ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ - ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

ΟΧΙ στην προταση των δανειστων ΟΧΙ και στο αθλιο Κοκκινο μνημονιο του Συριζα που σκοτωνουν τον ιδιωτικο τομεα. ΝΑΙ ανεπιφυλακτα στην Ευρωπη και το Ευρω. ΟΧΙ στην δραχμη.ΟΧΙ στην αποδοχη της βιωσιμοτητας ενος χρεους που πρεπει να κουρευτει.

Να παψει να τιθεται το ζητημα Ναι ή Οχι στην Ευρωπη και το Ευρω

Να παψει να τιθεται το ζητημα Ναι ή Οχι στην Ευρωπη και το Ευρω. Παιζουμε ετσι το παιχνιδι των φονταμενταλιστων του Βερολινου και νομιμοποιουμε την θεωρια της εξοδου. Το ερωτημα αφορα μονο το Ναι ή Οχι στην συμφωνια. Ολα τα αλλα ειναι επιπολαιες ερμηνειες.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ ακόμη και με «όχι»

Η ΕΚΤ θα προστατέψει το νόμισμα

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ ακόμη και με «όχι»

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ ακόμη και με «όχι»
  (Φωτογραφία:  Reuters )


H Ελλάδα θα παραμείνει για την ώρα στο ευρώ ακόμα και αν οι πολίτες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, φέρεται να δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με βάση τις ίδιες πηγές του πρακτορείου που συμμετείχαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση την Τρίτη, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να προστατέψει το ευρώ αν οι Έλληνες ψηφίσουν κατά των όρων της διάσωσης στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, προσθέτει το Bloomberg.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΟΧΙ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ.

Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε τη δόση προς το ΔΝΤ

Αισιόδοξος για συμφωνία

Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε τη δόση προς το ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε τη δόση προς το ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Κατηγορηματικός ότι δεν θα αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης, εξέφρασε ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «όχι», όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα αποπληρωθεί η δόση 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Επίσης, ερωτηθείς εάν θα κλείσει η συμφωνία, απάντησε: «Ελπίζουμε».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, την ίδια ώρα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου διευκρινίζει ότι αξιόπιστη πρόταση προϋποθέτει βιώσιμη λύση για το χρέος, ο Ευ.Τσακαλώτος προσδοκά μεγαλύτερη ευελιξία από τους δανειστές και Αλ.Φλαμπουράρης θέτει τα εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνική πλευρά.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Εδω που φτασαμε ορθα δεν θα πληρωθει η δοση του ΔΝΤ. Επρεπε μαλιστα αυτο να εχει συμβει νωριτερα αντι να σπαταλωνται τα αποθεματικα εφοσον ειχαν σκοπο να φτασουμε σε δημοψηφισμα.

«Είναι δικό τους πρόβλημα» λέει η Ρωσία για την ελληνική κρίση

Αποστασιοποιούμενη από την κατάσταση

«Είναι δικό τους πρόβλημα» λέει η Ρωσία για την ελληνική κρίση

«Είναι δικό τους πρόβλημα» λέει η Ρωσία για την ελληνική κρίση
  (Φωτογραφία:  Reuters )


Η εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους δεν είναι θέμα της Ρωσίας, αλλά της Αθήνας και των πιστωτών της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι πρόβλημα της Ελλάδας. Αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, δεν είναι δικό μας θέμα» ανέφερε ο Πεσκόφ εν μέσω της νέας κινητικότητας που παρατηρείται για την εξεύρεση λύσης μετά τη νέα πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τις τελευταίες ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Δεν περιμενα κατι καλυτερο. Μονο οι αφελεις και ανιστορητοι περιμεναν.

Μόνο 120 ευρώ θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι συνταξιούχοι

Απόφαση-σοκ: Μόνο 120 ευρώ θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι συνταξιούχοι

Απόφαση-σοκ: Μόνο 120 ευρώ θα μπορούν να εκταμιεύσουν οι συνταξιούχοι - Κεντρική Εικόνα
Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην μπορούν να σηκώσουν οι συνταξιούχοι περισσότερα από 120 ευρώ
Σε μια απόφαση-σοκ, που ήδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εκταμιεύσουν το ποσό της σύνταξής τους, από κάποιο υποκατάστημα τράπεζας.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από αύριο και για 3 ημέρες θα ανοίξουν 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη τη χώρα, ώστε να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν στη διάθεσή τους κάρτα αναλήψεων, το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να εκταμιεύσουν είναι 120 ευρώ. Οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να εκταμιεύσουν άλλα χρήματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Επιπροσθέτως, οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη δέσμευση να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση χρεωστικών καρτών, ώστε οι συνταξιούχοι να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.
Την ίδια ώρα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού αύριο θα λάβουν μόνο την μισή σύνταξή τους. Λόγω των εξελίξεων με τις κλειστές τράπεζες, δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθεί ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό. 

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ;

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΩΝ;

ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν με πειθουν οι εκβιασμοι και οι τερατολογιες. Αλλα το δημοψηφισμα ετσι οπως διοργανωνεται ειναι μια ανοησια που αποδεικνυει ποσο ασχετοι και αμορφωτοι ειναι ορισμενοι απο τους κυβερνωντες. Ο Αλεξης τα εκανε θαλασσα. Αν ηθελε δημοψηφισματα αυτα γινονται νωριτερα με ομαλοτητα χωρις να εχουν στεγνωσει τα ταμεια και χωρις να ειναι η χωρα στην γωνια και με την πλατη στον τοιχο. Γιατι επελεξαν να σπαταλησουν τα διαθεσιμα ολων των φορεων για να πληρωνουν το ΔΝΤ επι 5 μηνες αν ειχαν σκοπο να φτασουν σε αυτο το σημειο; Οτι και να ψηφισετε τη Κυριακη το συμπερασμα μου για τους κυβερνωντες του Συριζα ειναι οτι αποτελουν μια ομαδα επιπολαιων και αμαθων που παιζουν με την χωρα.

Taggesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους

Την ύστατη στιγμή

Taggesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους

Taggesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση του χρέους» εκτιμά σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Κατά τη διάσωση του ευρώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν κυρίως τη λογική των αγορών, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Ελλάδα, με κάθε τίμημα.
«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη» αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέρκελ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια.
Την χρησιμοποίησε και πάλι τη Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως, διερωτάται η Tagesspiegel, ως τι μίλησε η Μέρκελ: ως υπομονετική Ευρωπαία ή ως η ηγέτης της χώρας στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, η οποία φοβάται ότι θα χάσει τα δισεκατομμύριά της;
Με τη διάσωση της Ελλάδας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέλαβαν τον ρόλο των επενδυτών. Περισσότερο από τους Έλληνες προστατεύθηκαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι, εκτιμά η εφημερίδα.
Στην πραγματικότητα, προσθέτει η Tagesspiegel, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν τη λογική των χρηματαγορών.
Σκοπός των θεσμών είναι να διατηρήσουν την αυταπάτη ότι η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να γίνει χωρίς κόστος. Γι' αυτό η Μέρκελ δεν κάνει αυτό που είναι προφανώς απαραίτητο: δεν διευκολύνει μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί με κάθε κόστος να αποφύγει να χαθούν τα σχεδόν 90 δισεκ. που έχει καταβάλει η χώρα της για τη διάσωση της Ελλάδας.
Αν όμως, καταλήγει η Tagesspiegel, η Μέρκελ ήταν μια ιδιώτης επενδύτρια, τότε θα προσπαθούσε να περιορίσει τις ζημιές της. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει χαθεί, ακόμη κι αν η Αθήνα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΛΕΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 50% ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟ 2010 ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΑΝ ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<< Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΚΟΜΗ

ΑΚΟΥΓΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ .Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ; ΠΙΣΤΕΥΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Ο Κρούγκμαν εξηγεί γιατί θα ψήφιζε ΟΧΙ


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν εξηγεί γιατί θα ψήφιζε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα




Τους δύο λόγους για τους οποίους ο ίδιος θα ψήφιζε «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε νέο του άρθρο.
  Συγκεκριμένα, αναφέρει:   «ΟΚ, είναι πραγματικότητα: Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, τα capital controls επιβλήθηκαν. To Grexit δεν είναι πάρα πολύ μακριά από εδώ – η "μητέρα" όλων των bank runs που πολλοί φοβούνταν έχει ήδη συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάλυση κόστους-οφέλους που ξεκινά από εδώ και πέρα είναι πολύ πιο ευνοϊκή για την έξοδο από το ευρώ από ό,τι ήταν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Σαφώς, όμως, ορισμένες αποφάσεις πρέπει να περιμένουν το δημοψήφισμα.
Εγώ θα ψήφιζα «όχι», για δύο λόγους.
Πρώτον, όσο και εάν η προοπτική εξόδου από το ευρώ τρομάζει τους πάντες -συμπεριλαμβανομένου και εμένα– η τρόικα ουσιαστικά απαιτεί τώρα συνεχιστεί επ' αόριστον το καθεστώς της πολιτικών των τελευταίων πέντε ετών. Πού είναι η ελπίδα σε αυτό;   Ίσως, απλώς ίσως, η προθυμία για έξοδο θα εμπνεύσει την επανεξέταση του θέματος, αν και μάλλον όχι. Ακόμη και έτσι όμως, η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο χάος απ' αυτό που ήδη υπάρχει, και θα άνοιγε τον δρόμο για την επακόλουθη ανάκαμψη, όπως ακριβώς έγινε πολλές φορές σε πολλά μέρη. Η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική.
Δεύτερον, οι πολιτικές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του «ναι» θα ήταν βαθιά ανησυχητικές. Η τρόικα έκανε σαφώς έναν "αντίστροφο Κορλεόνε" - έκανε μία προσφορά στον Τσίπρα που δεν μπορεί να δεχθεί και πιθανώς το έκανε αυτό ενσυνείδητα. Έτσι, το τελεσίγραφο ήταν ουσιαστικά μια κίνηση για αντικατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη και εάν δεν σου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να είναι ενοχλητικό για οποιονδήποτε πιστεύει στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.»

Πηγή: www.lifo.gr ΚΑΙ any-news.gr

ΟΧΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ.

ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ! ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΛΦΩΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ.

ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.

ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"