ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ


ΔΝΤ: Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων - Μειώστε το κράτος

Δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία, αφού την «βλέπει» να φτάνει το 2012 στο 19%. Το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει σε τροχιά, αλλά εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η έκθεση που συνέταξε ο Πολ Τόμσεν. Υπογραμμίζει αφενός τη λάθος συνταγή στην πολιτική που εφαρμόστηκε, με μεγαλύτερη της απαιτούμενης μείωση μισθών, και αφετέρου τονίζει ότι υπάρχει «θεσμική αντίδραση» στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αναφέρει η έκθεση. Ομως, και ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερβολικά μεγάλος και η μείωσή του είναι ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής στρατηγικής. Αυτό θα απαιτήσει κλείσιμο των μη αποδοτικών δημοσίων οργανισμών, μείωση προσωπικού και προσαρμογές στα «γενναιόδωρα» επίπεδα μισθών και συντάξεων. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι:
Η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.
Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σφιχτή. Η πιστωτική επέκταση, αφού υποχωρεί έως το 2012, εν συνεχεία θα αυξηθεί κατά 0,6% το 2013 και κατά 3% το 2014.
Μεταρρυθμίσεις
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εν μέρει λόγω απόκλισης μεταξύ νομοθέτησης και υλοποίησης. Δύο από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Ταμείο, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα: Μόλις δέκα επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχει, επίσης, καθυστερήσει. Οι ελληνικές αρχές σημείωσαν ότι οι σχετικές νομοθετικές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2012.
Μέτρα για το 2013-2014
Αναφορικά με τα μέτρα για την περίοδο 2013-2014, τα οποία μένει να εξειδικευτούν έως τον Ιούνιο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναφερθεί σε προσαρμογές από το σκέλος των δαπανών της τάξεως του 0,75% του ΑΕΠ, με μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και σε προνοιακά επιδόματα και περαιτέρω περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Ωστόσο, σημειώνει ότι στόχος είναι να προσδιοριστούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ για την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα έσοδα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2011 θα έχουν απόκλιση 3 δισ. και θα διαμορφωθούν σε 87,9 δισ. αντί για 91,9 δισ. της αρχικής πρόβλεψης. Ταυτόχρονα, τα έξοδα θα κινηθούν στα 98,8 δισ. ευρώ. Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι μειώσεις μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κονδυλίου για μισθούς από τα 27,2 δισ. ευρώ το 2012 στα 19,2 δισ. ευρώ το 2014 και στα 20,6 δισ. ευρώ το 2015.
Τα κοινωνικά επιδόματα θα υποστούν, επίσης, μεγάλες περικοπές. Αναμένεται να διατίθενται γι' αυτά 43,4 δισ. ευρώ το 2015 αντί για 48,8 δισ. ευρώ το 2009. Πάντως, στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει κενό ανταγωνιστικότητας και θα χρειαστεί περισσότερο από δέκα χρόνια για να καλυφθεί. Οπως αναφέρει, η όποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει προέλθει από τη μείωση των μισθών και όχι από την απαιτούμενη βελτίωση της αποδοτικότητας.
Δημόσιο
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για σχεδιαζόμενη μείωση υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 έως το 2015 (το 22% του προσωπικού). Για να επιτευχθεί ο στόχος, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα προωθεί μέσω του πλάνου μία πρόσληψη για πέντε απολύσεις το πρόγραμμα της εφεδρείας και ελέγχους στις νέες προσλήψεις.
Στο μέτωπο των μισθών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι ενδέχεται να επανεξετασθεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΜΗΝΕΣ ΦΩΝΑΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ  ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ  ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"