Μητσοτάκης: Πυρ και μανία για το Κοράνι στην Αγ. Σοφία
Τα έψαλε στον Τούρκο πρέσβη, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του
Εθνικά ανακλαστικά ξύπνησε η πρόκληση των Τούρκων που μετέτρεψαν «δοκιμαστικά» την Αγία Σοφία σε τζαμί βάζοντας ιμάμη να διαβάσει το Κοράνι όσες μέρες διαρκεί το Ραμαζάνι και μάλιστα σε... ζωντανή σύνδεση από κανάλι. Ηδη πολλές «φωνές» διαμαρτυρίας ενώθηκαν από όλα τα κόμματα, με θλιβερή εξαίρεση τον αν. υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος χθες επιχείρησε να μισομαζέψει την προηγούμενη απαράδεκτη δήλωσή του ότι δεν τρέχει και τίποτε, εάν διαβάζει κάποιος το Κοράνι μέσα στην Αγια-Σοφιά.
Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη «τον άδειασε» τονίζοντας: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης διατυπώθηκε διά της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά». Κατά του κ. Ξυδάκη τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε «ο κ. Ξυδάκης δεν έχει καταλάβει σε ποια χώρα είναι υπουργός, αμφιβάλλω αν έχει καταλάβει τίποτα από την ελληνική Ιστορία», αλλά και το γραφείο Τύπου της Ενωσης Κεντρώων, το οποίο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «άκαιρες και ατυχείς, που επιτρέπουν στον τουρκικό παράγοντα να διευρύνει τις προκλητικές του δραστηριότητες».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο γραφείο του στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης (σε πολύ πιο σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα από την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη) εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό αλλά και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία και ξεκαθάρισε στον Κερίμ Ουράς ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις και ερωτήματα.
Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, με ερώτησή της στην οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν τέτοιου είδους πρακτικές, που αποτελούν δείγμα έλλειψης σεβασμού των χριστιανών ανά τον κόσμο, συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Κλιμακώνοντας από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών τις αντιδράσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έθεσε το ζήτημα της αλλοίωσης του πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στο υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO Κέρστιν Χολστ ζητώντας την παρέμβασή της για την υπεράσπιση και προστασία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης για την Αγία Σοφία εξέδωσε και η Χρυσή Αυγή, όπου τονίζει: «Η Αγία Σοφία, το "Μέγα Μοναστήρι" των Ελλήνων, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει τέμενος ισλαμιστών, όσα ανθελληνικά σχέδια και αν καταστρώνουν από κοινού οι "νεο-οθωμανοί" του Ερντογάν και οι "νενέκοι" του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ξεπουλήσει όλα τα εθνικά μας δίκαια».
Αναδίπλωση από Ξυδάκη μετά τον σάλο
Σε μερική αναδίπλωση αναγκάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του. Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο με διαχρονική ακτινοβολία, μνημείο που ενώνει ανθρώπους και δεν τους χωρίζει. Εμείς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».
Επιμένουν στις προκλητικές αξιώσεις σε τρία μέτωπα
Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν τα Τίρανα στα θέματα που άνοιξαν προχθές, στις εναρκτήριες συζητήσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας Κοτζιά - Μπουσάτι, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην αλβανική πρωτεύουσα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε χθες με τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, την ομιλία στο Πανεπιστήμιο Τιράνων και τις συναντήσεις του με πολιτικούς παράγοντες. Προχθές το βράδυ ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
Ο Εντι Ράμα εδέησε να συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ (μέχρι προχθές έκανε τον δύσκολο) κανονίζοντας συνάντηση την τελευταία στιγμή. Ο Αλβανός πρωθυπουργός επέμεινε σε όλα τα θέματα που έχει θέσει η αλβανική πλευρά: Στο Τσάμικο ζήτημα, αλλά στη βάση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στην επανοριοθέτηση της ΑΟΖ, που ο ίδιος κατήργησε, κυρίως όμως εστίασε στην περίφημη «άρση του εμπολέμου».
Το ίδιο βιολί έπαιζε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα (διάδοχος του Σαλί Μπερίσα) στη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ζητώντας «θεραπεία του δικαιώματος του πληθυσμού των Τσάμηδων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Τίρανα ζήτησαν ρύθμιση κάθε ζητήματος χωριστά. Η Αθήνα απέρριψε, αντιπροτείνοντας «λύση πακέτο» και «οδικό χάρτη». Πάντως, ο Ν. Κοτζιάς μάλλον δεν πήρε τα «μηνύματα» των προκλητικών Αλβανών και, αντί να αντιδράσει στο σκηνικό που του έστησαν, πήγε μαζί με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, για να απευθύνει ομιλία. Εκεί, μάλιστα, είπε ότι «η βούληση της Ελλάδας είναι να μη μείνουν άλυτα παλιά προβλήματα που θα δημιουργούσαν δυσκολίες στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας»!
Ν. Σταυρουλάκης
ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΕΔΡΕ ΜΟΥ!