Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ζωή Γεωργαντά: «Ο κ Παπακωνσταντίνου ήξερε για τη διόγκωση του ελλείμματος

Ζωή Γεωργαντά: «Ο κ Παπακωνσταντίνου ήξερε την κατάσταση για τη διόγκωση του ελλείμματος που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία»




Για τον κ Παπακωνσταντίνου και τη διόγκωση του ελλείμματος
Ο κ Παπακωνσταντίνου είναι, απόλυτα, υπεύθυνος, ο πιο υπεύθυνος από όλους. Γνώριζε την   κατάσταση στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία από την αρχή της θητείας του Συμβουλίου. Είχε ενημερωθεί ,πλήρως, και προφορικά και γραπτά , όχι μόνο από μένα  αλλά κι από άλλα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία μας είχε αυτός επιλέξει και διορίσει., πιστεύοντας ότι θα κρατήσουμε- φαίνεται-το στόμα μας κλειστό, αν και μας παραπλάνησε, γιατί μας είπε ότι θα μπορούσαμε εμείς να διορθώσουμε τα στατιστικά στοιχεία με τις συμβουλές μας, τις απόψεις μας Η όλη κατάσταση ήταν γνωστή όχι μόνο στο κ Παπακωνσταντίνου αλλά και στον κ Πλασκοβίτη τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Τους είχαμε ενημερώσει. Ο κ Πλασκοβίτης ήξερε τα πάντα. Δεν πρέπει να τον αφήνουμε απ έξω. Είναι κι αυτός πολύ υπεύθυνος. Η ενημέρωση που του είχε γίνει αφορούσε και τα στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος αλλά και ολόκληρο το στατιστικό έργο, όπως οι απογραφές. Αλλά και άλλα στατιστικά στοιχεία. Όλο το έργο το οποίο επιτελούνταν  συνεχίζει να επιτελείται, κατά τον ίδιο τρόπο, τελείως, δηλαδή, πλημμελώς κι ενάντια σε κάθε ελληνικό νόμο  κι έξω από κάθε ευρωπαϊκή στατιστική μεθοδολογία.
Την Δευτέρα 23/1/2012 το πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μίλησε στην εκπομπή «Σεμνά και ταπεινά» και στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο (καθημερινά 08.00-10.00)
Για τη Δικαιοσύνη
Εγώ αισθάνομαι δικαιωμένη, κατ αρχήν, από την ελληνική δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε όλοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη κατήγγειλε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ευτυχώς, δεν υπέκυψαν κι αυτό τους τιμά.
Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις  έγιναν για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, την Eurostat και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Όλι Ρέν.
Για τον κ Ραντερμαχερ
Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε έρθει ο κ Ραντερμάχερ, ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, εντελώς, παράτυπα,δεν είχε καμία δουλειά να δει τον πρωθυπουργό της χώρας. Αυτός ερχότανε μόνο για μεθοδολογικές επισκέψεις και μαζί με την ομάδα του  για να βοηθήσει υποτίθεται στα στατιστικά στοιχεία. Γιατί ήρθε μόνος του κι εν κρυπτώ. Εγώ, βέβαια, το έμαθα διότι  με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι που δεν μπορούν να το φανταστούν. Ήρθε και είδε τον κ Παπαδήμο του άσκησε πιέσεις, απ ότι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση.
Συνέντευξη Ζ.Γεωργαντά

Για το μνημόνιο
Στο Μνημόνιο μας βάλανε τον Απρίλιο του 2010, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία με την καινούργια της μορφή άρχισε να λειτουργεί από τον Αύγουστο 2010. Μας βάλανε εκεί διότι το έλλειμμα είχε εξαγγελθεί, πάρα πολλές φορές, ότι συνέχεια ανεβαίνει. Δηλαδή, από το 8% το πήγανε  στο 12%, μετά το πήγαν στο 12,7% και το έχει υπογράψει αυτό ο κ Παπακωνσταντίνου και ο κ Πλασκοβίτης. Μετά το ανέβασαν στο 13,6%, μέχρι που προσπάθησαν εμάς να μας κλείσουν, τελείως, το στόμα και το βγάλανε στο 15,4% και, σήμερα, το έλλειμμα είναι 15,8% - 15,9% Δηλαδή έγινε αναθεώρηση πάλι προς τα πάνω. Κι αυτό το 15%  ήταν το ουσιαστικό ξεκίνημα για να βρεθούμε σήμερα σ αυτή  την απαίσια κατάσταση τη φοβερή κατάσταση. Με τους δικούς μου  υπολογισμούς, προσεγγιστικά,  μαζί και με άλλα στελέχη, το έλλειμμα  έβγαινε, περίπου, στο 12% το 2009 που σημαίνει ότι ήμασταν μέσα στα όρια στο πλαίσιο, εκεί που ήταν όλες οι χώρες.  

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Η Κ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΕΠΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΤΙΜΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΑΝ. ΜΑ ΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΤΙ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΝ  ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ  ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΑΠΟΤΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ; ΟΜΩΣ Η ΝΕΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011<<Στην προσπάθεια τους μάλιστα, να επιχειρήσουν μια νέου τύπου απογραφή των δημοσιονομικών φούσκωσαν τεχνητά το έλλειμμα από ένα σημείο και μετά, εντάσσοντας σε αυτό πληρωμές, που μπορούσαν, να γίνουν έπειτα από χρόνια και ταυτόχρονα κατήργησαν μέτρα εισπρακτικά, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα έδωσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες  ανεύθυνα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση μέσα στην χρήση του 2009.Βεβαίως δεν υποστηρίζω καθόλου, ότι το έλλειμμα δεν ήταν αρκετά υψηλό τον Οκτώβριο του 2009,αλλα αυτό είχε παραδοθεί περίπου στο 9.5% και όχι στο 15,5%, που έφτασε τελικά μετά τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010  τα περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου  το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο. Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread στις 1.000 μονάδες βάσης.>>

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΔΩ:  http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html