ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΠΟΛΥ ΧΑΛΑΡΑ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΕΤΟ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ FOUNDS ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΗΡΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΑΣΕ 24 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ CAPITAL CONTROLS. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ ΑΥΤΟ.

Ξεπούλησαν τις τράπεζες! Αλχημιστές και αργυραμοιβοί!

Ξεπούλησαν τις τράπεζες! Αλχημιστές και αργυραμοιβοί!


Μας εντυπωσιάζει η μεγάλη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τουλάχιστον των περισσοτέρων) για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί. Σαν να μην έχει αντίπαλο. Οι δηλώσεις των κομμάτων περνάνε στα ψιλά. Σε κάποια μονόστηλα. Και η όποια ενασχόληση μοιάζει να είναι αντικείμενο παραπολιτικών στηλών.

Τη διετία 2012-2013, το Ελληνικό Δημόσιο διέθεσε 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτό το ποσό και τις τότε τιμές των μετοχών το Δημόσιο έγινε ο βασικός μέτοχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Απέκτησε πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Απέκτησε, έτσι, τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως παραδέχθηκε μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τέλος του 2013 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ένα από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο του 2014 ξένοι επενδυτές επένδυσαν άλλα 8,3 δισ. ευρώ (warrants κ.λπ.). Ετσι απέκτησαν το 27% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εκείνη τη χρονική περίοδο η συνολική χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού συστήματος ανερχόταν σε 31 δισ. ευρώ. Τότε η αξία των μετοχών του Δημοσίου είχε μειωθεί σε 18,5 δισ. ευρώ από τα αρχικά 25 δισ. Αίτιο, η μείωση της τιμής των μετοχών.

Ηρθε λοιπόν η ώρα των αλχημιστών οικονομολόγων. Και των αργυραμοιβών των ξεπεσμένων και ξεπερασμένων ιδεών και ιδεοληψιών. Των ανιαρών μονολόγων, των πομφολύγων και των φληναφημάτων. Και των υποκλοπών των συνεδριάσεων κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων. Και των Plan B! Με διαφορετικό, όμως, περιεχόμενο κάθε φορά. Και με διαφορετικούς συντάκτες και συντονιστές. Με μερικούς από αυτούς να αρνούνται ή να απαρνούνται τη συμμετοχή τους. Με ακατανόητες επιστροφές 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτά που είχαν ταχθεί για τυχόν ανάγκες των τραπεζών. Με τυχοδιωκτική αναζήτηση «θερμών» λιμανιών στις βόρειες θάλασσες. Με κατακλυσμιαία φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη φορά κυρίως από μικρομεσαίους. Με την πανούκλα των capital controls που εμείς προκαλέσαμε κι εμείς αποφασίσαμε. Με πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας. Και με «σκληρές» διαπραγματεύσεις όπου τα αποδεχθήκαμε όλα. Αφού προηγουμένως τα είχαμε εμείς οι ίδιοι προτείνει. Πιο πολλά από αυτά που μας είχαν αξιώσει.

Και κατέφτασε ο Νοέμβριος του 2015. Ο «θρίαμβος» της ανακεφαλαιοποίησης! Οι ξένοι διέθεσαν περίπου 9,1 δισ. ευρώ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 1,2 δισ. ευρώ. Η αξία του τραπεζικού συστήματος ανέρχεται πια σε 11,5 δισ. ευρώ. Ετσι, η αξία των μετοχών που διακρατούν οι παλαιοί μέτοχοι (μεταξύ των οποίων ο πιο μεγάλος είναι το Δημόσιο) υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα 25 δισ. ευρώ που διέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2012-2013 αξίζουν σήμερα λιγότερο από 1,2 δισ. ευρώ!

Πώς έγινε αυτό το ανοσιούργημα; Η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ανερχόταν τις τελευταίες ημέρες σε 0,36-0,37 ευρώ. Η ανακεφαλοποίησή της έγινε όμως με τιμή 0,02 ευρώ ανά μετοχή! Η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ήταν 0,06-0,07 ευρώ. Η ανακεφαλαιοποίησή της έγινε με τιμή 0,33 του ευρώ ανά μετοχή!  Με αυτά και με τ’ άλλα το Ελληνικό Δημόσιο έχασε 24 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Το κυριότερο; Εχασε τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών. Τώρα πια είναι μέτοχος μικρής μειοψηφίας. Υπολογίζεται ότι σήμερα κατέχει κάτι λιγότερο από το 10% του τραπεζικού συστήματος. Και οι Ελληνες μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι, έχασαν τα λεφτά τους. Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι πια ελληνικό!

Μήπως όλα έγιναν για να σωθούν οι καταθέσεις; Αυτό ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Και στο σκεπτικό της επικαλείται ως απειλή την έναρξη ισχύος οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία κυρώσαμε, ως ένα από τα προαπαιτούμενα, το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Με την οδηγία κάθε τράπεζα και οι μέτοχοί της έχουν την ευθύνη διάσωσης των καταθέσεων. Οχι πια το Δημόσιο. Ποιο είναι το ψέμα; Η συγκεκριμένη οδηγία κυρώθηκε με την ακόλουθη αιτιολογία: «…να προστατευτούν οι καταθέσεις». Δηλαδή, η υπόσχεση εγγύησης των καταθέσεων μετατράπηκε σε απειλή και κατά των καταθετών και κατά των φορολογουμένων.

Το ερώτημα απλό και αμείλικτο: γιατί σιωπούν τόσοι πολλοί; Και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα;

ΠΗΓΗ:  http://www.protothema.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"