Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πούτιν: «Η Ρωσία θα προστατέψει τους Ρώσους στην Ουκρανία»

Πούτιν: «Η Ρωσία θα προστατέψει τους Ρώσους στην Ουκρανία»
Πηγή: Konstantin Zavrazhin / RG
Η RBTH παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία από την χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για την Κριμαία:
Αποκάλεσε «κατάφωρη ιστορική αδικία» το να βρίσκεται η Κριμαία εκτός Ρωσίας. Όπως ανέφερε, την απόφαση παράδοσης της Κριμαίας στην Ουκρανία είχε πάρει ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσιόφ κατά παράβαση των Συνταγματικών κανόνων. «Η απόφαση αυτή ελήφθη τότε με καταφανείς παραβιάσεις των συνταγματικών κανόνων. Το θέμα αποφασίστηκε παρασκηνιακά από ένα στενό φιλικό κύκλο», δήλωσε ο Πούτιν. «Όλα αυτά τα χρόνια -πρόσθεσε- οι πολίτες και αρκετά δημόσια πρόσωπα είχαν εγείρει επανειλημμένα το συγκεκριμένο ζήτημα. Έλεγαν ότι η Κριμαία είναι μια προαιώνια ρωσική γη και η Σεβαστούπολη ρωσική πόλη. Ναι, όλα αυτά τα καταλαβαίναμε πολύ καλά, τα αισθανόμασταν με την καρδιά και με την ψυχή μας, αλλά έπρεπε να δεχτούμε την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί και να οικοδομήσουμε πλέον σε νέα βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ανεξάρτητη Ουκρανία». Και κατέληξε: «Η Κριμαία είναι κοινή μας κληρονομιά και σημαντικότατος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Και αυτή η στρατηγικής σημασίας περιοχή πρέπει να έχει μια ισχυρή και σταθερή κυριαρχία η οποία μπορεί να είναι μόνο ρωσική».
 Για τους Ρώσους στην Ουκρανία:
Ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, κουράστηκε από τις προσπάθειες «εξαναγκαστικής αφομοίωσής του».
«Ξανά και ξανά έχουν γίνει προσπάθειες να αφαιρεθεί από τους Ρώσους η ιστορική μνήμη και μερικές φορές, ακόμη και η μητρική γλώσσα, να καταστούν δηλαδή αντικείμενο εξαναγκαστικής αφομοίωσης», δήλωσε. Τόνισε δε, ότι η Ρωσία θα προστατεύει πάντοτε τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών. «Στην Ουκρανία -είπε- ζουν και θα ζουν εκατομμύρια Ρώσοι, ρωσόφωνοι πολίτες, και η Ρωσία πάντα θα προστατεύει τα συμφέροντά τους με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα. Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα οφείλει η ίδια η Ουκρανία να ενδιαφέρεται ώστε να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων, σε αυτό βρίσκεται η εγγύηση της σταθερότητας, της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
 Για το μέλλον της Ουκρανίας:
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ουκρανίας. «Θέλω -ανέφερε- να με ακούσετε αγαπητοί φίλοι. Μην πιστεύετε εκείνους που σας φοβίζουν με τη Ρωσία, που φωνάζουν ότι μετά την Κριμαία θα ακολουθήσουν άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε τη διαίρεση της Ουκρανίας. Δεν το χρειαζόμαστε».
 Για την ηγεσία στο Κίεβο:
«Βασικοί συντελεστές του πραξικοπήματος ήταν εθνικιστές, νεοναζί, πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από τη ρωσοφοβία και είναι αντισημιτιστές. Ακριβώς αυτοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα τις εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε. «Είναι σαφές -πρόσθεσε- πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα νόμιμη εκτελεστική εξουσία στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κάποιος με τον οποίο μπορούν να γίνουν συνομιλίες, πολλές κρατικές αρχές τις έχουν σφετεριστεί αυτοχρησθέντες διοικούντες οι οποίοι την ίδια ώρα δεν ελέγχουν τίποτα στη χώρα και οι ίδιοι -θέλω να το τονίσω αυτό- συχνά βρίσκονται επίσης υπό των έλεγχο των ακραίων στοιχείων. Ακόμη και να γίνεις δεκτός από μερικούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης μπορείς μόνο με άδεια των εξτρεμιστών του Μαϊντάν, αυτό δεν είναι ένα αστείο, είναι η σημερινή πραγματικότητα».
Για τις ενέργειες της Δύσης:
«Στην περίπτωση της Ουκρανίας οι Δυτικοί ξεπέρασαν τα όρια, ενήργησαν αυθαίρετα, ανεύθυνα και αντιεπαγγελματικά», ανέφερε ο Πούτιν. Επεσήμανε ότι οι Δυτικές χώρες γνώριζαν πολύ καλά ότι στην Κριμαία ζουν εκατομμύρια Ρώσοι. «Η Ρωσία βρέθηκε σε ένα σημείο, από το οποίο δεν μπορούσε πλέον να οπισθοχωρήσει», δήλωσε.
Για το ΝΑΤΟ:
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ότι η Ουκρανία μπορεί να διευρύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο Πούτιν είπε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, είμαστε αντίθετοι, η στρατιωτική συμμαχία -γιατί παρά τις όποιες εσωτερικές διεργασίες παραμένει ένας στρατιωτικός οργανισμός- να κάνει το αφεντικό δίπλα από την αυλή μας, από το σπίτι μας, ή σε ιστορικά μας εδάφη».
Για το διεθνές Δίκαιο:
Ο Πούτιν αποκάλεσε «κυνισμό που προκαλεί έκπληξη» τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου. Υπογράμμισε δε, ότι η κατάσταση στην Κριμαία είναι απολύτως όμοια με αυτήν του Κοσόβου που επέβαλαν εκεί οι Δυτικές δυνάμεις. Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία «καμιά γενική απαγόρευση για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν απορρέει από την πρακτική του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το γενικό διεθνές Δίκαιο δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήση απαγόρευσης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».
Ο πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης τη διακήρυξη που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ σχετικά με την περίπτωση του Κοσόβου. Το κείμενο αναγνώριζε ότι ανακηρύξεις ανεξαρτησίας μπορεί να παραβιάζουν την εσωτερική νομοθεσία χωρών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. «Οι ίδιοι το έγραψαν, το διαλάλησαν σε ολόκληρο τον κόσμο, έκαναν τους πάντες να το δεχτούν, και τώρα θυμώνουν. Για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν.
Για τις κυρώσεις:
«Σήμερα μας απειλούν με κυρώσεις -ανέφερε- αλλά εμείς έτσι κι αλλιώς ζούμε σε συνθήκες πολλών περιορισμών, ιδιαίτερα σημαντικών για μας, για την οικονομία, για τη χώρα μας». Υπενθύμισε ότι από την περίοδο ακόμη του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ, και στη συνέχεια και οι άλλες χώρες, απαγόρεψαν να πωλούνται στη Ρωσία πολλές τεχνολογίες και εξοπλισμός. Αυτή η απαγόρευση άρθηκε μόνο τυπικά, θεωρεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα πολλές απαγορεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η περιβόητη πολιτική ανάσχεσης της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιούταν τον 18ο, τον 19ο και τον 20ο αιώνα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Προσπαθούν συνεχώς να μας κολλήσουν σε κάποιο τοίχο για το γεγονός ότι έχουμε ανεξάρτητη θέση, για το ότι την προασπιζόμαστε, για το ότι λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν υποκρινόμαστε».
Για την Κίνα και την Ινδία:
«Είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσους προσέγγισαν με κατανόηση τα βήματά μας στην Κριμαία. Ευγνώμονες προς τον λαό της Κίνας, η ηγεσία του οποίου αξιολογούσε και αξιολογεί την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες ιστορικό και πολιτικό τους φάσμα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συγκρατημένη στάση και αντικειμενικότητα της Ινδίας».
Απευθύνθηκε επίσης και στη Γερμανία θυμίζοντας πως, όταν αποφασιζόταν η ένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, την πρωτοβουλία αυτή δεν την είχαν υποστηρίξει οι πάντες, ωστόσο η ΕΣΣΔ είχε ταχθεί πλήρως υπέρ της ιστορικής αυτής ένωσης. «Είμαι βέβαιος -τόνισε ο πρόεδρος- ότι αυτό δεν το έχετε ξεχάσει και ελπίζω ότι οι Γερμανοί πολίτες, θα υποστηρίξουν και αυτοί την επιδίωξη του ρωσικού κόσμου, της ιστορικής Ρωσίας, για αποκατάσταση της ενότητας».

ΠΗΓΗ: http://rbth.gr  Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ