Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μεγάλη πτώση των ελληνικών εξαγωγών


Μεγάλη πτώση των ελληνικών εξαγωγών στις αγορές εκτός Ευρώπης


Σημαντικές απώλειες -κυρίως από τις τρίτες χώρες- κατέγραψαν τον Απρίλιο οι ελληνικές εξαγωγές, γεγονός που αφενός πλήττει τις εγχώριες επιχειρήσεις και αφετέρου οδηγεί σε αύξηση το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Απρίλιο του 2014 μειώθηκε κατά 20,8% στα 2,02 δισ. ευρώ, από 2,55 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη υποχώρηση, της τάξεως του 12,4%.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής υποχώρησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 καταγράφεται μείωση εξαγωγών κατά 7,8%, στα 8,39 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 ήταν 6,5%.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι μεγαλύτερες απώλειες προέρχονται από τις αγορές των τρίτων χωρών, γεγονός που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αποδίδει και στο γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα η ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων ήταν υψηλή.

Συγκεκριμένα, το α΄ τετράμηνο του 2014, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχώρησαν κατά 2,9%, έναντι μείωσης 11,8% προς τις τρίτες χώρες. Το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 47,9% (έναντι 52,1% των τρίτων χωρών), από το 45,5% της αντίστοιχης περιόδου του 2013 (οπότε και το ποσοστό των εξαγωγών που απορροφήθηκε από τρίτες χώρες είχε ανέλθει στο 54,5%). Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή από τις εξαγωγές, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. ανέρχεται στο 65,8% από 65,2% του α΄ τετραμήνου του 2013. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις τρίτες χώρες διαμορφώνονται στο 34,2%, από 34,8%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι 3,93 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 7,5%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,8%.

Η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών και η μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα μείωση των εισαγωγών προκάλεσαν τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Τον Απρίλιο του 2014 ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013 παρουσιάζοντας αύξηση 17,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν 7,8%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 ανήλθε στα 7,1 δισ. ευρώ έναντι 6,65 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, καταγράφοντας αύξηση 6,8%. Εάν δεν συνυπολογισθούν τα πετρελαιοειδή, τότε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εμφανίζει δραματική άνοδο, κατά 25,4%.
 
ΠΗΓΗ: Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΑΣ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ:http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/.../blog-post_21.html
 
 ΕΓΡΑΦΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:<<Οι εξαγωγές παρά τις δραματικές και άδικες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας δεν εξελίσσονται καλά. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών το δωδεκάµηνο Απριλίου 2013 - Μαρτίου 2014 παρουσίασε µείωση 2,2% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο δωδεκάµηνο Απριλίου 2012 – Μαρτίου 2013. Για να επιβεβαιωθεί ο σύμβουλος μέχρι πριν λίγο καιρό του κ Μπαρόζο κ Λεγκρέν που υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο. Ο Λεγκρέν υποστηρίζει, ότι η Ευρώπη και οι χώρες του Νότου δεν πρέπει, να επιδιώκουν μέσα από την βάρβαρη και άδικη οριζόντια συμπίεση των μισθών του ιδιωτικού τομέα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ότι χρειάζεται, να απευθυνθούν σε ακριβότερες αγορές με ποιοτικότερα προϊόντα από πλευράς τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των υποδηματοποιών της Πορτογαλίας, που τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια, οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης τους έχουν αυξηθεί ακριβώς, γιατί δεν ακολούθησαν τον δρόμο, που τους πρότεινε η τρόικα. Έχω τονίσει εμφατικά σε παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο << Ώρα αλλαγής για την Ευρώπη>> 6/2013 και δικαιώνομαι σήμερα, πως η γραμμή της κινεζοποίησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα δεν είναι η σωστή λύση στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και ειδικά των χωρών της περιφέρειας όπως η δική μας αλλά χρειάζεται, να δώσει την μάχη σε ποιοτικότερα προϊόντα και όχι συναγωνιζόμενη ευτελή προϊόντα, που παράγονται με μισθούς πείνας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.>>