ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα

«Στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται θετικά»

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης

Ρέγκλινγκ: «Φρόνιμη λύση» για την Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ λέει ότι στην Ευρωζώνη «αντιμετωπίζεται θετικά» το ενδεχόμενου προγράμματος προληπτικής πίστωσης   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ανοικτός στο ενδεχόμενο προγράμματος προληπτικής πίστωσης για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως «κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα» εάν η Ελλάδα μπορεί να σταθεί αυτόνομα στις αγορές.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ, παρέχοντας εμμέσως στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «υπάρχει ευρεία συμφωνία (broad consensus) για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, εφόσον αυτή η έξοδος είναι συνετή (prudent) και συνοδεύεται από προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης».

Επανέλαβε δε ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ την Πέμπτη, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη πολλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Μια γραμμή από τον ΕSM θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που (η Ελλάδα) χρειαστεί επιπρόσθετα χρήματα».

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, απάντησε ότι «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά» δείχνοντας στην πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα stress test των τραπεζών, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από αυτά.

«Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να πούμε πιο εύκολα τι έχει νόημα και τι όχι» εξήγησε.

Σημείωσε επίσης την πρόσφατη αναφορά του προέδρου του Eurogroup σε «βιώσιμη, αξιόπιστη και φρόνιμη έξοδο» της Ελλάδας, και όταν ρωτήθηκε για το εάν αυτό μπορεί να σημαίνει προληπτικό πρόγραμμα, απάντησε θετικά. «Τα προγράμματα προληπτικής πίστωσης είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία» είπε.

«Βιώσιμο το χρέος»

Πάντως ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για τη μείωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, η ελάφρυνση του χρέους είναι «διαφορετικό ζήτημα», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ίσως να μην χρειάζεται νέα μείωση χρέους.

«Θα το εξετάσουμε και αυτό όταν έχουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, αλλά πιστεύω πως το περιθώριο θα είναι μικρό, όπως επίσης και η ανάγκη για μια τέτοια απόφαση, το έχω πει πολλές φορές» είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως διατηρήσιμο εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού από τον ESM και της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

«Δεν υπάρχει ξεχείλωμα του χρέους (debt overhang). Δίνουμε τέτοια χρηματοδότηση (μέσο όρο 32 χρόνια επιμήκυνσης) με χαμηλά επιτόκια, ώστε οι πληρωμές του χρέους να μένουν εντός του στόχου, παρά το γεγονός ότι τώρα το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα», είπε.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει προοπτική τα 32 χρόνια να επιμηκυνθούν σε 50, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Θεωρητικά ναι. Χρειάζεται όμως νέα μείωση του χρέους; Ήδη έχουν γίνει αρκετά».
ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΟΚΙΜΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΕ.

Επιλυση της διαφορας για ΑΟΖ με κανονα την αρχη της Μεσης Γραμμης.

 Σε τυχόν συνυποσχετικό για επίλυση της διαφοράς οριοθέτησης Υφακοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης πρέπει να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"