ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί η κυβέρνηση συζητά να γίνουν δημοτικές Οκτώβριο 2015;

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η αποκάλυψη της Real News την περασμένη Κυριακή ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015.

Πέραν των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα αξιώματα. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μάλιστα, κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η ηγεσία της ΝΔ συζητά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει πενταετία (αντί για τρισήμισυ χρόνια που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση με βάση τον οποίο και ψηφίσαμε), πράξη που εκλαμβάνεται ως «ρουσφέτι» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ήταν το μεγάλο κερδισμένο στις περασμένες δημοτικές περιφερειακές εκλογές. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει εννιά από τις δεκατρείς περιφέρειες, πολλούς μεγάλους δήμους-και Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η Συγγρού φοβάται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες ενδέχεται -για πρώτη φορά στην ιστορία- να κερδίσουν (ίσως και αρκετές) περιφέρειες, ακόμα δε και μεγάλους δήμους. Έτσι προτιμά τους «πράσινους» δημάρχους, που-εν τέλει-το κόμμα τους συγκυβερνά.

Εξάλλου μια ήττα στις δημοτικές δημιουργεί άλλο κλίμα αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν αργότερα, ενώ εκ των πραγμάτων θα διχάσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και θα δημιουργήσουν διλήμματα στο δεύτερο γύρο. Και βεβαίως, πολύ δύσκολα θα υιοθετηθούν προτάσεις για… κοινή κάθοδο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις δημοτικές, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «προοίμιον… ενοποίησης» των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το ρεπορτάζ της Real News

Υπενθυμίζεται τι έγραψε η Real News την Κυριακή:

«Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2015, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μέχρι τις γερμανικές εκλογές να κλείσει μεγάλα θέματα στο εσωτερικό της χώρας με στόχο να μην υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις έως τις γερμανικές εκλογές.

Το θέμα της αποσύνδεσης του χρόνου πραγματοποίησης των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ήδη σύμφωνα με κορυφαίες πηγές στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν ασφυκτικά οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ το αίτημα έχει μεταφερθεί από την ΚΕΔΕ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να το έχει υποστηρίξει στον πρωθυπουργό.

Ως αφορμή για την αλλαγή του νόμου Ραγκούση που προέβλεπε τη στήσιμο διπλής κάλπης τον Ιούνιο του 2014 προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες αποτελεί πλέον η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να διεξαχθούν τελικά οι ευρωεκλογές ένα μήνα νωρίτερα, στις 22 Μαΐου. Εάν τροποποιηθεί ο νόμος Ραγκούση, με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση, οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2015, με πρόσχημα την ύπαρξη χρόνου για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι η εξεύρεση χρημάτων-από πηγές που θα εγκρίνει και η τρόικα-ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εκλογική αναμέτρηση σε μια χώρα που τελεί υπό χρεοκοπία».
 ΠΗΓΗ: REAL.GR

TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ. ΑΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 4 ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"