Βγάζουν από το συρτάρι την υπόθεση αναθεώρησης του ελλείμματος -Δικαίωση της Realnews
Την επανεκκίνηση της ανάκρισης για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε να μπούμε στο μνημόνιο, διέταξε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση των αποκλειστικών δημοσιευμάτων της Realnews, η οποία έχει αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις που γίνονταν για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών έρχεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με την ανακρίτρια που χειρίστηκε τη δικογραφία, καθώς και τον εισαγγελέα, που εισηγήθηκαν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά. Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο κρίνει ότι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, με βάσει προφανώς την αξιολόγηση στοιχείων που δεν είχαν ληφθεί υπόψιν ή δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά. Έτσι η δικογραφία θα επιστραφεί και πάλι σε ανακριτή ή σε άλλον ανακριτικό λειτουργό.
Το Συμβούλιο Εφετών με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο:
1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σ.σ. υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρίσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15,4 % επί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας
2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή
3. Να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής
Να σημειωθεί ότι, η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρος Γεωργαντά για αντί δικονομικές ενέργειες είχε ως αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού από τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο δρόμο για το αρχείο
Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, η υπόθεση πήρε το δρόμο για το αρχείο αφού η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση σε βάρος του πρόεδρου της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης είχε μεσολαβήσει η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.
Υπόμνημα-«φωτιά»
Σύμφωνα με το υπόμνημα, που υπέβαλαν τα δυο πρώην μέλη του Δ.Σ της Στατιστικής Υπηρεσίας Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης «υπήρξαν μεθοδεύσεις των δικαστικών Αρχών για να «απαλλαγούν» των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατηγορούνται ότι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να οδηγήσουν τη χώρα στο μνημόνιο».
Όπως υποστηρίζουν, από τη δικογραφία έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη με αποτέλεσμα να αθωώνει τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου από τις πολιτικές ευθύνες.
Στο υπόμνημα που αποκάλυψε η Realnews με ημερομηνία 16 Μαΐου 2014 και κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2014 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη».
Επίσης, λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κ.κ. Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ' εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».
ΠΗΓΗ: REAL
TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΟ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ 1 ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/.../1-19-2011_31.html
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ:Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου θα ήθελα,
να μοιραστώ μαζί σας μερικές ιδέες ,σκέψεις και προβληματισμούς, για
την δεινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας και ειδικότερα για το
σκέλος των δημοσιονομικών μας
προβλημάτων. Ξεκινώ από την άποψη, που έχω διατυπώσει εδώ και ένα
χρόνο, ότι η συνταγή, η οποία εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση είναι
αποτυχημένη και αντιπαραγωγική.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ
Παπανδρέου παρέλαβαν μια κρίση ελλείμματος, η οποία υπήρχε και σε πολλά
άλλα κράτη της Ευρώπης, λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ,που
συνεπάγεται αύξηση δαπανών και μείωση εσόδων και με την ανευθυνότητα
και τους παιδαριώδεις χειρισμούς τους, την μετέτρεψαν σε κρίση δανεισμού
της χώρας. Δεν είναι δυνατόν, όταν παίρνεις μια τέτοια ισχυρή λαϊκή
εντολή, να μην αντιμετωπίζεις αμέσως την κατάσταση αλλά 6 μήνες, να
αναρωτιέσαι, τι πρέπει, να κάνεις και να επιμένεις, ότι λεφτά υπάρχουν,
ενώ από την πρώτη στιγμή, όπως αποδεικνύεται σήμερα έχεις επαφές με το
ΔΝΤ και ζητάς απεγνωσμένα βοήθεια. Στην προσπάθεια τους μάλιστα, να
επιχειρήσουν μια νέου τύπου απογραφή των δημοσιονομικών φούσκωσαν
τεχνητά το έλλειμμα από ένα σημείο και μετά, εντάσσοντας σε αυτό
πληρωμές, που μπορούσαν, να γίνουν έπειτα από χρόνια και ταυτόχρονα
κατήργησαν μέτρα εισπρακτικά, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη
κυβέρνηση. Μάλιστα έδωσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες ανεύθυνα και
επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την
κατάσταση μέσα στην χρήση του 2009.Βεβαίως δεν υποστηρίζω καθόλου, ότι
το έλλειμμα δεν ήταν αρκετά υψηλό τον Οκτώβριο του 2009,αλλα αυτό είχε
παραδοθεί περίπου στο 9.5% και όχι στο 15,5%, που έφτασε τελικά μετά
τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διατυμπάνιζε
δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που
βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι
οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα
spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος
Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που
χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να
διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό
αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι
από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010 τα
περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα
δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν
προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι
σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την
εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε
μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900
εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι
από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο.
Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread
στις 1.000 μονάδες βάσης.
Έτσι ανέβαλε χρονικά την είσπραξη μεγάλου ποσού απο διάφορα μέτρα, οπως την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και μάλιστα σε μία εποχή, που το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν τα έσοδα, μετέθεσε χρονικά τον διαγωνισμό, για το «ΞΥΣΤΟ», όταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε, να εισπράξει το κράτος μέσα στο 2009, μετέθεσε την είσπραξη του ΕΤΑΚ, και των νέων τελών κυκλοφορίας και το σοβαρότερο δεν κινητοποίησε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την ΥΠ.Ε, προκειμένου, να ενισχύσει τα έσοδα, τα οποία λόγω της κρίσεως υστερούν, ενώ μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες των εφοριών είναι αποδιοργανωμένες και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα οικονομικών κ Γεωργακόπουλου κάτω από το βάρος της πορείας των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Δαπάνες κάθε μορφής πληρώθηκαν όλες στο τέλος του 2009 και όχι σταδιακά, ενώ αντιθέτως το 2010 οι οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του δημοσίου σταμάτησαν παγώνοντας και την αγορά προκειμένου, να εμφανιστεί τεχνητή μείωση των δαπανών στην εκτέλεση του προϋπολογισμούτου2010.
Έτσι ανέβαλε χρονικά την είσπραξη μεγάλου ποσού απο διάφορα μέτρα, οπως την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και μάλιστα σε μία εποχή, που το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν τα έσοδα, μετέθεσε χρονικά τον διαγωνισμό, για το «ΞΥΣΤΟ», όταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε, να εισπράξει το κράτος μέσα στο 2009, μετέθεσε την είσπραξη του ΕΤΑΚ, και των νέων τελών κυκλοφορίας και το σοβαρότερο δεν κινητοποίησε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την ΥΠ.Ε, προκειμένου, να ενισχύσει τα έσοδα, τα οποία λόγω της κρίσεως υστερούν, ενώ μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες των εφοριών είναι αποδιοργανωμένες και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα οικονομικών κ Γεωργακόπουλου κάτω από το βάρος της πορείας των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Δαπάνες κάθε μορφής πληρώθηκαν όλες στο τέλος του 2009 και όχι σταδιακά, ενώ αντιθέτως το 2010 οι οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του δημοσίου σταμάτησαν παγώνοντας και την αγορά προκειμένου, να εμφανιστεί τεχνητή μείωση των δαπανών στην εκτέλεση του προϋπολογισμούτου2010.