ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Μετωπική ΔΝΤ - Ευρώπης: Επιμένει στις απαιτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα

Μετωπική ΔΝΤ - Ευρώπης: Επιμένει στις απαιτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα


Ουάσιγκτον - Θανάσης Τσίτσας

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τις προϋποθέσεις που θέτει προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ στον αέρα παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τις κρίσιμες αποφάσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις του οργανισμού όσον αφορά τα προαπαιτούμενα. «Για να συμμετέχουμε χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο και τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει πως το Ταμείο επιμένει σε βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρά τις ενστάσεις Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.


Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 θα έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται σε αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην έκθεση θα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι που προτείνει ο B. Σοιμπλε , δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Η στάση του ΔΝΤ αφήνει ξεκάθαρο ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του από το ελληνικό πρόγραμμα, σενάριο που ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ο κ. Μάρεϊ. Μάλιστα, όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους για το χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο μπορεί να ληφθεί η απόφαση του Ταμείου, ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συζήτηση να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Μάρεϊ, εξηγώντας πως όλα βασίζονται στις δεσμεύσεις που δέχεται να αναλάβει μία χώρα και στην εφαρμογή τους. «Ελπίζουμε πως θα έχουμε συμφωνία», προσέθεσε.

Επανάλαβε δε ξεκάθαρα πως το Ταμείο είναι αμετακίνητα υπέρ του ψαλιδίσματος του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 – από το 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ. «Δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη λιτότητα», προσέθεσε.


ΠΗΓΗ: REAL


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΔΝΤ. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 1,5% ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ;

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"