Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Δώρο στα «κοράκια»!



Δώρο στα «κοράκια»!


Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενός «παράλληλου» τραπεζικού συστήματος, που θα δίνει ελευθερία κινήσεων στους «γύπες» των αγορών, οι οποίοι ταυτόχρονα θα διαχειρίζονται και θα χρηματοδοτούν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με λεφτά από τις ελληνικές τράπεζες!

Τα funds, που έχουν ήδη μπει στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αντλώντας ταυτόχρονα χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αυτών. Με λίγα λόγια, δηλαδή, οι ξένες εταιρίες θα είναι ταυτόχρονα και μάνατζερ και πιστωτές, με τις ευλογίες της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να χορηγήσει τις πρώτες άδειες λειτουργίας στα funds.

Εχοντας κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς πίσω τους, οι ξένες εταιρίες ορέγονται την αγορά «κόκκινων» δανείων ξενοδοχείων, ακίνητων και επιχειρήσεων, έναντι χαμηλού αντιτίμου. Τον δρόμο για τα ξένα funds έχει ανοίξει η Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς, στην οποία ουσιαστικά τα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα πωληθούν κοψοχρονιά.

Η διαδικασία αυτή θα επιτρέπει στην εταιρία διαχείρισης να αποκτά ποσοστό στην υπό δανειακή αναδιάρθρωση εταιρία και να εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση, αυτό θα αφορά κατά βάση μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν κριθεί βιώσιμες, θα χρειάζονται όμως δανειακή αναδιάρθρωση, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα ρευστότητας. Κάπου εδώ θα αναλαμβάνουν δράση τα ξένα funds, αναλαμβάνοντας τόσο την ενίσχυση της ρευστότητας όσο και τη διαχείριση των δανείων.
Στόχος
Οσον αφορά την προϋπόθεση συμφωνίας από την τράπεζα προέλευσης του δανείου για την εκ νέου χρηματοδότηση από την εταιρία διαχείρισης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει στόχο να εμποδίσει τη βίαιη αλλαγή ιδιοκτησίας εις βάρος των τραπεζών που ήδη έχουν μετοχική συμμετοχή στις εταιρίες αυτές. Τα ενδιαφερόμενα funds θα πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος business plan, που θα περιλαμβάνει τις μεθόδους διαχείρισης, τα κριτήρια ιεράρχησης και κατηγοριοποίησης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν, τις διαδικασίες για τους δανειολήπτες κοινοπρακτικών δανείων, τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας αποπληρωμής του φυσικού ή του νομικού προσώπου και την πολιτική επικοινωνίας με τους πελάτες.
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές πιέζουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μια πλήρως απελευθερωμένης αγοράς για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα δίνει τη δυνατότητα απευθείας πώλησης «κόκκινων» δανείων στα λεγόμενα «κοράκια» των αγορών. Μάλιστα, το κουαρτέτο ζητά να ανοίξει ο δρόμος για τα funds σε όλα τα «κόκκινα» δάνεια, είτε είναι επιχειρηματικά είτε αφορούν νοικοκυριά. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για πλήρη απελευθέρωση στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη, η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει κανόνες και προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση αυτών των funds, εξασφαλίζοντας την προστασία των στεγαστικών, των καταναλωτικών και των μικρών επιχειρηματικών δανείων.
Στον κόσμο του και πάλι ο Γ. Σταθάκης
Τη στιγμή που το ΔΝΤ φαίνεται να ζητεί πλήρη απελευθέρωση στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ο Γιώργος Σταθάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει περιορισμούς στην πώληση «κόκκινων» δανείων σε «κοράκια» θεσμοθετώντας μια μακρά μεταβατική περίοδο για τις ευαίσθητες κατηγορίες. «Η θέση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των τοξικών δανείων. Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας. Προς το παρόν έχει δοθεί παράταση της προστασίας τους μέχρι τις 15 Μαρτίου και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη.
Π. Μοσκοβισί: Πάει για το Πάσχα η αξιολόγηση
Το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως το καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου), αλλά να χρειαστεί να φτάσουμε έως το ορθόδοξο (1η Μαΐου), άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επέρριπτε στις εθνικές κυβερνήσεις την ευθύνη για τα προβλήματα της ευρωζώνης, παραβλέποντας τις ευθύνες των αξιωματούχων και των τεχνοκρατών των Βρυξελλών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Ομως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ως προς τον ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε: «Είναι επιθυμητό να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το Πάσχα. Μη με ρωτήσετε αν θα είναι το καθολικό ή το ορθόδοξο, αλλά πάντως όσο γίνεται πιο γρήγορα!». Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του προσφυγικού ρεύματος, ο επίτροπος Οικονομικών τόνισε: «Η Κομισιόν θα εκτιμήσει τις δαπάνες των χωρών για την προσφυγική κρίση, βάσει στοιχείων».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε: «Τα κύρια προβλήματα στην ευρωζώνη έχουν προκληθεί από κακές εθνικές πολιτικές». Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η μετατόπιση πολλής δύναμης από τα εθνικά Κοινοβούλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το όλο εγχείρημα.
Κατέρρευσαν τα έσοδα του 2015 παρά τη αύξηση του ΦΠΑ
Οι μόνες εισπράξεις φορολογικών εσόδων που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν αυτές που προήλθαν από τη μηνιαία παρακράτηση φόρων από τους μισθούς και τις συντάξεις! Τα έσοδα από αυτήν την πηγή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 11,02%, τη στιγμή που οι εισπράξεις από σχεδόν όλες τις άλλες πηγές φορολογικών εσόδων σημείωσαν πτώση ή οριακή αύξηση κι ενώ το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εισπράχθηκαν το 2015 ήταν μειωμένο κατά 610.500.000 ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του έτους 2014.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ σημείωσαν οριακή αύξηση, της τάξης του 0,09%, ή κατά 12.000.000 ευρώ μόνο, παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του περασμένου έτους ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% στο 23% για πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών! Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την πρώτη έκθεση για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων, την οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ