Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Φόροι-φωτιά στο πρώτο πακέτο διαπραγμάτευσης!

Φόροι-φωτιά στο πρώτο πακέτο διαπραγμάτευσης!


Μεγάλες επιβαρύνσεις ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα
Αυξάνεται (στο 10%) η εισφορά αλληλεγγύης
Σφαγή σε όσους εισπράττουν ενοίκια με συντελεστές έως και 40%
Ιδια κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος
Νέο άγριο πακέτο φορολογικών μέτρων, που μπορεί να επιβαρύνει ακόμα και ετήσια εισοδήματα λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ, προκύπτει από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο των δανειστών, καθώς έχει «κλειδώσει» η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα από ενοίκια.
Το συνολικό ύψος των συζητούμενων μέτρων κυμαίνεται περί τα 800.000.000 ευρώ. Η μεγαλύτερη «κεραμίδα» για τους φορολογουμένους είναι η απαίτηση των πιστωτών για σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545. Η επώδυνη αυτή παρέμβαση είχε προβλεφθεί στο τρίτο Μνημόνιο, χωρίς να εξειδικευθεί το ύψος της.
Το αφορολόγητο
Η κυβέρνηση επιδίωκε να επιβαρυνθούν από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα μόνο όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και να διατηρηθεί αμείωτο το αφορολόγητο. Πλέον το όριο εκείνων που θα θιγούν περισσότερο πέφτει στα 25.000 ή ακόμα και στα 22.000 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το αφορολόγητο. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο προκύπτει εμμέσως από τη χορήγηση έκπτωσης φόρου ύψους 2.100 ευρώ. Οπως όλα δείχνουν, αυτή η έκπτωση θα «ψαλιδιστεί» κατά τουλάχιστον 100-200 ευρώ, ενώ είναι πιθανό το «μαχαίρι» να φτάσει ακόμα βαθύτερα, με αποτέλεσμα να θιγούν ακόμα και εισοδήματα της τάξεως των 7.000-8.000 ευρώ!
Κυβέρνηση και πιστωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρξει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά οι τελευταίοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας θα ελαφρύνει τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000-25.000 ευρώ, όμως θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Δεδομένες θεωρούνται, επίσης, η θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, στην οποία ο ανώτατος συντελεστής θα αυξηθεί στο 10% από 8% σήμερα, και η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, ενώ ο συντελεστής 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 35%. Η κυβέρνηση έχει προτείνει και νέο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Το μόνο μνημονιακό μέτρο που φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών στο 20% φέτος και στο 26% το 2017.
Συμφωνία έως 27 Μαρτίου βλέπει ο Τ. Βίζερ
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών έως το καθολικό Πάσχα (27 Μαρτίου) και για τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους έως το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου εμφανίστηκε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, μιλώντας στον αυστριακό Τύπο.
Ο κ. Βίζερ τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις ώστε η χώρα μας να εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της, ενώ παρατήρησε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης στη μείωση του χρέους. Σημείωσε δε ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους εξαρτάται από τον όγκο του πακέτου μεταρρυθμίσεων και απέκλεισε ονομαστικό «κούρεμα».
Ο επικεφαλής του Euro Working Group απέκλεισε, επίσης, μια νέα συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit), λέγοντας ότι «κανείς δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από έναν χρόνο- μια τέτοια αστάθεια».
Στουρνάρας: Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος
Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15-17 Απριλίου, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους, όπως εκτιμά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ore» ανέφερε ότι αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Επισήμανε ακόμα ότι τo κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το κόστος της προσφυγικής κρίσης, που εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις για 600.000.000 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για αυτόματη αναπροσαρμογή συντελεστών
Στην αυτόματη αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, υπό την πίεση των δανειστών μας, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκληθεί αύξηση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να ακυρωθεί το όφελος που θα προέκυπτε για τους φορολογουμένους από τη μείωση των τιμών ζώνης. Επιπλέον σημαίνει, βεβαίως, ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Συμφορά και φέτος ο ΕΝΦΙΑ» της «δημοκρατίας» της περασμένης Τετάρτης.
Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,042 δισ. ευρώ κατέγραψε ο Προϋπολογισμός στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι στόχου για 1,065 δισ. ευρώ, χάρη στην υπερσυγκράτηση δαπανών και τη μικρή αύξηση των εσόδων έναντι του στόχου. Το πρώτο δίμηνο του έτους έκλεισε με πλεόνασμα 1,324 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 615.000.000 ευρώ.
Ανοίγει το TAXIS για τις δηλώσεις
Το προσεχές Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα 21 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες αφορούν τα εισοδήματα του 2015, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι ορισμένες νομικές εκκρεμότητες θα διευθετηθούν με την κατάθεση των αναγκαίων διατάξεων στη Βουλή σήμερα και την ψήφισή τους την Παρασκευή, ενώ συμπλήρωσε: «Οι δηλώσεις θα γίνουν νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουν νωρίς οι δόσεις, που προσπαθούμε να είναι όσες περισσότερες γίνεται». Το τελευταίο σενάριο που είχε υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση στην τρόικα προέβλεπε την εξόφληση του φόρου σε επτά μηνιαίες δόσεις.
Ούτε βήμα πίσω από τους δανειστές για «μαχαίρι» στις συντάξεις
Ασφυκτική πίεση για δραστικό «ψαλίδισμα» των νέων συντάξεων, μείωση της εθνικής σύνταξης και «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ και τα μερίσματα εξακολουθεί να ασκεί το κουαρτέτο των δανειστών μας, καθώς αναζητούνται μέτρα συνολικού ύψους 900.000.000 ευρώ επί συνολικών περικοπών και εξοικονομήσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης - πιστωτών για το ασφαλιστικό αναμένεται να συνεχιστεί αύριο με όλα τα μεγάλα μέτωπα ανοιχτά, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει περιοριστεί. Αντιθέτως, ιδίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν 25 έως 35 έτη ασφάλισης, ενώ αντιθέτως απαιτούν μείωση για κάτω από 25 έτη ασφάλισης και άρα μικρότερες συντάξεις γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων.
Η εθνική σύνταξη
Επίσης θεωρούν ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί κάτω από τα 384 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και, σύμφωνα με πληροφορίες, την τοποθετούν στα 320 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά φέρεται ότι αποδέχεται ψαλίδισμα των 384 ευρώ μόνο για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15 έως 20 έτη ασφάλισης.
Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί αναφορικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πάντως, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και τα μερίσματα και μείωση στο πλαφόν της κύριας σύνταξης ακόμα και κάτω από τα 2.000 ευρώ (από 2.773 ευρώ σήμερα).
Σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και εταιρίες με χρέη
Δυνατότητα σε επιχειρήσεις με ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δίνει σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τα υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών.
Προβλέπει επίσης σύντμηση των προθεσμιών για την υποβολή των προσφορών αλλά και σημαντικές αλλαγές στον τομέα των δημόσιων έργων και μελετών, όπου καθορίζονται 28 κατηγορίες μελετών και αντίστοιχες υπηρεσίες επίβλεψης μελετών και έργων.
Τα εργοτάξια
Με το νομοσχέδιο, για παράδειγμα, διατηρούνται τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια στα εργοληπτικά πτυχία, τα οποία επρόκειτο να καταργηθούν καθώς είχε υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθορίζονται η ελάχιστη στελέχωση των εργοταξίων για έργα άνω των 3.000.000 ευρώ, αλλά και οι πειθαρχικές κυρώσεις στους υπαλλήλους της αναθέτουσας Αρχής ανάλογα με την παράβαση που έχουν διαπράξει.
Ο ανάδοχος εντός 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης καταθέτει το χρονοδιάγραμμα του έργου και το οργανόγραμμα του εργοταξίου. Καθορίζεται, επίσης, η παροχή μπόνους επιτάχυνσης ενός έργου, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους ένας ανάδοχος μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ