ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Ποιες είναι οι γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό

Ποιες είναι οι γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό

Παράγοντας κυριαρχίας στο Αιγαίο
Ποιες είναι οι γαλλικές φρεγάτες τελευταίας γενιάς που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό | in.gr
Φρεγάτα τύπου Fremm, κατηγορίας stealth
Μετά τις τελευταίες, διαρκώς κλιμακούμενες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα προβαίνει στην παραλαβή υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm (σε πρώτη φάση) και Belh@rra, τελευταίας γενιάς.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα στρέφεται προς το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, αποσκοπώντας σε μια στρατηγική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, όπως την αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να την υλοποιήσει ο γάλλος πρόεδρος.
Οι υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Και τούτο, διότι τα συγκεκριμένα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές των εν λόγω φρεγατών, πρόκειται για υπερσύγχρονα πολεμικά σκάφη, με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Η Fremm έχει εκτόπισμα 6.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 27 κόμβων, ενώ το πλήρωμά της ανέρχεται σε 143 άτομα.
Διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.
Ξεχωριστή ισχύ στην Fremm προσδίδουν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90, που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Fremm βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ανωτέρω αποκτούν μεγάλη αξία, εάν ληφθούν υπόψη αφενός η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ύπαρξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου οι συνομιλίες της Αθήνας με τους γείτονές της για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Οι δύο φρεγάτες τύπου Fremm θα ενταχθούν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και θα πλεύσουν σε ελληνικές θάλασσες το καλοκαίρι, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που προβλέπει την παραχώρηση των εν λόγω φρεγατών με χρονομίσθωση (leasing).
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, η Ελλάδα θα αποκτήσει εν ευθέτω χρόνω μία ακόμη φρεγάτα τύπου Fremm, καθώς και μία άλλη τύπου Belh@rra. Αξίζει να προστεθεί ότι ο τελευταίος τύπος βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της κατασκευής, με την πρώτη εξ αυτών των «ψηφιακών» φρεγατών να αναμένεται να παραδοθεί στο γαλλικό Δημόσιο το 2023.

Οι δηλώσεις Κουβέλη για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό, επιβεβαιώνουν πλήρως αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσαν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» στις 10-11 Μαρτίου
 
ΠΗΓΗ:  http://www.in.gr

Οταν ψηφιζατε διεθνιστες στην κυβερνηση τι περιμενατε αραγε;

Τι περιμενατε οταν ψηφισατε να σας κυβερνησουν αριστεροι διεθνιστες; Περιμενατε να ειναι πατριωτες και να σκεφτουν τα εθνικα συμφεροντα της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"