Αναζητείται λύση
Πιο κοντά σε εκλογές μετά τα 160 «ναι»
Σύμφωνα με τα Νέα, το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αναγκάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό να εξετάσει κινήσεις ανατροπής του σκηνικού.
Επιπλέον, όμως, οδηγεί σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου για άμεσες πρωτοβουλίες και για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχες συστάσεις, δε, απευθύνουν στο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
- Μαξίμου: Ή Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου
- Συναίνεση και όχι εκλογές, ο στόχος του Ευ.Βενιζέλου
- Σε εκλογική ετοιμότητα o ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο
Παράλληλα, όμως, έγινε σαφές ότι ακόμη και η μεταστροφή άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που αμφιταλαντεύονταν και την Τετάρτη επέλεξαν το «παρών» δεν αρκεί για να υπερκαλυφθούν οι 20 ψήφοι που αναζητούνται πλέον για τη προεδρική εκλογή.
Βάσει του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας, πολιτική διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνον από τη μετακίνηση βουλευτών που κινούνται στον πυρήνα των μικρότερων κομμάτων, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, και οι οποίοι κινήθηκαν στην κομματική γραμμή. Ακόμη κι αν υπάρξουν, ωστόσο, ορισμένες μετακινήσεις από αυτές τις ομάδες βουλευτών, είναι αμφίβολο εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα η προεδρική εκλογή θα είναι σε δέκα ημέρες εφικτή μόνον με μεταστροφή των κομματικών χώρων και όχι μεμονωμένων βουλευτών και, δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, διέξοδος μπορεί να αναζητηθεί μόνον μέσα από μια συμφωνία με τις κομματικές ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Πάντως, τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Πάνος Καμμένος, με τις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, δεν άφησαν περιθώρια για επανεξέταση της στάσης τους. Αντιθέτως, προέβαλαν την αρνητική ψήφο τους ως κίνηση που στρέφεται αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασαν ως αναγκαιότητα την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, από τον κυβερνητικό συνασπισμό επικεντρώνονται στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που αψήφησαν τις πιέσεις τις αντιπολίτευσης και αναμένουν σε αυτούς να προστεθούν στη δεύτερη ψηφοφορία, το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον πέντε.
Ο Παναγιώτης Μελάς, με μια δυσεξήγητη ερμηνεία για το χθεσινό «παρών», προανήγγειλε αλλαγή πλεύσης, ενώ ως μήνυμα για μια θετική στάση καταγράφεται η απουσία των Κώστα Γιοβανόπουλου (πρώην ΑΝΕΛ), Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου (πρώην Χρυσή Αυγή).
Οι πιθανότητες για υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα είναι περισσότερες από τη πλευρά του Γιώργου Κασαπίδη (πρώην ΝΔ), ο οποίος απουσίαζε για έκτακτους, προσωπικούς λόγους, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν μια αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά του Γιάννη Κουράκου και του Βασίλη Καπερνάρου.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ