«Φρένο» ΔΝΤ στα σχέδια της κυβέρνησης
Η συζήτηση για προληπτική
στήριξη ή για το «ελαφρύ» μνημόνιο, πήρε παράταση με άγνωστη ημερομηνία.
Πρώτα θα εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και μετά βλέπουμε...
Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από τον... πονοκέφαλο της
Τρόικας, έβαλε εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ, η οποία έξοδος ωστόσο – όταν
έλθει- δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα μνημόνιο light.
Το
ΔΝΤ πάντα συνεχίζει να επιθεωρεί κάθε χώρα στην οποία έχει δανείσει
χρήματα, ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής
Oπως
επεσήμανε Ελληνας αξιωματούχος στο Reuters, «τα πάντα είναι στο τραπέζι,
οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Το ΔΝΤ είναι θετικό, διότι πιστεύει ότι
έχει συμβάλει στην πρόοδο της Ελλάδας». Οπως ωστόσο πρόσθεσε, «το ΔΝΤ
πάντα συνεχίζει να επιθεωρεί κάθε χώρα στην οποία έχει δανείσει χρήματα,
ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, έτσι και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει σχέση με το Ταμείο αλλά όχι υπό τις ίδιες συνθήκες όπως σήμερα».Το Reuters επισημαίνει πως ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά την έξοδό του, αναμένεται να έχειν πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να... απεικονίσει την αναχώρηση του Ταμείου ως το τέλος της εποπτείας που έχει στη χώρα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση λέει ότι οποιαδήποτε σχετική έξοδος θα είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, καθώς στην ουσία δεν υπάρχει έξοδος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της ΕΕ, με τη μορφή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή μία άλλη μορφή backstop, η οποία θα έρθει με το αντάλλαγμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Το θέμα της εξόδου απλά τέθηκε στο τραπέζι, δηλαδή ξεκίνησε να υπάρχει στα... σημειωματάρια των δανειστών της Ελλάδας, και δεν υπάρχει ούτε επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά ούτε φυσικά κάποιο...ok από την Τρόικα.
Το όλο θέμα θα μετατεθεί προφανώς για αργότερα και ίσως στις αρχές του 2015 και αναμένεται να συζητηθεί πιο επίσημα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το όλο θέμα θα
μετατεθεί προφανώς για αργότερα και ίσως στις αρχές του 2015 και
αναμένεται να συζητηθεί πιο επίσημα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής
του Δεκεμβρίου
Ο λόγος είναι πως βασική προϋπόθεση για να δοθεί κάποια πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα, είναι ότι η χώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να βγαίνει άνετα στις αγορές, κάτι που δεν το έχει κάνει ακόμη. Αν
και έχει βγει φέτος δύο φορές, η δεύτερη έξοδος δεν θεωρήθηκε και
ιδιαίτερα επιτυχημένη. Το κλίμα αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ευνοϊκό
για να κάνει και τρίτη προσπάθεια - αν και αυτός είναι ο στόχος της
κυβέρνησης, να βγει ξανά στις αγορές πριν το τέλος του έτους με 7ετή ομόλογα.Επίσης βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε στη στιγμή όπου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και επίσημα, είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την δημοσιονομική προσαρμογή, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, Πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα επόμενο βήμα, όπως διαμήνυσε η Λαγκάρντ.
Το ότι το θέμα της εξόδου του ΔΝΤ είναι ακόμα εξαιρετικά πρόωρο φαίνεται και από το γεγονός του ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το εάν η προληπτική στήριξη θα δοθεί από το ΔΝΤ ή από την Ευρώπη.
Οπως αναφέραμε και την Παρασκευή, στην περίπτωση που η πιστωτική γραμμή δοθεί από τον ευρωπαϊκό ESM, ο ρόλος του ΔΝΤ θα υπάρχει, απλά τις διαπραγματεύσεις θα αναλάβει η Κομισιόν και δεν θα υπάρχει επικοινωνία Αθήνας - Ουάσιγκτον αλλά μόνο Ουάσιγκτον - Βρυξελλών και Βρυξελλών - Αθήνας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η προληπτική στήριξη σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ δίνεται για έξι μήνες έως δύο χρόνια και αντίστοιχος είναι και ο μηχανισμός της στήριξης που δίνει ο ESM. Και οι δύο μορφές προληπτικής στήριξης συνοδεύονται από όρους και υποχρεώσεις, με αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, άρα οδηγούν σε light μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ..ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ