Του Γ. Αγγέλη 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαχέονται από διεθνή οικονομικά πρακτορεία ειδήσεων, περισσότερα από δέκα Hedge Funds έχουν αποσυρθεί τις τελευταίες ημέρες από την Deutsche Bank, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επώνυμοι επενδυτές είχαν φτιάξει θέσεις short έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την "τύχη” του γερμανικού τραπεζικού γίγαντα.
Όλα τα στοιχήματα ή τουλάχιστον τα περισσότερα που παίζονται στην αγορά τα τελευταία 24ωρα ποντάρουν στο ότι η γερμανική κυβέρνηση λόγω του μεγέθους και της φύσης του τραπεζικού γίγαντα θα υποχρεωθεί να κινηθεί όπως η αμερικάνικη κυβέρνηση για την Citi το 2008 – 2009.
Τότε που ο κ. Λ. Σάμμερς με την συμφωνία του Μπεν Μπερνάνκι υποχρεώθηκε σε δύο κρατικές ενέσεις για να την κρατήσει όρθια απέναντι στο τσουνάμι της Lehman Btrothers.
Μπορεί να γίνει το ίδιο τώρα για την Deutsche Bank; Η απάντηση προς το παρόν είναι ενα στοίχημα που κάποια Hedge Funds επιλέγουν να το παίξουν θετικά και άλλα αρνητικά. 
Το θέμα όμως είναι ότι τα μεγέθη είναι τρομακτικά, καθώς το σύνολο των συμβολαίων παραγώγων που έχει η Deutsche Bank ξεπερνά σε μέγεθος το δεκαπενταπλάσιο του γερμανικού ΑΕΠ. 
Επι πλέον η Deutsche Bank είναι διασυνδεδεμένη με το ισχυρότερο κομμάτι της γερμανικής βιομηχανίας, εκείνο που έχει επεκταθεί διεθνώς και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. 
Ταυτόχρονα τα επικίνδυνα και τοξικά προϊόντα που έχει διοχετεύσει η Deutsche Bank στην εγχώρια τραπεζική αγορά της Γερμανίας βρίσκονται "αποθηκευμένα” στα υπόγεια των τοπικών περιφερειακών τραπεζών της Γερμανίας. 
Με άλλα λόγια το πρόβλημα για την κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε δεν είναι το μέγεθος της τράπεζας όσο το γεγονός ότι η Deutsche Bank είναι συνδεδεμένη "συστημικά” με το σύνολο της γερμανικής οικονομίας από τον μεταπόλεμο μέχρι και σήμερα...
Από τη γερμανική κυβέρνηση και από τη διοίκηση της Deutsche Bank δηλώνεται σε όλους τους τόνους ότι η τράπεζα δεν έχει ανάγκη διάσωσης και ότι έχει επαρκή κεφαλαιακή κάλυψη για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις. 
Παρ' όλα αυτά τίποτα δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις διεθνείς αγορές και μάλλον η ανησυχία είναι απολύτως βάσιμη για δύο σοβαρούς λόγους: η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην "ποινή” των 14 δισ. δολ. από τις αμερικανικές αρχές και τα αμερικάνικα επιτόκια πρόκειται αργά ή γρήγορα να αυξηθούν. 
Ο δεύτερος ειδικά λόγος είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικός για την Deutsche Bank καθώς στα κεφάλαια ποσοτικής χαλάρωσης της  Fed η Deutsche Bank περισσότερο ακόμα και από τις αμερικάνικες τράπεζες, στήριξε τη γιγάντια επέκτασή της μετά το 2008. Και τώρα ο όγκος των παραγώγων που έχει οικονομήσει πάνω σ' αυτόν τον δανεισμό πρόκειται να "κοστίσει” με την αύξηση των επιτοκίων πολύ ακριβότερα. 
Μπορεί ο κ. Ντράγκι να την σώσει; Η απάντηση δεν είναι στο τραπέζι προς το παρόν. Γιατί το Βερολίνο είχε επιβάλει το bail – In σαν τρόπο ύπαρξης στο ευρω-σύστημα και περιορισμένα περιθώρια παρέμβασης στην ΕΚΤ. 
Η σωστή ερώτηση σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές δεν είναι αν η ΕΚΤ μπορεί να σώσει την Deutsche Bank. 
Είναι αν η υπόθεση της Deutsche Bank θα υποχρεώσει την Ευρωζώνη και το Βερολίνο να αλλάξουν τους όρους του τραπεζικού μοντέλου στην Ευρώπη και να κάνει – επιτέλους – την ΕΚΤ κυρίαρχη Κεντρική Τράπεζα στον χώρο του ευρώ...
Διαβάστε ακόμη:
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr