ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ 70.000 χαμηλοσυνταξιούχων

Σχέδιο Κατρούγκαλου

Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ 70.000 χαμηλοσυνταξιούχων

Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ 70.000 χαμηλοσυνταξιούχων


Τα ποσά που τους χορηγήθηκαν για το διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάιος 2016, θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές

Περικοπές στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων που φτάνουν και το 33,4% κρύβει η κατάργηση του ΕΚΑΣ που προβλέπει ο νόμος 4387 για το ασφαλιστικό που πέρασε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ από κύρια και επικουρική, σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» θα κληθούν να επιστρέψουν όσα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο.

Τα ποσά που τους χορηγήθηκαν για το διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάιος 2016, θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές, δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα αρμόδια στελέχη, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών αυτών ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ διά παντός από την 1/1/2016.

Για τις αχρεώστητες παροχές ο νόμος ορίζει ότι επιστέφονται με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του ΕΚΑΣ έξι μηνών, οι 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν πολύ μικρότερη μηναία σύνταξη! Οταν «εξοφληθεί» το ποσό που έλαβαν από το ΕΚΑΣ για έξι μήνες, η σύνταξή τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων. Οι περικοπές που θα έχουν λόγω των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν στο 33,4%!
Στην πράξη

Συνταξιούχος που είχε το 2015 668 μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική έπαιρνε ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ με τα περσινά κριτήρια. Με τον νόμο Κατρούγκαλου αν έχει την ίδια σύνταξη, δεν θα πάρει καθόλου ΕΚΑΣ γιατί το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος το 2016 φτάνει στα 664 ευρώ!

Οσοι συνταξιούχοι λοιπόν έχουν πάνω από 664 ευρώ εισόδημα από κύριες, επικουρικές συντάξεις και άλλα επιδόματα ή βοηθήματα, και συνεχίζουν να λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αφενός το επίδομά τους θα καταργηθεί (για πάντα) και αφετέρου ότι θα τους ζητήσουν να επιστρέψουν πίσω όσα πήραν στο εξάμηνο Δεκεμβρίου – Μαΐου γιατί έτσι προβλέπει η διαδικασία που ακολουθούν τα Ταμεία κάθε χρόνο.

Αυξημένη… δόση

Η διαφορά είναι ότι ενώ μέχρι πέρυσι η επιστροφή του ΕΚΑΣ από όσους έχαναν το επίδομα γινόταν με παρακράτηση μέχρι 80 ευρώ από τη σύνταξή τους, στον νέο νόμο 4387 για το ασφαλιστικό και σε συγκεκριμένο άρθρο (103) που αφορά το ΙΚΑ αναφέρεται πως η επιστροφή πάσης φύσεως αχρεωστήτων παροχών γίνεται με παρακράτηση μέχρι του 1/3 της σύνταξης!

Ενας συνταξιούχος που είχε σύνταξη 668 ευρώ και ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ θα κληθεί με την εφαρμογή αυτής της διάταξης να επιστρέψει από το τέλος Ιουνίου τα 172,5 ευρώ από το ΕΚΑΣ για διάστημα 6 μηνών, ήτοι συνολικό ποσό 1.035 ευρώ (172,5 Χ 6 = 1.035). Η επιστροφή όπως λέει ο νέος νόμος για τις παροχές που δεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα γίνει με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης, δηλαδή από τη σύνταξη των 668 θα κρατούνται 222 ευρώ και για τους επόμενους 4,5 μήνες ο συνταξιούχος θα ζει με 446 ευρώ! Στο τέλος του συμψηφισμού, αφού δηλαδή επιστραφούν τα 1.035 ευρώ, η σύνταξη θα επανέλθει στα 668 ευρώ.

Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να ζητηθούν αναδρομικά τα ποσά του ΕΚΑΣ από όσους θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα, μέσα σε έξι μήνες, αντί του 1/3 της σύνταξης. Στην περίπτωση δηλ. Σύνταξης που θα είναι 495 ευρώ για έξι μήνες μετά το εξάμηνο θα ξαναπάει στα 668 ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"