Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα, κοστολογημένο ασφαλιστικό και όχι άλλες κομματικές προσλήψεις, ενώ το χρηματιστήριο καταρρέει
Τριπλό αδιέξοδο για την κυβέρνηση
Στο αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η επόμενη και πιο ουσιαστική φάση της αξιολόγησης, αφού τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία έχουν επιφορτιστεί με το να οριστικοποιήσουν τα μέτρα και τα μεγέθη πελαγοδρομούν χαμένα σε πολλά σενάρια τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό.Πρωταρχικός στόχος των τεχνικών κλιμακίων που εργάζονται στη Γραμματεία της κυβέρνησης με τα στελέχη του ΓΛΚ είναι να αποτυπώσουν τα μέτρα με τα οποία η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (850 εκατ. ευρώ) για φέτος 1,75% του ΑΕΠ (3,1 δισ. ευρώ) το 2017 και 3,5% (6,1 δισ. ευρώ) το 2018.
Το ΥΠΟΙΚ έσπευσε χθες να προλάβει παρερμηνείες της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ανάγκης νέων μέτρων που πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Η σχετική ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι τα μέτρα στα οποία αναφερόταν ο κοινοτικός αξιωματούχος ήταν τα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που αναφέρονται στο Μνημόνιο και αφορούν το 2017 και το 2018. Φαίνεται όμως ότι παρά τη βιασύνη του ΥΠΟΙΚ είμαστε μακριά ακόμη από το να συζητάμε για την επόμενη διετία αφού δεν μπορούν ακόμη να διευκρινιστούν τα μεγέθη του 2016.
Η επίτευξη των στόχων κάθε έτους βασίζεται σε συμφωνημένα μέτρα που είτε έχουν καθυστερήσει είτε υπάρχουν προς το παρόν μόνο ως «πολλαπλά εναλλακτικά σενάρια».
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση του φορολογικού που έπεσε στο τραπέζι από το υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η πρόταση προβλέπει μια ενιαία κλίμακα η οποία προέκυψε από ειδικό λογισμικό που παρείχε στο ΥΠΟΙΚ το ΔΝΤ. Ωστόσο η δημιουργία της κλίμακας έγινε από το ΓΛΚ και όχι από τους επιτελείς της Καραγιώργη Σερβίας με αποτέλεσμα να έχει ελλείψεις που συμπληρώνονται με την ψυχή στα δόντια τις ημέρες που διανύουμε.
Το σενάριο δεν περιέχει σαφή πρόβλεψη για το πώς θα φορολογούνται τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ενοίκια, μερίσματα, τόκοι καταθέσεων) καθώς επίσης και ποια φορολογική αντιμετώπιση θα έχουν τα μικτά εισοδήματα. Τις περιπτώσεις δηλαδή που κάποιος φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθούς αλλά και από την άσκηση κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το σενάριο «παραβαίνει» το Μνημόνιο σε δύο σημεία αφήνοντας εκτός της βασικής κλίμακας την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ξεχνώντας την επανεξέταση της λίστας των φοροαπαλλαγών.
Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έχουν ακόμη στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ για φέτος και του χρόνου.
Με δεδομένα τα κενά αυτά δεν μπορεί να γίνει συνολική εκτίμηση της δημοσιονομικής επίπτωσης της φορολογικής αναμόρφωσης.
Επίσης δεν έχουν ψηφιστεί μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, όπως η σύνδεση του αφορολόγητου με δαπάνες από πλαστικό χρήμα και η ηλεκτρονική τραπεζική. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούνται και οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ από το βασικό έμμεσο φόρο.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ