ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Reuters: Οι επενδυτές στρέφονται σε Ελλάδα

Στοιχηματίζοντας σε ανάκαμψη

Reuters: Οι επενδυτές στρέφονται σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Reuters: Οι επενδυτές στρέφονται σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Στις αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας επιστρέφουν οι επενδυτές, μετά από τέσσερα χρόνια αποχής, αναζητώντας υψηλές αποδόσεις, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών στο Νότο της ευρωζώνης, σημειώνει το Reuters.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των δύο χωρών καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Oι επενδυτές αναφέρουν ότι βασικό κίνητρό τους είναι η βελτίωση των οικονομικών που σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της ΕΚΤ το 2012, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει το ευρώ, δίνει νέα ώθηση για επενδύσεις στις δύο χώρες. Οι εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές τους, αναφέρουν, είναι λιγότερο δελεαστικές.

Η ένταση στα Δυτικά της Ρωσίας και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη σκιάζουν τις ανταγωνιστικές, από πλευράς αποδόσεων, αναδυόμενες αγορές.

Το ράλι στις άλλες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιορίζει τις επιλογές για επίτευξη υψηλών κερδών.

«Δεν είναι τόσο πολύ ένα ράλι που προκαλείται από τις υψηλές αποδόσεις, αλλά περισσότερο από μια διαρθρωτική αλλαγή και τις προσδοκίες ότι η κρίση στο ευρώ είναι πίσω μας», είπε ο Franz Wenzel, επικεφαλής στρατηγικής στην AXA Investment Managers, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 550 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία που έφθασε σε σημείο να κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ το 2012 φαίνεται ότι θα εξέλθει της ύφεσης, ενώ η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και θα εξέλθει του μνημονίου σε περίπου δύο μήνες.

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και ο αντίστοιχος πορτογαλικός δείκτης PSI 20 καταγράφουν κέρδη άνω του 14% από τις αρχές του έτους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 παραμένει στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του έτους.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, περίπου 150 μονάδες βάσης φέτος, στο 7% και 4,4%, αντίστοιχα.

Η υποχώρηση των ισπανικών και ιρλανδικών ομολόγων ανέρχεται στις 50-90 μονάδες βάσης με τις αποδόσεις να βρίσκονται στα επίπεδα του 3-3,5%.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές των δύο χωρών είναι μικρές και αποθαρρύνουν κάποιους επενδυτές, μια σχετικά περιορισμένη εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές. Οι καθαρές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε πορτογαλικές μετοχές ανήλθαν στα 30 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, όσο στο σύνολο του 2013, μετά από συνεχείς εκροές τα προηγούμενα τρία έτη. Τα κεφάλαια που είναι επενδεδυμένα στην Πορτογαλία είναι περιορισμένα και ανέρχονται στα 381 εκατ. ευρώ, το ένα τέταρτο από ότι ήταν το 2007. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα.

Ελκυστικές αποδόσεις

Ακόμα και μετά την πρόσφατη ανάκαμψή τους, οι ελληνικές και πορτογαλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση έναντι των ευρωπαϊκών, βάσει της αποτίμησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τα ελληνικά ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει στην κατηγορία «junk» προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και των αναδυόμενων αγορών, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Η απόδοση της Πορτογαλίας συγκρίνεται με αυτή της Πολωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit, με στοιχεία από 20.000 θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται περίπου 15 τρισ. δολάρια, η σχέση των funds που έχουν θέσεις «long» με άλλα που είναι «short» σε ισπανικά, ιταλικά και ιρλανδικά ομόλογα είναι ήδη υψηλή για να υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων, υποδηλώνοντας ότι το περιθώριο για περαιτέρω ράλι είναι μικρό. Η σχέση αυτή για τα ισπανικά ομόλογα δείχνει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για άνοδο των τιμών είναι αυτή που ήταν πριν πέντε έτη.

Ελκυστικές μεταξύ και των αναδυόμενων

Ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν τεράστια χρέη, η πρόοδος που έχουν επιτύχει τις κάνουν πιο ελκυστικές επενδυτικά από κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, αναφέρουν οι επενδυτές.

Οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η κρίση στην Ουκρανία απλώνει τη σκιά της στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η περιοριστική πολιτική της Fed προκαλούν εκροές στις χώρες με αδύναμα νομίσματα.

Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, που έχει ενταχθεί από τον MSCI στις αναδυόμενες αγορές με τους επενδυτές να μειώνουν τις θέσεις τους σε χώρες όπως οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (οι γνωστές BRIC's).

Tον Ιανουάριο σημειώθηκαν καθαρές εκροές 249 εκατ. ευρώ από μετοχές των BRIC's ενώ 22 εκατ. ευρώ εισήλθαν σε ελληνικές μετοχές.

«Εάν εξετάσεις τον κατάλογο του MSCI για τις αναδυόμενες οικονομίες θα διαπιστώσεις ότι αρκετές από αυτές έχουν τα προβλήματά τους», είπε ο De Vijlder, αντιπρόεδρος της BNP Paribas Investments Partners. «Ενώ έχεις μια χώρα (την Ελλάδα) που ανακάμπτει και είναι ελκυστική για τους επενδυτές».

Από τις αρχές του έτους, υπάρχει ένα ETF fund που επενδύει σε ελληνικές blue chip μετοχές οι οποίες έχουν προσελκύσει κεφάλαια που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων του, σύμφωνα με στοιχεία του Markit.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΛΟ ΝΕΟ!

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"