Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Αντιμέτωπη με το «ξήλωμα του πουλόβερ» η κυβέρνηση

Οι μεταρρυθμίσεις και η «φιλολαϊκή» στροφή

Αντιμέτωπη με το «ξήλωμα του πουλόβερ» η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με το «ξήλωμα του πουλόβερ» η κυβέρνηση
Η εμπλοκή στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται, στη νέα κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων και εκείνοι που ζητούν επανεξέταση ορισμένων εκ των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της νέας κυβέρνησης διαφώνησε ανοιχτά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ο συμβιβασμός επήλθε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έμεινε μόνο σε αυτό, προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες ανατροπές και σε άλλες μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του, που δεν είχαν «κοινωνικό κόστος» ανάλογο με τις απολύσεις, όπως η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις του Λυκείου, η κατάργηση δύο ημερών αργίας για τα σχολεία και το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, που θα χτυπούσε τρεις ημέρες νωρίτερα.

Η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων αυτών σηματοδοτεί την αποκαλούμενη «φιλολαϊκή» στροφή, την οποία όπως φαίνεται δεν κάνει μόνος ο υπουργός Παιδείας.

Με δηλώσεις του στο Έθνος, την Τετάρτη, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ανατροπές που αφορούν μεταρρυθμίσεις του τέως υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η καθιέρωση ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

«Είμαι ανοιχτός στο να συζητήσω συνολικά αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Κυριακών, των προσφορών και των εκπτώσεων που να τις δέχεται η κοινωνία. Αλλαγές που να έχουν επαφή με την κοινωνία, που να τις θέλει ο λαός» είναι το στίγμα που έδωσε ο κ. Γιακουμάτος.

Αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης ζητούν στελέχη και από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο να βρίσκεται στην κορυφή της συζήτησης.

«Απολύσεις στους ΟΤΑ δεν θα υπάρξουν» διαβεβαίωσε, μιλώντας στο Star, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, σε μια προαναγγελία νέας σύγκρουσης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φρένο σε αυτήν τη συζήτηση επιχειρεί να βάλει το Μαξίμου, με κορυφαίο στέλεχος να σχολιάζει: «Εάν επικρατούσε η άποψη Λοβέρδου θα άρχιζε να ξηλώνεται το πουλόβερ».

Εκπροσωπώντας το μπλόκ των μεταρρυθμιστών της ΝΔ, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αντεπιτίθεται: «Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική να συζητάμε τα πάντα εκ του μηδενός. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τους νόμους. Θα βρουν τοίχο από την τρόικα όσοι πουν δεν θα τα εφαρμόσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για τον τρόπο εφαρμογής των δεσμεύσεων» δήλωσε στο Mega το πρωί της Τετάρτης.

Ο Μ.Βορίδης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας και πως θα βλάψει την κεντρική διαπραγμάτευση ενδεχόμενο άνοιγμα των προαπαιτούμενων ξανά.

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει μερικά βέλη απευθείας στον Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι «υπάρχει συνέχεια διοικήσεως», πως «δεν μπορεί κάθε υπουργός να λέει όχι σε αυτά που έχουμε ψηφίσει» και πως «δεν έχουμε κυβερνητική αλλαγή· δεν έπεσε η κυβέρνηση».

Ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται εδώ και ημέρες στο στόχαστρο της Φωτεινής Πιπιλή, η οποία επισήμανε ότι «από αλλού περιμέναμε τον λαϊκισμό και από αλλού μας ήρθε». Την Τετάρτη πρόσθεσε ότι εκπλήσσεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο -προφανώς επειδή επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου είχε προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στο υπουργείο Υγείας.

ΠΑΣΟΚ: Αναγκαίες οι αλλαγές, αλλά όχι λαϊκισμούς

Το αίτημα για επανατοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας σε σειρά προαπαιτούμενων (διαθεσιμότητα, φορολογικά ζητήματα) έχει θέσει πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος τη Δευτέρα είχε σύσκεψη με τους υπουργούς και υφυπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά.

Ο Ευ.Βενιζέλος στοχεύει σε ένα συμβιβασμό με την τρόικα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «χτίσει» την αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο και άρα θα δώσει παράταση ζωής στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι για να επιτευχθεί αυτό η κυβέρνηση θα χρειαστεί ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα συνταχθούν με την κυβέρνηση μόνο εάν έχει να επιδείξει κάποια αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

Ωστόσο, στροφή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν σημαίνει «ξήλωμα του πουλόβερ» των μεταρρυθμίσεων που άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει υπό δύσκολες συνθήκες, κάτι που συχνά αναφέρει ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, που βρίσκεται κοντά στον Ευ.Βενιζέλο, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να υποκύψει στο λαϊκισμό και ότι οφείλει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, δίνοντας συγχρόνως το δικό του προοδευτικό στίγμα.

Στην ίδια «γραμμή» και ο Χρ.Πρωτόπαπας, ο οποίος παρατήρησε ότι έχουμε δεσμευθεί για τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου και πως αυτό έχει ξεκαθαριστεί προς όλες τις κατευθύνσεις.


Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ.