ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μήνυμα να χαμηλώσει ο πήχης

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν άμεσα σε απομείωση του χρέους αλλά και να χαμηλώσουν τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%).

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018 - 2020 και 1,5% για το 2021.

Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη Άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

Στήριξη στην αναδιάρθωση χρέους

Tην ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την έκθεση Fiscal Monitor.
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΟΙΩΘΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΧΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 1.5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"