Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Γερμανία: Λάθος η συνταγή - σωτηρίας της Ελλάδας

Γερμανία: Λάθος η συνταγή - σωτηρίας της Ελλάδας
Πηγές του γερμανικού υπ. Οικονομικών, ομολογούν τώρα ότι το 2010 το πακέτο βοήθειας που μας έδωσαν έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Αν και το σχεδίασαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι στον κόσμο, όπως λένε οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε, ήταν λάθος.

Λένε ακόμη ότι από το 2010 έπρεπε να είχε αναμειχθεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας, όμως αντιδρούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ υποστηρίζουν ότι τον Ιούλιο δεν έγινε το κούρεμα, γιατί αντιδρούσαν άλλες χώρες! Αποκαλύπτουν ότι δεν είχαν πληροφορίες για το πρόβλημα στα κρατικά ταμεία άλλων χωρών της ευρωζώνης και γι' αυτό νόμιζαν ότι το πρόβλημα είναι μόνο... ελληνικό.

Η γερμανική πλευρά πίστευε ότι αν βοηθούσε την Ελλάδα, το πρόβλημα θα τέλειωνε εκεί. Τώρα, όμως, τρέχουν και δεν φτάνουν να κλείσει μέσα στους προσεχείς μήνες το ελληνικό θέμα, γιατί το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα μεγάλα "αγκάθια", της Ιταλίας και άλλων μεγάλων χωρών, καθώς απειλείται ακόμη και με κατάρρευση ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ madata.gr




ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ. ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ   ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2011 OΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 26/10/2011 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ PSI

<< Η προσφυγή λοιπόν της κυβέρνησης σε οριζόντιες περικοπές επι δικαίων και αδίκων μη εξαιρουμένων των συντάξεων, ενώ γνώριζε, ότι οι συνταξιούχοι ειδικά  δεν έχουν άλλη δυνατότητα, για να καλύψουν τις απώλειες εισοδήματος, που τους προκαλούσε, οδήγησε σε βύθιση την ελληνική οικονομία και καταβαράθρωσε τα δημόσια έσοδα. Τόνιζα με κάθε αφορμή κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αυτού, ότι η ύφεση θα προσεγγίσει το -5% του ΑΕΠ, όταν η κυβέρνηση υποστήριζε μαζί με τους εκπροσώπους της τροίκας, ότι δεν θα ξεπεράσει το -2,3%. Τελικά ήρθαν τα επίσημα στοιχεία, να επιβεβαιώσουν ότι η υφεση το 2010 ηταν -4.5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ετσι είχε ως αποτέλεσμα αυτό, που υποστήριζα εξαρχής, δηλαδή ότι μία οικονομία βυθισμένη σε ύφεση, δεν αποδίδει τα απαραίτητα έσοδα στο κράτος και ότι θα είναι αδύνατο, να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για τα έσοδα του προυπολογισμού. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,6% επι του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, κατά 5,7% στο τρίτο, 5,1% στο δεύτερο και 0,7% στο πρώτο τρίμηνο ενώ και για το 2011 προβλέπω οτι η ύφεση θα παραμείνει πολύ ψηλα στο -4,2% του ΑΕΠ πανω από τις προβλέψεις για -3.2 της κυβέρνησης ενώ ισως και να μην μειωθεί καθόλου. Πρέπει μάλιστα, να λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά και την πρόβλεψη, ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011,οπως σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011». Γεγονός που επιβεβαιώνει τους κινδύνους βαθιάς ύφεσης, που τόνισα προηγουμένως>>.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΔΩ
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html

KAI TO AΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ
<<Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς>>.