ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Έρχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα


Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Έρχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα


Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Έρχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα
«Ο προϋπολογισμός 2017 όπως προετοιμάζεται έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων» επισημαίνει μεταξύ άλλων το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2017.
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν αφενός αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αφετέρου ανακατανομή του κέντρου βάρους μεταξύ φόρων και δαπανών υπέρ των τελευταίων.
 Ειδικότερα στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 και μετά.
«Επομένως, τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτόν και έχουν σύμμαχο το ΔΝΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 «χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ». Και όπως σημειώνεται «μολονότι, τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση, το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα ( από την πλευρά της προσφοράς) και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».
«Όμως αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής προσαρμογής. Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη (και κοινωνικά δίκαιο) σχέδιο περικοπής πρωτογενών δαπανών μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,7% το 2017 η έκθεση επισημαίνει ότι οι «προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξες» και ότι υπάρχουν κίνδυνοι - εσωτερικοί κα εξωτερικοί - που απειλούν τη πραγματοποίησή τους.
Δεδομένου ότι τα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών και οριζόντιες αυξήσεις φόρων έχουν εξαντληθεί «το κέντρο βάρους πρέπει να μετατεθεί στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών» προτείνεται στην έκθεση. Στον τομέα αυτόν όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «βάσεις του προσχεδίου ξεχωρίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευθύνει ένα σημαντικό ποσό 871 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017 στην κατηγορία των κοινωνικών επιδομάτων. Από αυτά τα 571 εκατ. ευρώ αφορούν το νεοσυσταθέν Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας».
Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά στην έκθεση σημειώνεται ότι βρίσκονται σήμερα «σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το 2009 ή το 2010» αλλά υποστηρίζεται ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις δεν έχει διασφαλισθεί παρά τις τελευταίες αλλαγές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ ΚΑΙ ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

Πάγωσε ο Μ. Ντράγκι την Ελλάδα για αγορά ομολόγων

ΖΗΤΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΩΤΑ...

Πάγωσε ο Μ. Ντράγκι την Ελλάδα για αγορά ομολόγων

Πάγωσε ο Μ. Ντράγκι την Ελλάδα για αγορά ομολόγων

Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι οι "συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται" προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
O επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας «πάγωσε» την ελληνική κυβέρνηση η οποία περιμένει ένα θετικό νεύμα για είσοδο στο πρόγραμμα QE. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι έριξε τις προσδοκίες συνδέοντας την χαλάρωση με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και καθιστώντας ιδιαίτερα επιτακτική την εξεύρεση λύσης. Αν, όμως, η συζήτηση για το χρέος μετατεθεί ένα χρόνο μετά ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει χάσει το πρόγραμμα.
Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι "ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" (Q.E).
Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΙΣΙΑ
Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι οι “συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται” προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι “ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” (Q.E). Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ. 20/10/2016 16:38 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ντράγκι: Νωρίς για ένταξη Ελλάδας σε ποσοτική χαλάρωση, λήψη μέτρων βιωσιμότητας χρέους http://mignatiou.com/2016/10/ntragki-noris-gia-entaxi-elladas-se-posotiki-chalarosi-lipsi-metron-viosimotitas-chreous/
Ντράγκι: Νωρίς για ένταξη Ελλάδας σε ποσοτική χαλάρωση, λήψη μέτρων βιωσιμότητας χρέους TOPICS:βιωσιμότηταΕΚΤελληνικό χρέοςΝτράγκι Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία EPA, ECBΟ επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία EPA, ECB October 20, 2016 15 SHARES Share to Facebook FacebookShare to Twitter TwitterShare to Google+ Google+Share to LinkedIn LinkedIn Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι οι “συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους συνεχίζονται” προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι “ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” (Q.E). Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ. 20/10/2016 16:38 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Πηγή: Ντράγκι: Νωρίς για ένταξη Ελλάδας σε ποσοτική χαλάρωση, λήψη μέτρων βιωσιμότητας χρέους http://mignatiou.com/2016/10/ntragki-noris-gia-entaxi-elladas-se-posotiki-chalarosi-lipsi-metron-viosimotitas-chreous/

Με αμείωτο ρυθμό ανοίγουν ελληνικά ΑΦΜ στην Βουλγαρία

Φόρος 10% αντί 29%

Με αμείωτο ρυθμό ανοίγουν ελληνικά ΑΦΜ στην Βουλγαρία

Με αμείωτο ρυθμό ανοίγουν ελληνικά ΑΦΜ στην Βουλγαρία
Εικόνα του Καθεδρικού του Αλέξανδρου Νιέφσκι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Δώδεκα με δεκατρία ελληνικά ΑΦΜ την ημέρα συνεχίζουν να ανοίγουν στη Βουλγαρία, εικονικά τα περισσότερα αλλά και κάποια με παραγωγική δραστηριότητα, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της πρεσβείας της Ελάδας στη Σόφια.

Παρά τις κατά καιρούς φοβέρες του υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους και τις πρόσφατες επικλήσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ Δημήτρη Τσακίρη στον πατριωτισμό των ελλήνων επιχειρηματιών, ο ιδιότυπος βαλκανικός επιχειρηματικός διάδρομος παραμένει ορθάνοιχτος.

Η έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας, δείχνει ότι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ήταν το πρώτο τετράμηνο του 2016 περίπου 15.000, έναντι 13.500 στα τέλη του 2015 και 9.000 το 2013.

Αυξήθηκαν δηλαδή οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες κατά 1.500, τάση που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Όχι δεν πρόκειται για φυγή του παραγωγικού ιστού της χώρας στα Βαλκάνια. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Διότι, όπως επισημαίνει και η έκθεση της πρεσβείας, «πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλά αυτό που συνειδητά υποβαθμίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η αναγκαστική για πολλές επιχειρήσεις μετακίνηση σε μια χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ακόμα και η εξ αρχής σύσταση εταιρείας γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, για λόγους επιβίωσης. Ακόμη και αν πολλές εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζομένους, υπάρχουν πάρα πολλές που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ο λόγος για τον οποίο αρκετές επιχειρήσεις αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα έγκειται κυρίως στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, καθώς ο φόρος επί των κερδών είναι μόνο 10% από 29% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να ανακόψει το κύμα των μετακινήσεων ελληνικών επιχειρήσεων, επισείοντας την απειλή των εξαντλητικών ελέγχων και των αυστηρών προστίμων.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Περίπου οι μισές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (7.000) είναι εγκατεστημένες στην πλησίον των ελληνικών συνόρων περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ.

Κοινό μυστικό είναι μια από τις πρακτικές που μετέρχονται αρκετοί έλληνες επιχειρηματίες είναι να εισάγουν για παράδειγμα προϊόντα από τη Κίνα, να κόβουν τα τιμολόγια αγοράς στη βουλγαρική εταιρεία και εν συνεχεία να εξάγουν το εμπόρευμα στην εταιρεία τους στην Ελλάδα.

Αυτό το τέχνασμα τους επιτρέπει να καταβάλλουν τον πολύ χαμηλό βουλγαρικό φορολογικό συντελεστή 10%, αλλά συνιστά τριγωνική συναλλαγή και προφανή απώλεια φορολογικών εσόδων από την Ελλάδα, όπου ο φόρος επί των εταιρικών κερδών είναι 29%.

Γιώργος  Φιντικάκης
Newsroom ΔΟΛ

TO ΣXOΛIO ΜΟΥ:
Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. 

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"