ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

Εγκλωβισμένος μεταξύ Μαξίμου και 53+

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

Υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η αποστροφή, αλλά κυρίως ο τόνος του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εκείνος που κατά πολλούς επιβεβαίωσε την υφέρπουσα ένταση στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προμηνύει μια συνέχεια με πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό. Και αυτό κυρίως επειδή ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει μόνος το πολιτικό βάρος της επώδυνης συμφωνίας.

Το πώς θα εκδηλωθεί η υφέρπουσα προς το παρόν ένταση μένει να φανεί, αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία και στον βαθμό που αυτό θα συμβεί.

Την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε με μια λεκτική αποστροφή του την Τετάρτη το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όταν ρωτήθηκε κατά την παρουσία του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φανέρωσαν βαθιά ύφεση της οικονομίας το 2016, απάντησε: «Πώς είναι δυνατόν; Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση».

Πολύ διαφορετική ήταν όμως η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ότι η κρίση λίγο - πολύ έχει ξεπεραστεί και ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Ο υπουργός Οικονομικών δεν το γνώριζε ούτε αυτός;» ήταν η ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απάντησε με έναν τρόπο που προκάλεσε αίσθηση. «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό» απάντησε ο Τζανακόπουλος.

Το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης ήλθε να επιβεβαιώσει ότι μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Πλατείας Συντάγματος υπάρχει μεγάλη πολιτική απόσταση. Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάποιοι σημείωσαν ότι στην ουσία η ηγεσία της κυβέρνησης εκφράζει τη δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, υπαινισσόμενη έως και ότι δεν ενημερώνει τον πρωθυπουργό.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης προχωρεί σε ναρκοθετημένο πεδίο. Αφενός μεν όλα τα σκληρά και δύσκολα σημεία φαίνεται πως παραμένουν σε εκκρεμότητα για έναν επόμενο κύκλο συζήτησης, αφετέρου δε, η βαριά ατμόσφαιρα μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου προμηνύει μια συνέχεια με πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο Τσακαλώτος είναι γνωστό ότι εντάσσεται σε μια εσωκομματική φράξια που στα λόγια τουλάχιστον δεν εμφανίζεται να ικανοποιείται από τη λογική τής «πάση θυσία συμφωνίας» και πάντως ζητεί πολιτική κάλυψη από τον πρωθυπουργό για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα, δε, με στέλεχος των «53+» που μίλησε στον ΣΚΑΙ, το επόμενο βήμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει «μετέωρο».

Όπως τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών ένιωσε δυσαρέσκεια μετά το Eurogroup, καθώς «η τακτική υψηλών τόνων που ακολούθησε το Μαξίμου δεν βοήθησε ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό».

«Το απεύχομαι να φύγει», είπε επίσης για το μέλλον υπουργού Οικονομικών ευελπιστώντας ότι το κλίμα θα αλλάξει.

Επιπλέον, μεταφέροντας ένα διάλογο που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξήγησε ότι του είπε ότι «πρέπει να το πάει μέχρι το τέλος του προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον έως τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, σε στελέχη της κυβέρνησης υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι τη συμβίωση των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή δένει η διαπραγμάτευση και εκτιμούν ότι οι δρόμοι Τσίπρα –Τσακαλώτου ενδεχομένως να χωρίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Newsroom ΔΟΛ

TO ΣXOΛIO MOY: ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"