.000 άτομα. Πάντως τοπικοί δημοσιογράφοι την εκτιμούσαν στα 40.000 – 50.000 άτομα, δηλαδή όσο και εκείνη της αντιπολίτευσης.
Η συγκέντρωση, που ήταν ιδιαίτερα θορυβώδης, ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της χώρας, ενώ πριν ανέβει στην εξέδρα ο Ν. Γκρούεφσκι προηγήθηκαν αρκετοί ομιλητές. Δίπλα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στην πρώτη γραμμή βρισκόταν η Γκιορντάνα Γιανκούλοφσκα, την οποία απομάκρυνε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα μετά τις πιέσεις του δυτικού παράγοντα.
Στην ομιλία του ο Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι θα κερδίσει μαζί με τον κόσμο αυτή τη μάχη και δεν θα επιτρέψουν στον Ζ. Ζάεφ και στους ανθρώπους ξένων μυστικών υπηρεσιών να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
ΖΑΕΦ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Παραίτηση του Γκρούεφσκι απαιτεί η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση δεν διαπραγματεύεται αν προηγουμένως δεν παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού ο Ν. Γκρούεφσκι και δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, ήταν η θέση που διατύπωσε και χθες στη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του SDSM, Ζ. Ζάεβ.
Να σημειωθεί ότι και αυτή η συνάντηση έγινε στη λέσχη των βουλευτών, αφού υπήρχαν ενστάσεις από κάποια κόμματα να γίνει είτε στο προεδρικό μέγαρο, αφού διαφωνούσε το DUI, είτε στη Βουλή, που απέρριπτε το SDSM. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αρχηγός του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι, που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Ν. Γκρούεφσκι, κινήθηκε σχεδόν στη γραμμή του τελευταίου, προτείνοντας να συγκροτηθεί μια… ομάδα εργασίας. «Είμαστε σε άνιση θέση σε σύγκριση με τον Γκρούεφσκι, ο οποίος ελέγχει τα θεσμικά όργανα.
Προειδοποίηση
Χωρίς μια συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα σήμαινε την αποχώρησή του από αυτήν, δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ. Τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι όσο και της ΕΕ Αϊβο Οραβ που ήταν παρόντες, παρά το ναυάγιο, συμφώνησαν μόνο να γίνει νέα συνάντηση στις 26 Μαΐου – δεν διατύπωσαν καμία πρόταση.
Έτσι το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται για τη σημερινή επίσκεψη των Γκρούεφσκι – Ζάεφ στο Στρασβούργο, όπου επιχειρείται να στηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο πολιτικούς για το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, με παρέμβαση ομάδας ευρωβουλευτών.
Εν τω μεταξύ, στελέχη και οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παραμένουν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης έχοντας στήσει δεκάδες σκηνές, ζητώντας την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι. Όλη την προχθεσινή νύχτα έδωσε το «παρών» και ο αρχηγός του SDSM Ζ. Ζάεφ μαζί με την αντιπρόεδρο Ραντμίλα Σεκερίνσκα και άλλα στελέχη.



ΠΗΓΗ: Εθνος και http://history-of-macedonia.com


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΝΕΜΟΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΠΝΕΟΥΝ ΠΙΑ.

Βεστάγκερ: Σεβαστείτε τη ΡΑΕ, τερματίστε το μονοπώλιο της ΔΕΗ

«Πρόωρες οι εικασίες για ΔΕΣΦΑ»

Βεστάγκερ: Σεβαστείτε τη ΡΑΕ, τερματίστε το μονοπώλιο της ΔΕΗ

Βεστάγκερ: Σεβαστείτε τη ΡΑΕ, τερματίστε το μονοπώλιο της ΔΕΗ
Διπλή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη μιας «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, αλλά και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, έστειλε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, μιλώντας στον ιστοχώρο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EurActiv.gr.
  Η Επίτροπος Ανταγωνισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «μονοπώλιο», που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει.
«Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια είπε πως η ΔΕΗ έχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη -το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα- και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση  να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές.
«Η απόφαση αυτή είναι επί του παρόντος ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ» σημείωσε.
Η ίδια ξεκαθάρισε τη στάση της Κομισιόν σχετικά με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι «ισχυρή και ανεξάρτητη».
«Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό πλαίσιο και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή» τόνισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Αναφορικά με την έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR, η Επίτροπος από τη Δανία είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία.
Η ίδια διευκρίνισε ότι Κομισιόν έχει αποστείλει ερωτήσεις στην αζέρικη εταιρεία και ακόμη αναμένει «ολοκληρωμένες απαντήσεις» που θα κρίνουν την συμβατότητα της συμφωνίας εξαγοράς με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
«Η προθεσμία για την Επιτροπή να λάβει απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ και την SOCAR ανεστάλη στις 21/01/2015 και δεν έχει επανεκκινηθεί ακόμα. Ως μέρος της διαδικασίας μας, έχουμε στείλει ερωτήσεις στη SOCAR και περιμένουμε από την εταιρεία να μας στείλει ολοκληρωμένες και πλήρεις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης σε αυτό το στάδιο» κατέληξε η Επίτροπος.

Πηγη: Newsroom ΔΟΛ

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και από την πλευρά Καραμανλή

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και από την πλευρά Καραμανλή

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Και η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θεωρεί πλέον ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και στη Ν.Δ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Ο Καραμανλής δεν δίνει ούτε πράσινο, αλλά ούτε και κόκκινο φως σε κανέναν. Αντιλαμβάνεται πάντως ότι πλησιάζει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και στη Νέα Δημοκρατία», σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό.
Οσοι επισκέπτονται σταθερά το γραφείο του, από τις εκλογές του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, τελευταίως διακρίνουν μια αλλαγή στη στάση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, αν και επιμένει ότι αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας και δευτερευόντως το συμφέρον της παράταξης, αφήνει πια σαφώς να εννοηθεί ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου –και ίσως πρέπει– να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και στη Νέα Δημοκρατία πριν να είναι πολύ αργά... Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις προτροπές για ψυχραιμία, αποφεύγει να αποθαρρύνει όσους του εκθέτουν τους προβληματισμούς τους αναζητώντας τρόπους αναχαίτισης της πτωτικής πορείας του κόμματός τους.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησε ότι ο κ. Καραμανλής συνυπογράφει το σενάριο που εμφανίζει στελέχη της Ν.Δ. να αναζητούν τη διέξοδο από το αδιέξοδο σε μια μεταβατική προεδρία, με επικρατέστερη για την αποστολή αυτή την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο που ο ίδιος σκέπτεται το αρνούνται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπέρ των καθαρών λύσεων και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί την πρώην υπουργό ένα στέλεχος που θα είχε λόγο να υποδυθεί αυτόν τον μεταβατικό ρόλο.
«Αυτός που, με τις διαδικασίες που προβλέπονται ή θα συμφωνηθούν, θα αναλάβει την αναστήλωση του κόμματος, θα οδηγήσει και τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Η εκτίμηση του κ. Καραμανλή στο πρόσωπο της κυρίας Μπακογιάννη πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αλλωστε, συχνά-πυκνά, όταν αναφέρεται στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, έχει πάντα έναν καλό λόγο για την τότε αποτελεσματική και συνεργάσιμη, όπως τη χαρακτηρίζει, υπουργό, με την οποία σημειωτέον συναντήθηκε λίγο μετά τις οδυνηρές για τη Ν.Δ. εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Το εάν αυτό, ωστόσο, αρκεί όταν μιλάμε για την ηγεσία του κόμματος, μένει να αποδειχθεί αν και όταν ξεκινήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες.

Οχι προς τα δεξιά

Αλλωστε, με τους περισσότερους από τους εμφανιζόμενους ως διεκδικητές της ηγεσίας ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολύ καλή σχέση. Χωρίς αμφιβολία, ο κ. Καραμανλής είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική μιας ηγεσίας που θα σηματοδοτούσε τη στροφή της Ν.Δ. προς τα δεξιά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί η πιθανότητα υποστήριξης εκ μέρους του μιας υποψηφιότητας με πολιτικά χαρακτηριστικά όπως αυτά του κ. Μάκη Βορίδη.

Αντιθέτως, με τον κ. Νίκο Δένδια ο κ. Καραμανλής, εκτός της καλής προσωπικής σχέσης, έχει και κοινές ιδεολογικές αναφορές, ενώ τον θεωρεί ένα πετυχημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι το αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή της ηγεσίας ενός κόμματος με πολυεπίπεδα προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη διαμόρφωση των εσωτερικών ισορροπιών που απαιτούνται για την ανάδειξη του αρχηγού.
Διότι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης, αν η επιλογή γινόταν με αποκλειστικό κριτήριο την προσωπική σχέση, είναι βέβαιο ότι πρώτος στη λίστα θα ήταν με απόσταση από τους υπόλοιπους ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, με τον οποίον τον συνδέει στενή φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.
Με δεδομένο, πάντως, ότι ο ίδιος αποκλείει προσωπική του εμπλοκή στην κούρσα της διαδοχής, φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι πιέσεις και προς τον ίδιον προκειμένου να κάνει το νεύμα προς την κατεύθυνση εκείνου ή εκείνης που θα θεωρηθεί καταλληλότερος/-η για τη διαδοχή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
 
ΠΗΓΗ: Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Και εχει αργησει παρα πολυ. Εχει ευθυνη απεναντι στην βαση να παρει θεση.

Λαπαβίτσας: Εντός μηνών η ανάκαμψη αν πάμε στη δραχμή


Λαπαβίτσας: Εντός μηνών η ανάκαμψη αν πάμε στη δραχμή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, θα χρειαστούν μόνο λίγοι μήνες για να ανακάμψει εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα Press Project, ο κ. Λαπαβίτσας  υποστήριξε πως οι δείχνουν ότι το νέο νόμισμα θα σταθεροποιηθεί σε μια κατάσταση 15 με 20% κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1.
«Στην αρχική περίοδο όταν θα έχουμε βαθύτερη υποτίμηση εκεί θα υπάρχει, θα χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα που θα προστατεύσουν και την οικονομία και τον τόπο, εβδομάδων ή λίγων μηνών, δυο μήνες, τρεις μήνες, όπου θα γίνει αυτή η προσαρμογή. Εκεί η ευθύνη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και της Αριστεράς γενικότερα είναι να εξασφαλίσει πόρους κονδύλια για την υπεράσπιση του νομίσματος», συμπλήρωσε.
Ακόμη επισήμανε πως η προοπτική ότι τις εβδομάδες αμέσως μετά την υποτίμηση ακόμα και αν αυτή φθάσει στο 50% «θα γεμίσουμε από ανθρώπους που θα έρθουν άρον άρον με βαλίτσες, έτοιμοι να στείλουν τα λεφτά τους», του φαίνεται «άκρως απίθανη».

ΠΗΓΗ:  http://www.kathimerini.gr/

Σρέντερ: Να μην επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές

Σρέντερ: Να μην επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές


«Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Βάσει των στοιχείων που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα», απάντησε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε αν ήταν σωστή απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά ο πρώην καγκελάριος πρόσθεσε ότι μετά την υιοθέτηση του ευρώ «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα. Εκεί έκαναν όλες οι κυβερνήσεις σημαντικά λάθη».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα ο Σρέντερ επεσήμανε: «Η συμβουλή μου: η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές».

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος απάντησε καταφατικά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον, τόνισε: «Και επίσης το εύχομαι. Παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε εικασίες τώρα για ένα σχέδιο Β'. Διότι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής -μεταρρυθμίσεις και βοήθεια— δεν έχει καμία πιθανότητα» επιτυχίας.
 
ΠΗΓΗ: REAL

Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα


Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας θέτουν τα Τίρανα, καθώς, με το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα –με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο! Πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό στις ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.

Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.
 
ΠΗΓΗ: Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ  Τα τσιρακια των Τουρκων δημιουργουν προβλημα στο Ιονιο. Αμφισβητουν και την συνοριακη γραμμη οι ταραξιες των Δυτ. Βαλκανιων. Η απαντηση της κυβερνησης πρεπει να ειναι σκληρη. Μηπως ειναι ωρα να θεσουμε εντονοτερα τα θεματα της ελληνικης μειονοτητας στην Βορ Ηπειρο και το νομικο της καθεστως μια και για χρονια εχουμε καταχωνιασει το ζητημα απαραδεκτως;

Η κατάρρευση της ΝΔ και η ευθύνη των κορυφαίων στελεχών της

Η κατάρρευση της ΝΔ και η ευθύνη των κορυφαίων στελεχών της 

ΑΡΘΡΟ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

  Γιώργος Κοντογιάννης

του Γιώργου Κοντογιάννη.
Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που από τις εκλογές και μετά αντιπολιτεύονται τον κ. Σαμαρά.
Ενώ η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η κοινωνία εκφράζει πλέον τη δυσφορία της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να καταποντίζεται δημοσκοπικά και να αυξάνει αρνητικά τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει σταθερός στα εκλογικά του ποσοστά.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 36,5%, όσο δηλαδή και τα εκλογικά του ποσοστά, ενώ η ΝΔ έχει πέσει στο 15,5%
Την ίδια στιγμή και σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με στοιχεία από το skai.gr το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.
            Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν τα στελέχη που ήδη έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην πρόθεση Σαμαρά να μη παραδώσει, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στις τελευταίες εκλογές, την ηγεσία της ΝΔ.
Δεν γίνεται, βέβαια, λόγος για προβληματισμό του ιδίου του κ. Σαμαρά, καθώς αν ενδιαφερόταν για την πορεία της ΝΔ θα είχε κάνει από την επομένη των εκλογών ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του όταν έχαναν εκλογές, και θα είχε προφυλάξει και τον εαυτό του από την απαξίωση στην οποία τώρα έχει περιέλθει και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Ωστόσο όλοι εκείνοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μάχες στην πρώτη γραμμή της ΝΔ, όλοι εκείνοι που η βάση της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τίμησε με ψήφους και αξιώματα με στόχο την προσφορά στην πατρίδα και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των Ελλήνων, όλοι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους γέννημα και θρέμμα αυτής της παράταξης, όλοι αυτοί οφείλουν να δράσουν το συντομότερο για να μη καταντήσει η παράταξη της ελπίδας και της δημιουργίας, κοινοβουλευτικό απόκομμα όπως το ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα κορυφαία στελέχη που φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Αντώνη Σαμαρά ή που επιθυμούν να συνεχίσουν να μάχονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να κατανοήσουν ότι η συνεχής φθορά και αποσύνθεση της ΝΔ οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή που ως κατάληξη έχει τη συρρίκνωση και τελικά τη διάλυση του κόμματος.
Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα το δεχθούν; Αν θα το επιτρέψουν; Και εν τέλει θα αποδεχθούν να τους βαρύνει η ευθύνη της απραξίας την ώρα της βύθισης του κομματικού σκάφους;
Χθες το βράδυ στο θέατρο «Χατζηχρήστος» ο «Σύνδεσμος ‘74», πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα οργανώνοντας μια συγκέντρωση μοναδική στα εσωκομματικά μεταπολιτευτικά χρονικά, αφού στελέχη που από το 1974 και μετά προσέφεραν στην παράταξη και στη χώρα βγήκαν μπροστά και απαίτησαν την αναγέννηση της ΝΔ και την επιστροφή της στις κεντροδεξιές αρχές και αξίες του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Είναι κατανοητό ότι αυτήν την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού τα κοινοβουλευτικά στελέχη πρώτης γραμμής διστάζουν να προτάξουν το κομματικό πρόβλημα αφού ο κ. Σαμαράς κατάφερε να περάσει την «γραμμή» ότι η ανακίνηση εσωκομματικού ζητήματος δεν είναι εθνικά υπεύθυνη στάση. Συνεπώς όποιος αυτήν την ώρα θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ σκέφτεται τον εαυτό του και δεν σκέφτεται το πρόβλημα της Ελλάδος.
Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζητούμενο. Αν η ΝΔ σήμερα είχε μια πιο υπεύθυνη ηγεσία, μια ηγεσία που η κοινωνία δεν την αντιμετώπιζε με αποστροφή, τότε θα μπορούσε να προβάλει ως εναλλακτική λύση, ως λύση ελπίδας και σταθερότητας σε ένα καταρρέον πολιτικό σκηνικό. Σε ένα σκηνικό που παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο οι πολίτες να είναι αντίθετοι με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και σε σημαντικό βαθμό να νιώθουν φόβο για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και για το αύριο και παρά ταύτα η κυβέρνηση αυτή να προηγείται με 21% της αντιπολίτευσης.
Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ πρέπει να καταλάβουν ότι αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η στάση του κ. Σαμαρά θα αποτελέσει την απαρχή νέων δεινών για τη ΝΔ, ίσως δε να προκαλέσει νέο διχασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του κόμματος. Αλλά και αυτό αν δεν συμβεί και η κυβέρνηση αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δικό της εσωκομματικό πεδίο, τότε ο κ. Σαμαράς θα βρει την ευκαιρία να προβάλει το επιχείρημα «τώρα που καταρρέει η κυβέρνηση κανείς δεν δικαιούται να θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ».
Μόνο που και τότε η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει αυτόν που καταδίκασε πριν από λίγους μήνες και προτίμησε να στηρίξει κάποιον που αντιλαμβανόταν ότι της λέει ψέματα… Τότε οι πολίτες θα αναζητήσουν άλλες λύσεις που ίσως αποβούν μοιραίες για τη χώρα και τη δημοκρατία.
Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι καθαρά. Τόσο καθαρά που αν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν δείξουν ότι τα αντιλαμβάνονται και δεν αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες, τότε όση ευθύνη θα έχει ο κ. Σαμαράς για την κατάρρευση της παράταξης, άλλη τόση θα έχουν και αυτά τα στελέχη που δεν έπραξαν τίποτε για να την αποτρέψουν.

ΠΗΓΗ:http://www.apopseis.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"