ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζί: Η Τουρκία «δεν έχει θέση» στην ΕΕ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Σαρκοζί: Η Τουρκία «δεν έχει θέση» στην ΕΕ

Εκλεισε και πάλι την πόρτα της τουρκικής ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στο Ερεβάν, ενώ απείλησε με κυρώσεις για την μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σαρκοζί: Η Τουρκία «δεν έχει θέση» στην ΕΕ
Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων της Τουρκίας το 1915, μιλώντας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία σε χώρες του Καυκάσου και την Παρασκευή βρέθηκε στο Ερεβάν, όπου και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο κρίσιμο θέμα της γενοκτονίας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.
"Εάν η Τουρκία αναγνωρίσει αυτές της μαύρες σελίδες της ιστορίας, η Γαλλία και η Αρμενία θα θεωρήσουν την ενέργεια αυτή ως χειρονομία καλής θέλησης. Εάν όμως η Τουρκία δε βρει τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα, τότε η Γαλλία ίσως προβεί σε νομικά μέτρα για την άρνηση της γενοκτονίας", προειδοποίησε ο Σαρκοζί.
Η θέση Σαρκοζί για την τουρκική προσέγγιση με την ΕΕ, ωστόσο, διατυπώθηκε αποκλειστικά με σύγχρονα κριτήρια. "Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αλλά δεν έχει ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ δεν είναι για την Τουρκία", υποστήριξε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ ΟΝLINE

Πώς οι Αμερικανοί μάς φόρτωσαν τον Παπανδρέου



Πώς οι Αμερικανοί μάς φόρτωσαν τον Παπανδρέου


Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για την επιρροή των Αμερικανών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως προκύπτουν από τα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιεύει το περιοδικό «Επίκαιρα». Πρόκειται για αναφορές του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και για αναφορές του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Αλέξανδρου Μαλλιά προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, που αλληλοσυμπληρώνονται, προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση του κ. Μπους, δυσαρεστημένη από την πολιτική Καραμανλή στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και την προσέγγιση με τη Ρωσία, αλλά και της στάσης του στο θέμα των Σκοπίων, ευνοούσε και στήριζε την προώθηση του Γιώργου Παπανδρέου στη διακυβέρνηση της χώρας. Αν λάβουμε υπόψη τις ημερομηνίες αποστολής των απορρήτων αυτών εγγράφων, οδηγούμεθα στην εικασία ότι τόσο οι φωτιές που έκαψαν την Ηλεία ο καλοκαίρι του 2007 αλλά και η αναρχία με πυρπολήσεις καταστημάτων επί μία εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 2008, πιθανόν να περιλαμβάνονται σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησης Καραμανλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του πρέσβη κ. Μαλλιά τον Οκτώβριο του 2007 στην οποία ο διπλωμάτης μεταφέρει την απειλή που του έκανε η σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους ότι η στάση του κ. Καραμανλή να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ «είναι μια ατυχής επιλογή, που θα έχει συνέπειες».
ΠΗΓΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ: ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ



Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ



 Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ δεν θεωρεί καταστροφή μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας. Για τους Eλληνες και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κάτι τέτοιο θα ήταν βέβαια «μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους» ανέφερε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Κι αυτό ισχύει «τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».
Παρ’ όλα αυτά ο Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη στην Κοινότητα των 27 κρατών-μελών «θα μειωνόταν περισσότερο». «Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα»,  είπε και ζήτησε να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στη μεσογειακή αυτή χώρα.
 Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την «κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»
Οσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: «Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung». Ο ίδιος θεωρεί τον φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως «εντελώς ανόητο». Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν «πιθανό», αλλά «αναστρέψιμο».
Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: «Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!»

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Γαλλογερμανική διαφωνία για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους

Διχασμένοι Μέρκελ και Σαρκοζί

Γαλλογερμανική διαφωνία για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους


Η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας

Όλη η συζήτηση για την ελληνική πτώχευση είναι μία γερμανική, όχι μία ευρωπαϊκή, συζήτηση», λέει στο Bloomberg ο Στέφαν Κολινιόν, πρώην στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η δέσμευση οπουδήποτε αλλού, συμπεριλμβανομένης της Γαλλίας, είναι να αποφευχθεί αυτό (σ.σ. η πτώχευση) με όλα τα δυνατά μέσα», προσέθεσε.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυο ηγετών οφείλονται και στη διαφορετική κατάσταση των δύο οικονομιών. Η γαλλική οικονομία είναι πιο ευάλωτη σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου η συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος είναι μικρότερη.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στη Γερμανία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εφέτος και στις 4 Οκτωβρίου ανήλθαν στις 121 μονάδες βάσης. Στη Γαλλία, τα CDS ξεπέρασαν, τον Σεπτέμβριο, τις 200 μονάδες.

«Ο Σαρκοζί είναι προφανώς ο πιο αδύναμος εταίρος» σχολίασε οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες.

Ακόμα και έτσι όμως, «η Μέρκελ χρειάζεται τη στήριξη του Σαρκοζί στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, η οποία δεν θα συμβεί απαραίτητα τώρα, αλλά θα συμβεί κάποτε», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε  Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκεται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Πυρετός διαβουλεύσεων για τη στήριξη των τραπεζών

Σήμερα, Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος. δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου βρίσκεται, ότι θα συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θα έχω την ευχαρίστηση να βρεθώ στο Βερολίνο την Κυριακή. Αυτός είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στον Καύκασο.

Χθες, Πέμπτη, η κ. Μέρκελ κάλεσε σε επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην Ευρωζώνη «χωρίς δισταγμούς», εάν κριθεί απαραίτητη,  ώστε να αποτραπούν μεγαλύτερες ζημιές στη ζώνη του ευρώ.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο υστέρησης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών «πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», υπογράμμισε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Όσον αφορά το EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως οι πόροι του έχουν ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο «ώστε να μπορούν να επωφεληθούν οι τράπεζες, μέσω των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων χωρών και μόνο στην περίπτωση που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της» -κάτι το οποίο είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελπίζουν ότι η λήψη συνόλου συντονισμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασισθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτό που επιδιώκεται, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, είναι η πρόκληση ενός «σοκ εμπιστοσύνης» αντίστοιχου με εκείνο που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που καταρτίσθηκε τον Οκτώβριο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"