ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Τζακ Λιου: Η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση

Τζακ Λιου: Η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση


Ουάγιγκτον, ανταπόκριση του Θανάση Τσίτσα

Μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου έστειλε μηνύματα προς την ελληνική πλευρά, αλλά και τους εταίρους για την αδήριτη ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ομιλία του με θέμα «κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ατζέντα των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου των ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας» τέθηκε ερώτηση στον Τζάκ Λιου σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο να απαντά ότι «Ασχολούμαστε πάρα πολύ σε βάθος με το ελληνικό χρέος και θέματα που συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος και το χρέος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ευτυχώς δεν είμαστε σε κατάσταση άμεσης κρίσης και θέτεις αυτή την ερώτηση σε μια στιγμή που κανείς σκέπτεται τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας: «Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και στη συνέχεια θα έπρεπε να έλθουν μαζί τα διάφορα μέρη όπου θα ετίθετο το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντοτε θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους». Και συνέχισε λέγοντας ότι «Όσο το αναβάλει κανείς τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος. Όταν μιλάμε για χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ πρέπει να ενθυμούμαστε ότι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ μεγαλώνει. Ακόμα και με ένα σταθερό χρέος θέλεις μια οικονομία που μεγεθύνεται. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Ελπίζω ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις δεσμεύσεις της με τους θεσμούς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους κατά μείζονα λόγο παραμένει στο τραπέζι. Νομίζω ότι ήταν στη ατζέντα την τελευταία φορά με το ερώτημα πως ακριβώς θα γίνει και όσο το συντομότερο συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο.

ΠΗΓΗ: REAL

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΑΠΟ ΤΟ 2010 -11 ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ. ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2017 ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<< Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ:


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μήνυμα να χαμηλώσει ο πήχης

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

ΔΝΤ: Αδύνατον να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν άμεσα σε απομείωση του χρέους αλλά και να χαμηλώσουν τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%).

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018 - 2020 και 1,5% για το 2021.

Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη Άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

Στήριξη στην αναδιάρθωση χρέους

Tην ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, επανέλαβε το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την έκθεση Fiscal Monitor.
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΟΙΩΘΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΧΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 1.5% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.

Ο Φίλης αλλάζει και το μάθημα της Ιστορίας

«ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ» ΛΕΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Ο Φίλης αλλάζει και το μάθημα της Ιστορίας -Κόβει περσικούς πολέμους και Μ. Αλέξανδρο


Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να περιορίσει ολόκληρα κεφάλαια στο μάθημα της Ιστορίας.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας, το υπ. Παιδείας μελετά να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α' Λυκείου ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός,
Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, όπως λέει η εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για κεφάλαια όπως: Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων κάνει λόγο για «νέα, ολέθρια και αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την ύλη της Ιστορίας κάποια κεφάλαια».
Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων:
Α. Με τις αποφάσεις αυτές του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στην διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.
Β. Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και την μόρφωση των νέων μας.
Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στην συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.
Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η Ε.Ε.Φ. καλεί το υπουργείο Παιδείας «να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΩ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος του Παππά μου ζήτησε το 51 % του Alpha

Πρωτοφανής καταγγελία Κοντομηνά: Ο άνθρωπος του Παππά μου ζήτησε το 51 % του Alpha

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μπήκε αιφνιδιαστικά στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στον Alpha, και αφού αγκάλιασε την παρουσιάστρια, πήρε το μικρόφωνο και μίλησε για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Ο κύριος Παππάς θέλει να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς. Δεν μπορεί να βάλει μαύρο στα κανάλια. Αυτός «σκοτώθηκε» τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που άνοιξε τρία κανάλια, να κλείσει άλλα τρία;», είπε ο ιδιοκτήτης του Alpha.
Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποί του, αυτός που υποστήριζε, χωρίς δεκάρα να ‘χουν -μη λέμε ονόματα- ήρθε και μου λέει: «Θα μου δώσεις το 51 %». Λέω «τι άλλο θέλεις;». Λέει: «Θέλω τέσσερις εκπομπές την εβδομάδα, πολιτικές. Να βλέπει ο κόσμος τι καλά που πάμε». «Άλλο τίποτα θέλεις;» τον ρώτησα. Μου λέει: «Θέλω το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων». «Πήγαινε στο καλό, αγόρι μου. Το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους»».
«Το κανάλι ανήκει στον κόσμο, στους εργαζόμενους και σε μένα και σε όλο τον κόσμο που ακούει τις αλήθειες και θα λέμε τις αλήθειες και δεν θα κλείσει, κ. Παππά», κατέληξε ο κ. Κοντομηνάς.

ΠΗΓΗ: http://www.vradini.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Αυτοι ειναι. Ειδικο δικαστηριο τους χρειαζεταιι

N. Μαδούρο: Δεν έχει δημοψήφισμα και εκλογές


N. Μαδούρο: Δεν έχει δημοψήφισμα και εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία!

N. Μαδούρο: Δεν έχει δημοψήφισμα και εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία!
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro στην εβδομαδιαία του εκπομπή «Contacto Con Maduro» στην κρατική τηλεόραση δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διενεργηθεί το δημοψήφισμα ανάκλησης αλλά ούτε και εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας!
«Η προτεραιότητα της χώρας δεν είναι οι εκλογές αλλά η οικονομία και η αποκατάσταση της παραγωγής. Ρωτώ. Ποια είναι η προτεραιότητα της χώρας; Να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες, τις ιδιοτροπίες της ολιγαρχίας ή να διορθώσουμε την οικονομία; Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι» δήλωσε ο Πρόεδρος Maduro στην τηλεοπτική του εκπομπή απορρίπτοντας έτσι, με δύο φράσεις, βασικά δικαιώματα του λαού του που πηγάζουν κατευθείαν από το Σύνταγμα!
«Ο Maduro είναι και θα είναι εδώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει το δημοψήφισμα ανάκλησης γιατί δεν είναι ο Maduro σαν πρόσωπο αλλά ένας λαός και τα υψηλά ιδανικά της επανάστασης. Στην αντιπολίτευση δεν πρέπει να ονειρεύονται να γίνουν κυβέρνηση. Δεν έχουν ούτε ιδέες ούτε πρόγραμμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που η χώρα θα έχει για 100 χρόνια η και περισσότερο. Είμαστε η κυβέρνηση του λαού, η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Επανάστασης, η κυβέρνηση του Τσάβες, η κυβέρνηση που αγωνίζεται» συμπλήρωσε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους στο στούντιο υποστηρικτές του.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, πρέπει να διεξαχθούν  εκλογές για την ανάδειξη νέων Δημάρχων και νέων Κυβερνητών αλλά όπως έχουν δηλώσει κύκλοι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αυτό δεν πρόκειται να να συμβεί καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την διενέργεια τους!

ΠΗΓΗ: http://www.liberal.gr/

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ << ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ>>. ΝΤΡΟΠΗ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"