Κένυα: Αποκλείουν τη διαπραγμάτευση
Ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάσθηκε από το BBC ως ένας "διοικητής" των Σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ, διέψευσε σήμερα ότι ξένοι βρίσκονται μεταξύ των ενόπλων που πραγματοποίησαν την επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι και υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.
Ο άνδρας, ο οποίος αναφερόταν με το όνομα "Αμπού Όμαρ", δήλωσε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τους δράστες της επίθεσης. "Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις" με τις κενυατικές αρχές, διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC.
"Μιλήσαμε στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται μέσα στο Ουέστγκεϊτ (η ονομασία του εμπορικού κέντρου) και μας είπαν πως η κενυατική κυβέρνηση τους παροτρύνει να διαπραγματευθούν και τους προτρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.
"Κάθε μουτζάχιντ θέλει να πεθάνει στο όνομα του Αλλάχ για να γίνει μάρτυρας και αυτό είναι κάτι που φέρνει σε αμηχανία πολλούς Δυτικούς", συνέχισε.
Ο ίδιος απέκλεισε εξάλλου την παρουσία ξένων μεταξύ των δραστών της επίθεσης. "Υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ενέχονται αμερικανοί, βρετανοί και άλλων εθνικοτήτων μαχητές. Μπορώ να σας δηλώσω πως τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αβάσιμες φήμες", δήλωσε στο ραδιοσταθμό.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα των βρετανικών ταμπλόιντ εφημερίδων που κάνουν σήμερα λόγο για συμμετοχή μιας Βρετανίδας, χήρας ενός καμικάζι που είχε σκοτωθεί κατά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, δήλωσε: "Δεν ζητάμε από τις αδελφές μας να κάνουν στρατιωτικές επιθέσεις αυτού του τύπου. Πρόκειται απλώς για αβάσιμες φήμες".
Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως "έλαβε γνώση πληροφοριών περί συμμετοχής Βρετανών" στην επίθεση στο Ναϊρόμπι. "Εξετάζουμε αυτές τις πληροφορίες", πρόσθεσε απλώς ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.
Λίγο πριν από μια διάσκεψη για τη Σομαλία που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2012 στο Λονδίνο, ένας υψηλόβαθμος βρετανός διπλωμάτης είχε δηλώσει πως "ένας σημαντικός αριθμός" Βρετανών περιλαμβάνεται μεταξύ των ξένων μαχητών που εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα των Σεμπάμπ στη Σομαλία. Το ινστιτούτο RUSI του Λονδίνου είχε υπολογίσει τότε τον αριθμό τους σε περίπου πενήντα.
πηγη : ΕΝΙΚΟΣ