ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Έκθεση φωτίζει τα λάθη του ΔΝΤ

Έκθεση φωτίζει τα λάθη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Έκθεση φωτίζει τα λάθη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Απολογιστική έκθεση για την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας συντάσσει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική έκθεση θα συζητηθεί μέσα στον Ιούλιο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά. Αν και η έκθεση του IEO δεν έχει συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου, ωστόσο βασίζεται σε κατ΄ ιδίαν συνεντεύξεις και σε γραπτές και προφορικές αναφορές τους που έλαβε το Γραφείο Αξιολόγησης από όλους όσους πρωταγωνίστησαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Η έκθεση επικεντρώνει μεταξύ άλλων στα γεγονότα του 2010 και του 2011 και στην καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, αναδεικνύοντας τους λόγους και τις πολιτικές επιδιώξεις που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.Η έκθεση εστιάζει και στις σχέσεις μεταξύ της τρόικας και το κατά πόσο αυτές επέδρασαν στις αποφάσεις πολιτικής του ΔΝΤ, αλλά και το βαθμό που το Ταμείο απόκλινε του καταστατικού του κατά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Πρέπει να αναφερθεί πως το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης έχει επανειλημμένως τηρήσει αυστηρή και επικριτική στάση για τις ευθύνες και τις παραλείψεις στελεχών του Ταμείου τόσο κατά την υλοποίηση προγραμμάτων διάσωσης, όσο και κατά την αξιολόγηση της προόδου συγκεκριμένων οικονομιών.
Ενδεικτικά σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Μάρτιο σε σχέση με την ποιότητα των στατιστικών αξιολογήσεων του ΔΝΤ το ΙΕΟ ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια επίκαιρη περίπτωση ως προς το πόσο καλά ή πόσο κακά το ΔΝΤ αξιοποίησε την εργαλειοθήκη του για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δεδομένων.
Όπως επικριτικά σημειώνεται στην έκθεση αυτή, κατά την εκτίμηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων από το ΔΝΤ και πριν τις αποκαλύψεις των ψευδών δημοσιονομικών στοιχείων το 2009, το Ταμείο είχε «μάλλον αισιόδοξη» στάση και «μόνο περιστασιακά» είχε εκφράσει «ήπια ανησυχία».
Για να τεκμηριώσει αυτή του την παρατήρηση το ΙΕΟ επικαλείται έκθεση του ΔΝΤ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 που ανέφερε πως «... τα δεδομένα είναι επαρκή για την επιτήρηση, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν». Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε αρκετές σημαντικές στατιστικές συνεργασίες με το Ταμείο, το 1999, το 2002, το 2003 και το 2006, καμία από τις οποίες όμως δεν έφερε στο φως τη σοβαρότητα των προβλημάτων των στατιστικών δεδομένων της.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά την απολογιστική έκθεση για την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας το ΙΕΟ θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί το ρόλο του ΔΝΤ επί ζητημάτων κοινωνικής προστασίας.
Η έκθεση αυτή που θα δημοσιοποιηθεί το Μάρτιο του 2017, αναμένεται να εμπεριέχει πλήθος αναφορών για την Ελλάδα, όπου το δίχτυ κοινωνικής προστασίας κατέρρευσε μετά το 2010 ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων λιτότητας.

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΟΤΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.

ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΔΟΛΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΟΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΟΥ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΜΑΖΕΨΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΕΣΒΗ

Να μαζεψετε τον Τουρκο πρεσβη αμεσως. Οδηγιες και μαθηματα να δινει στην διαλυμενη χωρα του οχι στην Ελλαδα. Η Ελλαδα θα εφαρμοσει το διεθνες δικαιο και δεν φοβαται κανεναν.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"