Ογκώδης δικογραφία για το έλλειμμα
Ο οικονομικός εισαγγελέας έστειλε χθες το σχετικό διαβιβαστικό σημείωμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίουμ Ν. Παντελή, επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων, ο οποίος θα κρίνει εάν θα τη διαβιβάσει στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Ο εισαγγελικός λειτουργός «δείχνει» τον πρώην πρωθυπουργόμ Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικώνμ Γιώργο Παπακωνσταντίνουμ και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης ως πρόσωπα που σχετίζονται με τις σχετικές αξιόποινες πράξεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά των δύο οικονομικών εισαγγελέωνμ Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους και την κατάληξη που αυτή είχε (αρχειοθέτηση των καταγγελιών).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης υπογραμμίζει στο συμπέρασμά του ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 3126/2003 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που αφορούν πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις, στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της προηγηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις από 18 πρόσωπα. Στις περισσότερες από αυτές - όπως αναφέρει ο κ. Πεπόνης - «ρητώς γίνεται αναφορά για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ύπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Παντελής, προκειμένου να κριθεί εάν η δικογραφία θα καταλήξει ή όχι στη Βουλή ή εάν ζητηθεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από τον οικονομικό εισαγγελέα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει, ύστερα από τις σοβαρότατες καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, το Σεπτέμβριο του 2011.
Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες άλλα 17 πρόσωπα και ειδικότερα οικονομολόγοι (Γιώργος Ρωμανιάς και Αννα Ζωηρού), άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ (Νίκος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Σκορδάς, Ανδρέας Φιλίππου), καθηγητές πανεπιστημίου (Γιώργος Κασσιμάτης), ένας ευρωβουλευτής (Νικόλαος Χουντής) και δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Σοφία Βούλτεψη).
Σημειώνεται, επίσης, ότι είχε κληθεί να εξεταστεί, ως ύποπτος, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου, αλλά ο κ. Πεπόνης έκρινε ότι πρέπει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, πριν λάβει τις εξηγήσεις του (σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος παρέχει αυτή τη δυνατότητα).
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΦΩΝΑΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2004. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011
<<Στην προσπάθεια τους μάλιστα, να επιχειρήσουν μια νέου τύπου απογραφή των δημοσιονομικών φούσκωσαν τεχνητά το έλλειμμα από ένα σημείο και μετά, εντάσσοντας σε αυτό πληρωμές, που μπορούσαν, να γίνουν έπειτα από χρόνια και ταυτόχρονα κατήργησαν μέτρα εισπρακτικά, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα έδωσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες ανεύθυνα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση μέσα στην χρήση του 2009.Βεβαίως δεν υποστηρίζω καθόλου, ότι το έλλειμμα δεν ήταν αρκετά υψηλό τον Οκτώβριο του 2009,αλλα αυτό είχε παραδοθεί περίπου στο 9.5% και όχι στο 15,5%, που έφτασε τελικά μετά τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010 τα περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο. Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread στις 1.000 μονάδες βάσης.>>
ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΔΩ: http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html