ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Εχετε το θρασος και την αλητεια να εχετε καθιερωσει αφορολογητο 8860 ευρω στον ονομα της ισοτητας των Ελληνων; μονο για τους μισθωτους ενω τους ελευθερους επαγγελματιες ακομη και αυτους που εχουν πολυ μικροτερα εισοδηματα ή ζημιες τους εξαιρειτε και με πλαστο τεκμηριο τους φορολογειτε απο το πρωτο ευρω και προσθετετε και τελος επιτηδευματος. Βρε αντε να χαθειτε αλητες ε αλητες.

ΝΤΟΡΑ: Ο κ. Τσίπρας έχει να επιλέξει ή νέα επώδυνα μέτρα ή ηρωική έξοδο

Ο κ. Τσίπρας έχει να επιλέξει ή νέα επώδυνα μέτρα ή ηρωική έξοδο«Καθόλου βέβαιη» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «δεν έχει καμία αίσθηση του κόστους της απώλειας του χρόνου στην πραγματική οικονομία». Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, δεν κρύβει το φόβο της μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί στην ίδια θέση με το καλοκαίρι του 2015, όταν η «ηρωϊκή διαπραγμάτευση μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και 86 δις ευρώ», ενώ αν τελικά κλείσει η αξιολόγηση, εκτιμά ότι οι «κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα ψηφίσουν τα πάντα φτάνει να παραμείνουν στις καρέκλες τους».
Υπό τα δεδομένα αυτά η κα Μπακογιάννη θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει να επιλέξει είτε μεταξύ της ψήφισης νέων επώδυνων μέτρων, «με κίνδυνο να βρεθεί με μονοψήφια ποσοστά ή θα κάνει ηρωϊκή έξοδο». Παράλληλα εκφράζει και την ανησυχία της, ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι «η επόμενη λαϊκιστική πλατφόρμα» και τη χαρακτηρίζει ως την «απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα».  
«Μια αξιόπιστη κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με πυγμή και αποτελεσματικότητα» λέει σχετικά με το Σχέδιο της ΝΔ και επιχειρηματολογώντας για την πιθανότητα οι δανειστές να δεχθούν τις προτάσεις Μητσοτάκη, όταν δεν το κάνουν για τη σημερινή κυβέρνηση. Όπως τονίζει, απαιτείται ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τις στρεβλώσεις του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης. Επίσης, προσθέτει πως «είναι ευπρόσδεκτοι όσοι αποδέχονται και θέλουν να δουλέψουν για αυτή την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ΝΔ».    
Σε ό,τι αφορά την ένταση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει την τουρκική συμπεριφορά ως προκλητική λόγω των εσωτερικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει και την καλεί να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ότι η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές από καμία κυβέρνηση.
Η ολοκλήρωση της Β΄αξιολόγησης έχει καθυστερήσει σημαντικά. Θεωρείτε ότι τελικά θα κλείσει; Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν δυο βασικά ερωτήματα: αν η κυβέρνηση το θέλει και αν οι δανειστές το αποφασίσουν...
Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι η κυβέρνηση το θέλει. Γιατί εάν το ήθελε, θα είχε κλείσει την αξιολόγηση εδώ και έξι μήνες, αφού κάθε μέρα που περνάει το κόστος για τους Έλληνες μεγαλώνει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία αίσθηση του κόστους της απώλειας του χρόνου στην πραγματική οικονομία και γι’ αυτό διαπραγματεύεται αενάως και στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν  «το μάρμαρο» οι πολίτες. Με τις πρακτικές που ακολουθεί ένωσε όλους εναντίον μας, όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης.  Μετά την «ηρωική» διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015 που μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και 86 δις ευρώ, τρέμω μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές.
Έστω ότι κλείσει τελικά η αξιολόγηση. Πιστεύετε ότι τα νέα μέτρα μπορούν να περάσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία;
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ  έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα ψηφίσουν τα πάντα, φτάνει να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει αν θα ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα με κίνδυνο να βρεθεί με μονοψήφια ποσοστά ή θα κάνει ηρωική έξοδο και θα προχωρήσει σε εκλογές για να παραμείνει παίκτης.
Η κυβέρνηση σας κατηγορεί συνεχώς ότι στη Νέα Δημοκρατία είστε με την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι με την Ευρώπη... Τι απαντάτε σε αυτό;
Η ΝΔ είναι με την Ελλάδα. Μία Ελλάδα η οποία έχει αξιοπιστία στην διαπραγμάτευσή της, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διαχείριση του προγράμματος και ταχύτητα στην εφαρμογή του, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το πρόγραμμα και τα μνημόνια. Το δίλημμα που βάζετε δεν υπάρχει γιατί στην πραγματικότητα είναι ότι, είτε θέλουμε είτε όχι , η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από εμάς. Πάντως η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι a la carte. Για την κυβέρνηση, το ΔΝΤ είναι καλό και το καλεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όταν μιλάει για χαμηλότερα πλεονάσματα και ρύθμιση χρέους. Και είναι κακό όταν μιλάει για τις εργασιακές σχέσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε ένα πρόγραμμα και οφείλουμε να το εφαρμόσουμε γρήγορα, για να ακολουθήσουμε το δρόμο της Κύπρου και της Ιρλανδίας. Και οι δύο χώρες βγήκαν από τα μνημόνια στα οποία συμμετείχε το ΔΝΤ, αλλά βγήκαν διότι εφάρμοσαν γρήγορα τα συμφωνηθέντα.  
Τα σενάρια περί εξόδου από το Ευρώ έχουν φουντώσει και πάλι. Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή;
Ανησυχώ πολύ, διότι φοβάμαι ότι είναι η επόμενη λαϊκίστικη πλατφόρμα. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτοί που σήμερα για λόγους μικροκομματικούς ή προσωπικού οφέλους υποστηρίζουν αυτή την θέση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, παίζουν με την φωτιά. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες. Ξέρετε, οι πλουσιότεροι θα βρουν τρόπο να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά. Οι πιο φτωχοί όμως θα βρεθούν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Να θυμίσω ότι εισάγουμε το 85% της τροφής μας, το 100% της ενέργειας και  περίπου το 70% των φαρμάκων. Αυτά θα πρέπει να πληρωθούν σε συνάλλαγμα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό με μία υποτιμημένη δραχμή σημαίνει καταστάσεις Βενεζουέλας.
Πόσες πιθανότητες έχει το ενδεχόμενο να προσφύγει άμεσα ο κ. Τσίπρας στις κάλπες; Εσείς είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;
Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έχει και τα δύο σενάρια πάνω στο τραπέζι. Εμείς είμαστε έτοιμοι και πιστεύουμε ότι για το καλό της χώρας οι εκλογές πρέπει να γίνουν «χθες», γιατί οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος, στην δικαιοσύνη, παντού. Αυτό δηλαδή το οποίο αυτή η κυβέρνηση με νύχια και με δόντια αρνείται να προχωρήσει. Μια αξιόπιστη κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με πυγμή και αποτελεσματικότητα.
Ναι, όμως ακόμα δεν έχετε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία κόμμα το οποίο να έχει καταθέσει με τόσο σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο τις προτάσεις του και το πρόγραμμά του. Η ΝΔ δεν καταθέτει προγράμματα στυλ Θεσσαλονίκης, δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Έχει μάθει από τα λάθη της και δεσμεύεται στον ελληνικό λαό, γι’ αυτά τα οποία αύριο θα μπορέσει να υλοποιήσει.
Έστω ότι γίνουν εκλογές και η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση... Γιατί οι δανειστές να πουν "ναι" σε σας για μείωση των πλεονασμάτων ή να μειωθεί η φορολογία, από τη στιγμή που δεν το κάνουν και στη σημερινή κυβέρνηση;
Γιατί θα δώσουμε δείγματα γραφής. Για παράδειγμα θα προχωρήσουμε γρήγορα τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν θα δημιουργήσουμε νέα κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών, ανταγωνιστική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν στεγνώσει το μελάνι της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα προχωρήσουμε την επένδυση του Ελληνικού, που θα φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και δεν θα την αφήσουμε στα χαρτιά βάζοντας συνεχώς προσκόμματα. Θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, για να γίνει πιο αποδοτικό και να ενισχυθούν υπηρεσίες  που είναι απαραίτητες, όπως αυτές που σχετίζονται με το  ΕΣΠΑ και θα μειώσουμε Οργανισμούς οι οποίοι σήμερα είναι απλώς βάρος. Όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα και με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα.
Θεωρείτε ότι όσα γίνονται σήμερα στην Οικονομία είναι αντιστρέψιμα; Για παράδειγμα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείνουν τα μπλοκάκια. Αυτό π.χ. μπορείτε να το αλλάξετε;
Η κυβέρνηση με τις επιλογές της διώχνει τις επιχειρήσεις και οδηγεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στην εξόντωση, τη φυγή ή την παρανομία. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός της επιχειρηματικότητας και όχι εχθρός. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν δουλειές, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Απαιτείται ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τις στρεβλώσεις του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης. Οι επιλογές αυτές θα αλλάξουν το οικονομικό κλίμα και θα ξαναβάλουν στο παιχνίδι όσους σήμερα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ή φεύγουν στο εξωτερικό.
Προεκλογικά θα δούμε και άλλες προσχωρήσεις ή συνεργασίες με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς και μετεκλογικά με ποια κόμματα θα μπορούσατε να σχηματίσετε κυβέρνηση, όπως λέει ότι θα επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης;
Όπως έχω ξαναπεί, η ΝΔ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους εκείνους  που θέλουν να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα στέκεται στα πόδια της, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, που θα κρατάει τα παιδιά της στη χώρα και δεν θα τα στέλνει οικονομικούς μετανάστες στο εξωτερικό. Άρα  είναι ευπρόσδεκτοι όσοι αποδέχονται  και θέλουν να δουλέψουν για αυτή την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ΝΔ.  
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, βλέπουμε ότι η Τουρκία σκληραίνει την στάση της απέναντι μας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα, απείλησαν ανοικτά με κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Εσείς με την εμπειρία που έχετε και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών πως κρίνετε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί;
Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ότι η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές από καμία κυβέρνηση. Επίσης  η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό που η ίδια υπέγραψε με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να παίρνει οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να απειλεί την Ευρώπη ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία.
Πώς ερμηνεύετε το σόου που έστησαν οι τούρκοι στρατηγοί στα Ίμια το μεσημέρι της Κυριακής; Είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος προέβη σε μια τόσο προκλητική ενέργεια, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πώς εκτιμάτε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την ενέργεια αυτή;
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα πολλά εσωτερικά προβλήματα. Ο στρατός της έχει χάσει το 1/3 των αξιωματικών του. Οι εξελίξεις στη Συρία δεν είναι οι αναμενόμενες για τους Τούρκους. Και η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Εκτιμώ ότι η προκλητικότατη παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια είχε σαν στόχο να δείξει στην τουρκική κοινή γνώμη ότι ο στρατός είναι παρών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά η οποία ανησυχεί όλους. Είναι παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και βεβαίως των ευρωπαϊκών συνόρων.  Η Ελλάδα το αντιμετώπισε ορθώς με ψυχραιμία. Ταυτόχρονα όμως οφείλει να υπάρξει άμεση και εντονότατη κινητοποίηση και ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων και των νατοϊκών συμμάχων μας.
Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τα ζητήματα. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα;
Ακούστε, όσες υποθέσεις είναι πραγματικές και υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και όχι να τις επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει τίποτα, απλώς για να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα ελλείψει πολιτικής πρότασης. Όμως θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια υποχώρησε στην 69η θέση από την 58η  στον κατάλογο των χωρών με τη μικρότερη διαφθορά. Στην χώρα έχει επανέλθει το φαινόμενο της μικροδιαφθοράς, αφού το κράτος δεν λειτουργεί  και οι υπηρεσίες ελέγχου είναι ανύπαρκτες. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις, για να μην ξεχνάμε τον Καλογρίτσα, τα βοσκοτόπια και την Τράπεζα Αττικής.
Μιας και αναφερθήκατε στα ΜΜΕ, κλείνοντας θα ήθελα ένα σχόλιο για τον ΔΟΛ. Πιστεύετε ότι δεν πρέπει να σωθεί;
Πρέπει να σωθεί με όρους διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας.

ΠΗΓΗ:  http://newpost.gr/

Κ. Καραμανλής: Έχασε τις μάχες, αλλά κέρδισε τον πόλεμο

Κ. Καραμανλής: Έχασε τις μάχες, αλλά κέρδισε τον πόλεμο

Του Γ. Λακόπουλου
Η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού  Κώστα Καραμανλή θα απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος για πολλούς εμφανείς λόγους. Θα τους απασχολήσει όμως και για έναν επιπλέον: είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που  έχασε τις πιο κρίσιμες μάχες της θητείας του στην πρωθυπουργία, αλλά κέρδισε τον πόλεμο. Ή αλλιώς, όπως έλεγαν οι παλιοί διπλωμάτες για την Αγγλία: σε κάθε πόλεμο κερδίζει μόνο μια μάχη, την τελευταία.
Μια συγκεκριμένη προπαγάνδα -που συνεχίζεται από κάποιες πλευρές-  επιχείρησε να του φορτώσει την ευθύνη για την οικονομική κρίση και την πορεία προς τον διεθνή οικονομικό έλεγχο.  Όχι κάποιες ευθύνες, όπως έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη- πρωτίστως για να καλύψει τον προκάτοχό του, μονίμως προστατευόμενο αυτής της προπαγάνδας.
Χωρίς να μπει ο ίδιος σε αντιπαράθεση με κανέναν, άφησε τις εξελίξεις να βγάλουν στην ακτή τα τεκμήρια μιας πολιτικής που ηττήθηκε ακριβώς γιατί ήταν σωστή. Και τις αποδείξεις της ενοχής όσων δεν αισθάνθηκαν καλά επί των ημερών του, συστρατεύθηκαν για την απομάκρυνσή του και το κατάφεραν.
Σήμερα, ωστόσο, οι επιμέρους χαμένες μάχες του Καραμανλή  διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο ο ίδιος  βγαίνει κερδισμένος. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Ο Καραμανλής υπήρξε ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που δεν διέγνωσε απλά ορθά τις πηγές της κακοδαιμονίας της χώρας, αλλά τις ανάδειξε κιόλας, αποφασισμένος να τις αντιμετωπίσει.
Πρώτα την παθολογική εξάρτηση από τον αμερικανικό παράγοντα που δεν άφηνε περιθώρια για άσκηση εξωτερικής πολιτικής στον οικονομικό τομέα.
Δεύτερο, την εγχώρια διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, με μοχλό τη κατοχή του φάσματος των τηλεοπτικών συχνοτήτων δια των οποίων χειραγωγούσαν το πολιτικό σύστημα για  να απομυζούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες το δημόσιο χρήμα.
Στο πρώτο η απάντησή του πέρασε από τη στάση του στο σχέδιο Ανάν, το βέτο στο Βουκουρέστι – την επόμενη της διαβεβαίωσης του Αμερικανού προέδρου ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ – και την ενεργειακή συμφωνία με τον Πούτιν -παρά τη λυσσώδη αμερικάνικη αντίδραση, που εκφράσθηκε και υλοποιήθηκε εν συνέχεια από τον …Γ. Παπανδρέου.
Όταν δοθεί στη δημοσιότητα μια επιστολή που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2008 από τον «αρμόδιο» Αμερικανό υφυπουργό θα   αναδειχθεί το είδος και το βάθος του εκβιασμού στον οποίο αντιστάθηκε. Ήταν μια μάχη την οποία στο τέλος  έχασε: ένα χρόνο αργότερα δεν ήταν πρωθυπουργός. Αλλά σχεδόν μια δεκαετία αργότερα  δικαιώνεται για την ανάγκη να  δοθεί αυτή η μάχη.  Έμεινε, άλλωστε, ως κέρδος για τη χώρα η επιμονή του στις ελληνοκινεζικές σχέσεις.
Στη δεύτερη πηγή της κακοδαιμονίας τα πράγμα ήταν περισσότερο περίπλοκα, αλλά και περισσότερο σαφή καθώς τα περισσότερα επεισόδια αυτής της μάχης εξελίχθηκαν δημοσίως.

Ο Καραμανλής δεν είχε εξάρτηση από κανέναν, ούτε χρειάσθηκε τη συνδρομή κανενός για να γίνει αρχηγός της ΝΔ και εν συνεχεία πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που  εγκαταστάθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, και άρχισαν να καταφθάνουν οι «πρεσβείες» των ολιγαρχών, το ξέκοψε ότι δεν ήταν  διατεθειμένος να συγκυβερνήσει με κανέναν. Οι αντιδράσεις του τους εξέπληξαν και τους εξόργισαν ταυτόχρονα. 
Είναι χαρακτηριστική η αποπληξία που παραλίγο να πάθει πανίσχυρος παράγων τής εποχής όταν ζήτησε να τον συναντήσει για κάποιο θέμα και από το πρωθυπουργικό γραφείο του συνέστησαν να  απευθυνθεί στον… αρμόδιο υφυπουργό!  Η παρ’ ολίγον αποπληξία οφείλεται στο ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός … πήγαινε στο σπίτι του για να πάρει οδηγίες.
Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του, ο Καραμανλής είπε στους βουλευτές του παρουσία δημοσιογράφων ότι «δεν είναι δυνατόν 5-6 νταβατζήδες να κάνουν κουμάντα στη χώρα».  Το μόνο που βρήκαν οι κεκράκτες των «νταβατζήδων» ήταν να τον λοιδορήσουν γιατί πήγε σε…σουβλατζίδικο με κεμπάπ.  Τον προτιμούσαν στα βόρεια προάστια με σούσι.
Από μόνη της αυτή η διατύπωση αποτελεί προσφορά στο δημόσιο βίο γιατί ανέδειξε την κεντρική  παθογένειά του. Έγινε όμως αφορμή για έναν ανηλεή και ανήθικο πόλεμο που δέχθηκε -η κυβέρνησή του, ο ίδιος και η οικογένειά του – από τους «νταβατζήδες» με την υπεροπλία που διέθεταν στα ΜΜΕ- αλλά και τις επιρροές στο… κόμμα του.
Μέχρι και ακροδεξιό κόμμα δίπλα στη ΝΔ εγκατέστησαν με επικεφαλής κάποιον που εξεδίωξε εν είδει κάθαρσης ο Καραμανλής. Στο τέλος τον νίκησαν, υπέρ του Γ. Παπανδρέου.
Έχασε τη μάχη, αλλά σήμερα η δικαίωσή του για το ρόλο των «νταβατζήδων» είναι σχεδόν θριαμβευτική. Έχασε τη μάχη στο πολιτικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον βασικό μέτοχο, αλλά δικαιώθηκε απολύτως στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο.  Ένας ακόμη πόλεμος κρίνεται υπέρ του -έστω με καθυστέρηση.
Τον Σεπτέμβρη του 2009 ο Καραμανλής πλήρως αποδυναμωμένος  με πλειοψηφία μιας ψήφου στη Βουλή, με τον υπόλογο Παυλίδη που του κουνούσε το δάκτυλο-  έχοντας χάσει τις ευρωεκλογές  με ένα κόμμα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις περιστάσεις και με μια κυβέρνηση με αποτυχόντες-, με την  κρίση να περνάει τα ελληνική σύνορα και να διογκώνεται  στις  αρνητικές ιδιαιτερότητες της χώρας, έκανε αυτό που κάνουν οι πρωθυπουργοί.
Προκήρυξε εκλογές ζητώντας ισχυρή εντολή για να πάρει μέτρα αναχαίτισης της κρίσης και αποκατάστασή της δημοσιονομικής εκτροπής με βάση ένα πρόγραμμα αντιλαϊκών εξαγγελιών, το οποίο κατέθεσε στη ΔΕΘ.
Ηττήθηκε κατά κράτος από τον εφορμώντα  Γ. Παπανδρέου και το πρόγραμμα παροχών του, δια χειρός  Άννας Διαμαντοπούλου.  Έχασε τη μάχη απέναντι σ’ έναν αντίπαλο προφανώς υποδεέστερο. Αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκε. Σήμερα ο Παπανδρέου είναι αποσυνάγωγος  και υπόλογος και ο Καραμανλής έχει το σεβασμό του κόμματός του  και την εκτίμηση δυνάμεων σε όλο το πολιτικό φάσμα. Πλήθος παραγόντων της πολιτικής και των ΜΜΕ, πέραν της ΝΔ, περνάει από το γραφείο του για να απολογηθεί.
Τις τελευταίες ημέρες κερδίζει και τον πόλεμο σε μια άλλη χαμένη μάχη. Τα αίτια των Μνημονίων που προσπάθησε να του χρεώσει το σύστημα Παπανδρέου για να δικαιολογήσει την άφρονα επιλογή -ακόμη και κατά τον Κ. Σημίτη, πλέον- να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ και το διεθνή οικονομικό έλεγχο .
Ο νεοπαπανδρεϊσμός εμμένει πάντα ότι ο Καραμανλής ευθύνεται για την υπερχρέωση της χώρας. Όπως νωρίτερα, από κοινού με τον Σημίτη, προσπαθούσε να αντιστρέψει την υγιή επιλογή της απογραφής του 2004. Τα πράγματα όμως μπαίνουν στη θέση τους από τρίτους και ανεξάρτητους παράγοντες.

Η δαιμονοποίηση της πενταετίας Καραμανλής καταρρίπτεται από τη μελέτη που περιλαμβάνεται στην αγγλική έκδοση του συλλογικού τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015» και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ από το «Ρεύμα Σκέψης», το Ίδρυμα «Wilfried Martens Centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.
Η άποψη ότι η διόγκωση του χρέους έγινε επί Καραμανλή ανατρέπεται με στοιχεία που δείχνουν ότι έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και απλώς …εμφανίσθηκε επί Καραμανλή. Για την ακρίβεια οι κυβερνήσεις Σημίτη δανείζονταν και μετέθεταν τις λήξεις ομολόγων στο μέλλον. Από τα κόλπα για την δημιουργία τεχνητών επιδόσεων για την ένταξη στη ευρωζώνη μέχρι τα κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τους μελετητές το δημόσιο χρέος τριπλασιάσθηκε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά η πληρωμή του έπρεπε να γίνει με Καραμανλή -και φυσικά έγινε με δανεισμό. Αυτή ήταν η μητέρα όλων των μαχών που έδειχνε χαμένη για τον Καραμανλή, αλλά  απολήγει σε κερδισμένο πόλεμο. 
Δεν αφορά συνολικά τη διακυβέρνηση 2004-09 με τα λάθη, τις παραλείψεις και την αδυναμία εκπλήρωσης των προεκλογικών  υποσχέσεων – την πάταξη της διαφθοράς και την επανίδρυση του κράτους. Αφορά τους μύθους για τα δημοσιονομικά που καλλιέργησαν για λογαριασμό τους ο Σημίτης με τον Παπανδρέου, με τη συνδρομή όσων επιχείρησε να εκριζώσει από το κρατικό πρυτανείο ο Καραμανλής.
Ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν παρών σ’ αυτή την εκδήλωση προφανώς αφορά την επιμονή της μαγειρικής για το καλύτερο πιάτο, που τρώγεται κρύο.
 ΠΗΓΗ: http://www.anoixtoparathyro.gr

Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παραχώρηση management ζητά τώρα η τρόικα

Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παραχώρηση management ζητά τώρα η τρόικα


Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παραχώρηση management ζητά τώρα η τρόικα
Στο σφυρί φαίνεται ότι ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση να βγάλει ποσοστό της ΔΕΗ, μαζί με την μείωση του αφορολόγητου και μια σειρά άλλων μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Το σενάριο της άμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση, φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι από τους δανειστές στην διάρκεια χθεσινοβραδινής σύσκεψης που είχαν με το οικονομικό επιτελείο.
Ταυτόχρονα με την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης, οι δανειστές φέρονται να ζητούν και την παραχώρηση στο στρατηγικό επενδυτή του μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ούτως ή άλλως, η πώληση του 17% της ΔΕΗ βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ με την κυβέρνηση να προσπαθεί καιρό τώρα το ποσοστό αυτό να περάσει στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), δηλαδή την νέα θυγατρική του υπερ- Ταμείου. Στην ΕΔΗΣ άλλωστε πρόκειται να μεταβιβαστεί το υπόλοιπο 34% που κατέχει στη ΔΕΗ το Δημόσιο.
Το σενάριο της πώλησης του 17% βρίσκει εδώ και καιρό «αντιστάσεις» στο υπουργείο Ενέργειας, πρώτα από τον Π. Σκουρλέτη και τώρα από τον Γ. Σταθάκη, ο οποίος και δείχνει να κινείται στην γραμμή του προκατόχου του.
Δίχως να είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές υπέρ της άποψης να μην πουληθεί η ΔΕΗ, το θέμα είναι εντείνεται η πίεση για επίσπευση της μερικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Οποιαδήποτε πάντως απόφαση γύρω από την τύχη της ΔΕΗ, δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό που εκκρεμεί είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο της Εταιρείας Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ, όπου και έχει μεταβιβαστεί το 51% της εταιρείας, κάτι που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Η Ρωσια εκμεταλλευεται την Ορθοδοξια πολιτικα

Η Ρωσια με τον Πουτιν ειναι δεδομενο οτι χρησιμοποιει την θρησκεια για ωμους πολιτικους λογους οπως παλια χρησιμοποιησαν οι Σοβιετικοι τον...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"