ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Έκθετη η Δούρου: Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από το '15 για τις πλημμύρες, αλλά έμεινε στα χαρτιά!



Έκθετη η Δούρου: Υπήρχε έτοιμο σχέδιο από το '15 για τις πλημμύρες, αλλά έμεινε στα χαρτιά!




Αν και ο δήμος Μάνδρας ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά ακριβώς στα ρέματα που προκάλεσαν το κακό, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση - Τι δήλωνε η Περιφερειάρχης, κατηγορώντας τους προκατόχους της και τι (δεν) έκανε τελικά

Με την υποχώρηση της στάθμης των νερών από τις γειτονιές τις Δυτικής Αττικής εκτός του μεγέθους της βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτονται και οι ευθύνες των αρμοδίων για μία προαναγγελθείσα τραγωδία.
Στο στόχαστρο των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και των αυτοδιοικητικών παραγόντων της βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία μόλις εννιά μέρες πριν την φονική πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης διαβεβαίωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στο συγκεκριμένο σημείο. Την ίδια ώρα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μπορεί να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ενδεχόμενες ευθύνες που θα προκύψουν από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης καταθέτοντας αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όμως οι κινήσεις της αυτές δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των πληγέντων.

Η αναζήτηση των ευθυνών επικεντρώνεται σε ένα αντιπλημμυρικό έργο στο δήμο Μάνδρας και αφορά στην εκτροπή και διευθέτηση των χειμάρρων, που τελικά σκόρπισαν τον θάνατο, και το οποίο δεν έγινε ποτέ παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη από το 2015. Η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη μιλώντας στο protothema.gr έκανε γνωστό ότι η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πριν δύο χρόνια και ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η κατά προτεραιότητα εκτέλεση του έργου δεδομένης της επικινδυνότητας των χειμάρρων «Αγία Αικατερίνη» και «Σούρες», ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 όταν και η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου είναι δεδομένη και ανήκει στην Περιφέρεια, από την οποία ο δήμος Μάνδρας δεν διαπίστωσε κανέναν ενδιαφέρον όχι μόνο για την αντιπλημμυρική θωράκισή του αλλά ούτε για τον καθαρισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, που μετατράπηκε σε χείμαρρο, κάτι που έκαναν προ 15νθημέρου οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και τη δική τους σημασία έχουν τα όσα έλεγε η κυρία Δούρου περί ευθυνών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ακριβώς δύο χρόνια πριν, όταν στις 24 Νοεμβρίου 2015 είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) όπου συζητήθηκε το θέμα των έργων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Μετά το πέρας της συνάντησης, η Περιφερειάρχης δήλωνε: «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ήλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Έργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους. Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».

Στο παραπάνω προφανώς πλαίσιο του εντοπισμού και της απόδοσης των ευθυνών για την απώλεια της ζωής 16 συνανθρώπων μας, ενώ τα ξημερώματα αγνοούνταν ακόμα τέσσερις, την καταστροφή των περιουσιών και των δημοσίων υποδομών στη Δυτική Αττική, εντάσσεται η αναφορά της κυρίας Δούρου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε την κυρία Δημητρίου για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες επικεντρώθηκε στο «ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου», όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αποδίδοντας πλήρως τις καθυστερήσεις των έργων στο γραφειοκρατικό ελληνικό δημόσιο: «Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων».

Βέβαια, στις 2 Απριλίου 2014 πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, όπου και εξελέγη, η κυρία Δούρου έβλεπε τα δεδομένα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής σαφώς πιο εύκολα. Εδινε μάλιστα και χρονοδιάγραμμα 6 μηνών για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας κατακεραυνώνοντας τον προκάτοχο του για έλλειψη τέτοιου πλάνου. «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων, θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013, και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό. Όταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές», ήταν η ακριβής δήλωσή της.
Πηγη: Πρωτο Θεμα


Είμαστε όλοι ίσοι;

Είμαστε όλοι ίσοι;

στις

Οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους. Ξέρω ότι σοκάρεσαι μ’ αυτή τη φράση, διότι εδώ και χρόνια σας μιλούν με πάθος για την ισότητα. Έτσι έπρεπε να γίνει, διότι ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει με αρχές που στηρίζονται στην ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη. Τώρα όμως που μεγάλωσες, πρέπει ν’ ακούσεις και τη συνέχεια:
deep1Άλλο η ισότητα κι άλλο η ισοπέδωση. Επιζητώ την ισότητα, σημαίνει αγωνίζομαι να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Ισοπέδωση σημαίνει ότι κατεβαίνουμε άπαντες στο ύψος του κοντύτερου. Στην κοινωνία μας δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, το ξέρεις. Πρέπει να παλέψεις για να υπάρξουν. Μην εκχωρείς όμως αυτά που κέρδισες με την αξία σου στο όνομα μιας αόριστης επίπλαστης ισότητας.
Αυτό προϋποθέτει να είσαι ακριβοδίκαιη απέναντι στην πραγματική αξία του άλλου. Αν σε ξεπερνάει, να το αποδέχεσαι με εντιμότητα και να παλεύεις με καθαρά μέσα για να τον φτάσεις. Η κακία του κηφήνα απέναντι στον εργατικό, ο φθόνος του ανάξιου απέναντι στον άξιο, το φαρμάκι του ανίκανου απέναντι στον ικανό, δεν πρέπει να βρουν ποτέ ανοιχτές πόρτες στον νου και την ψυχή σου.
Οι όροι της ισότητας
Η αξία κάθε ανθρώπου είναι συνδυασμός πρώτων ευκαιριών, χαρακτήρα, συνεχούς προσπάθειας, διορατικότητας και τύχης. Μην εμπιστεύεσαι αυτούς που με το παραμικρό επικαλούνται την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Εννιά στις δέκα φορές προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τεμπελιά ή τη βλακεία τους.
Να είσαι οπαδός της εξίσωσης των ευκαιριών, της ισότητας απέναντι στην εκπαίδευση, απέναντι στον νόμο. Να επιδιώκεις την ισότητα προς τα πάνω, να είσαι σταθερός πολέμιος της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Παρά τις εύκολες κραυγές περί του αντιθέτου, αυτή η «ισότητα» δεν είναι ούτε δημοκρατική ούτε δίκαιη. Μακροπρόθεσμα αφαιρεί κάθε κίνητρο για την αναβάθμιση μας, καταδικάζει τους έξυπνους ανθρώπους και νεκρώνει τις κοινωνίες.
Δες ένα παράδειγμα: Ρωτάς κάποιον που δεν άνοιξε ποτέ βιβλίο: «Ξέρεις τον Ντοστογέφσκι;» Κι αυτός απαντά: «Όχι. Γιατί να τον ξέρω; Αυτός με ξέρει;» Ε λοιπόν, αυτός ο αχρείος καφενόβιος πιστεύει ότι είναι ίσος μ’ ένα απ’ τα φωτεινότερα πνεύματα που πέρασαν ποτέ. Μη θεωρήσεις υπερβολικό το παράδειγμα. Στη χώρα που ζεις (τηρουμένων των αναλογιών) θα βρίσκεσαι αντιμέτωπη με παρόμοιες απαντήσεις δέκα φορές την ημέρα.
fanaticsΜακριά απ’ τους φανατικούς
Να είσαι πάντα οπαδός της συζήτησης, της συνδιαλλαγής, της πολιτισμένης αντιπαράθεσης, της έντιμης διαπραγμάτευσης. Μην επιτρέψεις σε κανενός είδους φανατισμό να καταλάβει τον νου και την ψυχή σου. Σφράγισε την πόρτα σου στους φανατικούς. Να τους φοβάσαι αυτούς τους ανθρώπους. Δεν συζητούν, δεν σκέφτονται. Ο φανατισμός τους είναι η κουρτίνα που κρύβει τη στενοκεφαλιά και τους περιορισμένους ορίζοντές τους.
Ο φανατικός επιζητεί απεγνωσμένα μια ιδέα ή μια ομάδα που θα δώσει νόημα στη ζωή του. Μόλις τη βρει (και την ανακαλύπτει πάντα) γαντζώνεται απ’ αυτήν. Πείθει τον εαυτό του ότι παλεύει για κάτι ανώτερο με το οποίο ταυτίζεται ψυχή τε και σώματι. Κάθε αμφισβήτηση της άποψης του, κάθε αντιπαράθεση μ’ αυτά που κάνει ή πιστεύει, φαντάζει μέσα του ως συνολική ακύρωση της προσωπικότητάς του. Αυτό τον κάνει επικίνδυνο. Μακριά απ’ αυτούς, είναι ακρωτηριασμένα μυαλά.
Ο φανατικός δεν θ’ αποδεχτεί ποτέ ότι η πραγματική αιτία της δυστυχίας και των προβλημάτων του είναι ο ίδιος ο φανατισμός του. Θα ψάξει έναν εχθρό για να του τη φορτώσει. Και ο προφανέστερος εχθρός του είναι αυτός που έχει δική του γνώμη, η οποία μάλιστα διαφέρει απ’ τη δική του.
Ο φανατισμός των μαζών είναι ακόμα χειρότερος. Ξεκινάει σαν κάτι ηθικό που εγείρει συνειδήσεις και καταλήγει να επικρατήσουν τα χειρότερα κοινωνικά ένστικτα και συμπεριφορές. Μέσα στις φανατισμένες μάζες, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και αναδεικνύονται αρχηγοί όλα τα ανθρώπινα κατακάθια. Να είσαι πολύ επιφυλακτική μ’ όλα τα «ανθρώπινα ποτάμια». Μέσα στη θριαμβευτική ορμή τους, παρασέρνουν αδιακρίτως δικαίους και αδίκους.
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Καμπουράκη: Γλυκειά μου Εμμανουέλα εκδ. Πατάκη

ΠΗΓΗ:  https://sciencearchives.wordpress.com

Εκθεση-βόμβα από Frontex: Οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους δουλεμπόρους

Εκθεση-βόμβα από Frontex: Οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους δουλεμπόρους


Τη βαριά καταγγελία κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο ότι συνεργάζονται με τους διακινητές των παράτυπων μεταναστών διατυπώνει η Frontex, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Financial Times».
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι καταγγελίες της Frontex περιλαμβάνονται σε εμπιστευτική έκθεση που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ» αναφέρεται στην έκθεση.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές. Κι αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη σχετικά με την επίλυση μιας κρίσης, η οποία έως σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους.
Από αυτή την άποψη, η έκθεση αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αδυναμία τους να συνεργαστούν, αλλά και το κλίμα που υπάρχει στη μεταξύ τους σχέση. Η Frontex, εξάλλου, έκανε ακόμη πιο σαφή την αρνητική της διάθεση απέναντι στις ΜΚΟ σε νέα έκθεση που συνέταξε την περασμένη εβδομάδα. Εκεί γίνεται λόγος για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρνούνται από την πλευρά τους ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους διακινητές. Η Frontex, πάντως, επιμένει: οι μετανάστες που διασώζονται από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ή την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση ακολουθώντας τις συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ.
Οι αριθμοί φαίνεται να ενισχύουν την υπόθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Τα σήματα προς τη Frontex για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί θεαματικά οι επεμβάσεις διάσωσης από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι ΜΚΟ που εκτελούν έργο σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις καταγγελίες. Η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι η οργάνωσή της βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν.«Τα εντοπίζουμε νωρίτερα. Αυτή είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία» ανέφερε. Τη φετινή χρονιά, υπενθυμίζουν οι «Financial Times», έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία περισσότερα από 170.000 άτομα, αριθμός που είναι 15% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
Ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 25% από τους 3.800 το περασμένο έτος. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ αποδίδουν αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι οι διακινητές δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν πλοιάρια που βρίσκονται ακόμη και σε τραγική κατάσταση.
«Το θέμα δεν είναι εάν οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αλλά γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθεί η Frontex» σημειώνει η Ορελί Ποντιέ των MSF. Οπως φαίνεται, αυτή η διαμάχη δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα.
Καμία έκπληξη
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτές οι κατηγορίες διατυπώνονται τώρα. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη μετανάστευση επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που της είναι αναγκαία», είπε ο Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ, μέλος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch.
Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ επενέβησαν στο 40% των περιπτώσεων τον περασμένο Οκτώβριο έναντι μόλις 5% στις αρχές του χρόνου. Μια αιτία αυτής της αύξησης φαίνεται να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται πλέον πολύ πιο κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ – REAL

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"