Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Γιούνκερ: Στην Ευρώπη ή όλοι νικάμε ή όλοι χάνουμε

«Είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα»

Γιούνκερ: Στην Ευρώπη ή όλοι νικάμε ή όλοι χάνουμε

Γιούνκερ: Στην Ευρώπη ή όλοι νικάμε ή όλοι χάνουμε
Σχέδιο επενδύσεων για ενίσχυση της βιομηχανίας και την καταπολέμηση της ανεργίας πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σε λίγη ώρα την εκλογή του στην  προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Ελλάδα ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης.

H κρίση, τόνισε, δεν ήταν κρίση του ευρώ αλλά χρέους και αναφερόμενος στην περίοδο εκείνη που ήταν πρόεδρος του Eurogroup, είπε πως «σώσαμε ένα φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει».

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως είπε, τονίζοντας ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες.

«Μέσω κοινωνικού κράτους θα διατηρήσουμε την εσωτερική αγορά» τόνισε και δήλωσε «ενθουσιώδης υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» λέγοντας πως θέλει να είναι ο πρόεδρος του κοινωνικού διαλόγου.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έθεσε υψηλά στους στόχους του το σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία πλήττει εκατομμύρια ευρωπαίων. Οι βασικές αρχές αυτού του σχεδίου πρέπει να οριστούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους ώστε στη να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, οι άνεργοι αποτελούν το «29ο κράτος- μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΕ, δίπλα στα υφιστάμενα 28 κράτη–μέλη.

Για την τρόικα σημείωσε ότι θα πρέπει να την επανδιαμορφώσουμε ώστε να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση και να διαθέτει αξιόπιστη δομή, στηριζόμενη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Συνοπτικά, ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε σε 10 πυλώνες τις προτεραιότητες του, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα ενιαία πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Αναβάθμιση της βιομηχανίας με 300 δισ. ευρώ


Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, με στοχοπροσηλωμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και των νέων μέσων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 20% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2020, από το 16% που είναι σήμερα.

Στο πρόγραμμα του ο κ. Γιούνκερ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, ιδιαίτερα στα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης στην εκπαίδευση και στην καινοτομία.

Αναφέρθηκε ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «παράγουν νυχθημερόν και δημιουργούν θέσεις εργασίας» και οι οποίες -όπως είπε- μπορούν να στηριχθούν μόνο μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Οι επενδύσεις, επισήμανε, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Όπως είπε, πρέπει να να γίνει η ορθότερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων τόσο του κοινοτικού προϋπολογισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το κεφάλαιο της οποίας πρέπει να αυξηθεί, σε συνδυασμό με την παροχή εγγυήσεων, ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν θα τις διαψεύσω εγώ». Η διάσταση της ανάπτυξης θα αξιοποιηθεί πλήρως, υποσχέθηκε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν μπορεί να αλλάξει και να εγκαταλειφθεί, διότι διασφαλίζει την απαιτούμενη αξιοπιστία , είπε.

Καμία διεύρυνση έως το 2019

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ενταχθούν στην ΕΕ νέα κράτη μέλη τουλάχιστον μέχρι το 2019, ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έχουν η Τουρκία και από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Σε άλλο σημείο όμως της ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ έκανε αναδρομή σε τρία πρόσωπα που κατά την άποψή του διαδραμάτισαν διαμόρφωσαν με τον ρόλο τους τη σημερινή Ευρώπη: στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, τον Γάλλο πρώην πρόεδρο, Φρανσουά Μιτεράν, και τον γερμανό πρώην καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ. Ειδικά για τον Μιτεράν, υπενθύμισε ότι ήταν ο πολιτικός που είχε πει ότι οι εθνικισμοί οδηγούν σε πόλεμο και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

Σε μία προσπάθεια, τέλος, να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να κατάργηση τα έθνη στην  Ευρώπη.

Ποιοι στηρίζουν Γιούνκερ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλσιτών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών, της Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Οι τρεις ομάδες διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν είναι δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές. Ωστόσο, διαρροές υπέρ του Γιούνκερ ενδέχεται να υπάρξουν και από τις ομάδες των κομμάτων που δεν στηρίζουν την υποψηφιότητά του και από τους μη εγγεγραμμένους σε κάποια ομάδα ευρωβουλευτές.

Ο κ. Γιούνκερ είχε ήδη παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.

Αποστολή: Γιάννης Μανδαλίδης
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2013: 

ΠΑΤΕΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: ωρα αλλαγης για την ευρωπη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ BHMA ONLINE ΕΔΩ

Ωρα αλλαγής για την Ευρώπη - γνώμες - Το Βήμα Online - απάντηση