Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 14,3 ΔΙΣ ΩΣ ΤΟ 2015. ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Πλεονάσματα από το 2013

Πρόσθετα μέτρα 14,3 δισ. ευρώ ώς το 2015, πάνω από 4% η ύφεση εφέτος


Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4% με 5% εφέτος, ωστόσο η τρόικα επιμένει στο πακέτο σκληρών μέτρων, παρά τους φόβους ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτροχιασμό
Aθήνα
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ περίπου θα λάβει η κυβέρνηση εφέτος για τη μείωση του ελλείμματος, σε μία χρονιά που η ύφεση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%, σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται για τα δημοσιονομικά στο νέο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ώς το 2015 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 4% με 5%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2012 η πρόβλεψη έκανε λόγο για συρρίκνωση 2,8%. Το 2011, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6% περίπου.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα (το δημοσιονομικό πλεόνασμα αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους), μεταφέρεται για το 2013, καθώς εφέτος προβλέπεται ότι θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα, της τάξεως του 1% του ΑΕΠ.

Τα 3,3 δισ. ευρώ των εφετινών μέτρων, περιλαβάνουν περικοπές των δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ, των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Για το Δημόσιο προβλέπονται απολύσεις/αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εφέτος και συνολικά 150.000 ευρώ έως το τέλος του προγράμματος, το 2015. Μειώσεις θα έρθουν και σε όσους υπαλλήλους ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Την περίοδο 2013 - 2015, προβλέπεται εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ από το κλείσιμο φορέων του Δημοσίουτ και άλλα τόσα από το «μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες που θα αποφασισθεί με βάση έκθεση που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο.

Βαρύς είναι και ο «πέλεκυς» στο φορολογικό, καθώς προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και δρομολογείται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (στο 19% ή 21%), με τη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή (όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου και ύδρευσης, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς) και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ  Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ΣΤΙΣ 25/10/2011:
<<Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.>>

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΕΔΩ:
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8107.html