Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για ΑΟΖ

Ο Ευ. Βενιζέλος στην Αίγυπτο: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ
Τη «δέσμευση» της Αιγύπτου για να «ξαναρχίσουν συνομιλίες σε τακτές επαφές και πολύ σύντομα να διοργανωθεί μια κοινή επιτροπή», για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Μεσόγειο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ν. Φάχμι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, ενώ υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας του να προασπίζεται τα συμφέροντά της, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να εγερθεί σε τρίτες χώρες.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, προσκεκλημένος από τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε σειρά επαφών σήμερα στο Κάιρο, σε αντίξοες συνθήκες - λόγω της απόπειρας δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της χώρας και τους δεκάδες τραυματισμούς από την έκρηξη.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του γι΄αυτή την εξέλιξη, καταδικάζοντας την τρομοκρατία και υπογραμμίζοντας «καθαρά και πανηγυρικά» ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου», όχι μόνο στη συνέχεια των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο ενός «στρατηγικού» σχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι θέσεις των δύο χωρών «είναι ταυτόσημες», πως προωθείται μια «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου - Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

«Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας», υπογράμμισε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντιδράσεων τρίτων χωρών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στο νέο πνεύμα συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας κι ενώ αυτή η συνεργασία σταδιακά θα ενισχύεται, πιστεύουμε πως κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν».

Αντιστοίχως, δε ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (αύριο στο Βίλνιους) θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενδεχομένως παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την «απερίφραστη καταδίκη του για τη χρήση των χημικών όπλων» και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, «που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης».

Ως προς τις διμερείς σχέσεις, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος υπογράμμισε τη βούλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις «έχουν έναν ευρύτερο ορίζοντα - στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια», αναφέροντας πως συζητήθηκε και η υλοποίηση μιας κοινής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή του συνόλου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χ. Ελ Μπέμπλάουι, το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ν.Ελ Αραμπέι, τον ομόλογό του Ν. Φάχμι και τέλος αναμένεται να παρασημοφορηθεί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ΙΙ.
 ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 
Το σχολιο μου:
ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΛΜΗ.