ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Αυτά είναι τα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Προτείνει «Μακεδονία»

Αυτά είναι τα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Αυτά είναι τα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς για την ΠΓΔΜΠέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.

Άγγελος Αθανασόπουλος
ΠΗΓΗ: in.gr 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΑΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ 5. ΟΣΟ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΘΕΤΟ Ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Ο ΝΙΜΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΜΕΣΩΣ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΕΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΦΕΛΕΙΣ. ΟΧΙ.

Οταν ψηφιζατε διεθνιστες στην κυβερνηση τι περιμενατε αραγε;

Τι περιμενατε οταν ψηφισατε να σας κυβερνησουν αριστεροι διεθνιστες; Περιμενατε να ειναι πατριωτες και να σκεφτουν τα εθνικα συμφεροντα της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"