ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Λύτρωση οι πρόωρες εκλογές


 Γερμανία: Λύτρωση οι πρόωρες εκλογές – Ο Τσίπρας θα σταματούσε τη ΝΔ

Την αλλαγή προς την ανάκαμψη υποσχέθηκε στη Βουλή ο Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017. Θα παραμείνει πρωθυπουργός; «Άρωμα» εκλογών βλέπει γερμανική εφημερίδα.


|

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2107 το βράδυ του Σαββάτου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και δίνουν έμφαση σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.

Προϋπολογισμός και πρόωρες εκλογές

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανατρέχει σε παλαιότερα μεταμεσονύχτια «καρδιοχτύπια» των ευρωπαίων εταίρων, όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της, για το κατά πόσο θα περνούσαν τα μέτρα λιτότητας, από τα οποία κρινόταν και η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Αυτήν τη φορά το κλίμα ήταν σχετικά πιο χαλαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017 με μια ισχνή πλειοψηφία των 152 από τους 298 παρόντες βουλευτές, αλλά κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα το κατάφερνε, γιατί η υποστήριξη του κοινοβουλίου θεωρείται σταθερή παρά το οριακό αποτέλεσμα», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το αντίθετο συμβαίνει με το λαό. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές από οποιαδήποτε κυβέρνηση παλαιότερα. Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι το 2017 θα φέρει επιτέλους την ποθητή αλλαγή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης ποντάροντας και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα επέτρεπε στη χώρα του την επιστροφή στις αγορές. Το ότι παρά τα αρνητικά γι' αυτόν προγνωστικά πιστεύει ότι θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης και του χρόνου, το έκανε σαφές κατά την ομιλία του στη Βουλή».

Στην επίσης γερμανική εφημερίδα Kölner Sadt Anzeiger ο ανταποκριτής της στην Αθήνα βλέπει «άρωμα» εκλογών λόγω των παροχών που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα. Στην ανταπόκρισή του περιγράφει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία από τις μαζικές αυξήσεις των φόρων, τις μειώσεις των συντάξεων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. «Εάν κατέφευγε σε πρόωρες εκλογές, θα ήταν μια απόπειρα λύτρωσης. Βέβαια οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες, αλλά θα είχε την ευκαιρία να σταματήσει την ακάθεκτη πορεία της συντηρητικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναμία (…). Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το προβάδισμα της αντιπολίτευσης».

Οριακή νίκη Γκρούεφσκι στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ

Συνεχίζεται η καταμέτρηση

Οριακή νίκη Γκρούεφσκι στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ

Οριακή νίκη Γκρούεφσκι στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ
Εικόνα από τους πανηγυρισμούς στο κέντρο των Σκοπίων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Με διαφορά κάτω του 1,5% προηγείται το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην ΠΓΔΜ. Το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE συγκεντρώνει 37,96%, έναντι 36,65% για τους σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων δηλώνουν νικητές. «Κερδίσαμε τις εκλογές» είπε ο Γκρούεφκσι, ενώ και νικητής δήλωσε και ο Ζάεφ εν αναμονή -όπως εξήγησε- των τελικών αποτελεσμάτων, λέγοντας πως «το καθεστώς έπεσε».

«Η τάση είναι σαφώς υπέρ μας» εξήγησε.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 66%, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές. Αναλυτές εξηγούν επίσης ότι λόγω της μικρής διαφοράς δεν μπορεί ακόμα να γίνει η τελική εκτίμηση για τις έδρες.

H Bουλή της ΠΓΔΜ έχει 123 έδρες. Το κόμμα του Γκρόυεφκσι είχε 57 και οι σοσιαλδημοκράτες 37.

Όπως όλα δείχνουν, όποιος κι αν τελικά αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασία με κομματικούς σχηματισμούς που αντιπροσωπεύουν την αλβανική μειονότητα. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, το DUI του Αλί Αχμέτ, εμφανίζεται στο 7,3%. 

Newsroom ΔΟΛ

Νέα σενάρια για «χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές

Νέα σενάρια για «χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές

Η θέση του ΔΝΤ είναι γνωστή και ξεκάθαρη: θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, αλλά εφόσον η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, απαιτεί πρόσθετα σοβαρά και αξιόπιστα μέτρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ που συνοδεύεται με περικοπές στις συντάξεις και γενναίο «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος. Ειδικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ καθώς όπως υποστηρίζει επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της ευρωζώνης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για τα πρόσθετα μέτρα δεν αποκλείεται να επανέλθει η επιβολή ενός φόρου-τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές ή εναλλακτικά να εξεταστεί η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα την πρόταση της φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν οι τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταστεί ακριβότερη η χρήση μετρητών.

Ο φορολογικός λογαριασμός

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κλείνει τίποτα μέχρι να κλείσουν όλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα έκτακτα μέτρα είναι στο τραπέζι και ο φορολογικός λογαριασμός είναι μεγάλος καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα ενεργοποιούνται από το επόμενο έτος:



Με βάση το σχέδιο που είχε συζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 0,1% με 0,2% σε όλες τις συναλλαγές, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις (π.χ. οι συντάξεις). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ καθώς οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ. Αγνωστο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση επιβολής ενός τέτοιου φόρου, στις κινήσεις που γίνονται στα ATM, μέσω e-banking, στις κάρτες κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με την Ημερησία, ένα τέτοιο μέτρο θα έβλαπτε εκ νέου την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, ειδικά τώρα που συζητώνται μέτρα χαλάρωσης των capital controls.

1 Μείωση αφορολογήτου. Το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στις 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και το σοκ που θα υποστούν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο μισθωτό και συνταξιούχο θα μειωθεί στα 1.100 ευρώ. Για παράδειγμα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 8.700 ευρώ, ο οποίος σήμερα πληρώνει μόλις 14 ευρώ το χρόνο με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 814 ευρώ το χρόνο. Επίσης όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ θα δουν το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 880 ευρώ. Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα τόσο πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης που κατά συνέπεια η εισοδηματική απώλεια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 60.000 ευρώ θα δουν τις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά 800 ευρώ.

2 Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου προβλέπει την κατάργηση της έκπτωση φόρου στην παρακράτηση από το 2017. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ., ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος. Για παράδειγμα, έγγαμος δημόσιος υπάλληλος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα έχει μηνιαία παρακράτηση φόρου 120,33 ευρώ. Με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% η παρακράτηση φόρου αυξάνεται στα 122,13 ευρώ το μήνα.

3 Περικοπή της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή για εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ η εφορία θα αναγνωρίσει ιατρικές δαπάνες 500 ευρώ και η έκπτωση φόρου θα είναι 50 ευρώ. Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά και αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.

4 Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για τη περίοδο 2017-2018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

5 Φόρος στις μισθώσεις μέσω Airbnb. Στις αρχές του 2017 σχεδιάζεται να επιβληθεί ειδικός φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα κληθούν να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή Homeaway, Flipkey, Housetrip θα επιβληθεί ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση ενώ στο εισόδημα που αποκτούν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

6 Φοιτητικό επίδομα: Στη λίστα των επιδομάτων που είναι υποψήφια για περικοπή ή κατάργηση το επόμενο έτος περιλαμβάνεται και το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Οι φόροι που αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά

Το παζλ των φορολογικών επιβαρύνσεων συμπληρώνουν οι αυξήσεις φόρων που έχουν νομοθετηθεί και έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα και σταθερή τηλεφωνία. Λίγο αργότερα την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων τα εκκαθαριστικά φέρνουν έξτρα φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων από 1η Γενάρη

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων από 1η Γενάρη

Μια φορά το εξάμηνο θα μπορούν να καθυστερήσουν την καταβολή τρεχουσών οφειλών οι φορολογούμενοι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, χωρίς η καθυστέρηση αυτή να συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Από την Πρωτοχρονιά, ο κόφτης της ρύθμισης των εκατό δόσεων γίνεται αυστηρότερος απειλώντας χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι προσπαθούν μέσω της ρύθμισης να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους ενεργοποιείται η διάταξη με βάση την οποία, χάνεται αυτόματα η ρύθμιση για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν κάνει χρήση του δεκαπενθήμερου περιθωρίου εξόφλησης νέων οφειλών στη διάρκεια του προηγουμένου εξαμήνου εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους στην εφορία.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, δεν την χάνουν εφόσον εξοφλήσουν (ή εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων) το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών, από την ημερομηνία πληρωμής, κάθε νέα οφειλή τους προς την εφορία.

Πρακτικά λοιπόν, φορολογούμενος ο οποίος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων και οφείλει έως τις 31 Δεκεμβρίου την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα χάσει τη ρύθμιση ακόμα και αν πληρώσει τη δόση του φόρου ακινήτων εκπρόθεσμα (με την προβλεπόμενη προσαύξηση) στις 14 Ιανουαρίου.

Με τις νέες διατάξεις οι οποίες ενεργοποιούνται από την πρώτη μέρα του Γενάρη, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος για να μη χάσει τη ρύθμιση θα πρέπει στη διάρκεια του προηγουμένου εξαμήνου (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο) να μην έχει κάνει χρήση του περιθωρίου των 15 ημερών.

Αν για παράδειγμα καθυστέρησε σε σχέση με την προθεσμία να καταβάλλει τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος ( έως τα τέλη Σεπτέμβρη) κατά 15 ημέρες, νέα καθυστέρηση κατά 15 ημέρες θα οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης.

Η ευελιξία της καθυστέρησης κατά 15 ημέρες στην εξόφληση ή τη ρύθμιση νέων οφειλών, θα παρέχεται πλέον μία φορά το εξάμηνο.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Πρωτοχρονιά με φόρους 2,5 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια

Πρωτοχρονιά με φόρους 2,5 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια


Ενώ έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα από το 2018 ή το 2019 με τις νέες υποχρεώσεις να υπολογίζονται στα 4,55 δισ. ευρώ λόγω της γνωστής κόντρας Βερολίνου - ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από την 1/1/2017 κάνουν «ποδαρικό» φόροι ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.

Μέσα στις επόμενες μέρες έρχονται ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών όχι μόνο για να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από τα μέσα της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασιστεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που φτάνει στο 2% του ΑΕΠ στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, μεταξύ της Γερμανίας που επιμένει σε στόχο 3,5% του ΑΕΠ και του ΔΝΤ που δεν το βλέπει πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ.

Με τον εφιάλτη των επικείμενων νέων μέτρων να γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα κύμα νέων φόρων - κυρίως έμμεσων - ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο της πρώτης αξιολόγησης το οποίο είχε προγραμματιστεί για το 2017.

Ειδικότερα για τον επόμενο χρόνο έρχονται τρεις εντελώς νέοι «σύγχρονοι» φόροι:

- Στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές) όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- Στον καφέ, όπου επιβάλλεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

- Στην σταθερή τηλεφωνία: Από την 1/6/2017 θα επιβληθεί τέλος ύψους 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Ο νέος χρόνος φέρνει επίσης αύξηση και σε όλους τους γνωστούς έμμεσους φόρους πλην του ΦΠΑ στα νησιά του Βρειοανατολικού Αιγαίου ο οποίος αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο από την 1.1.2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι.

Στα Τσιγάρα ο ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Στα υγρά καύσιμα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξάνονται κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι 4 λεπτά ανά λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

Νέοι φόροι και για επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εκτός από την οικονομική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο πακέτο φόρων που επιβάλλει το συμπληρωτικό μνημόνιο του Ιουνίου και αφορά:

1. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000 ευρώ.

2. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου που φτάνει πλέον το 100% για το φορολογικό έτος 2016 (δηλαδή τις δηλώσεις του 2017), από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015 δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

3. Οι ιδιοκτήτες των ομόρρυθμων εταιρειών θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.

4. Φορολογία μερισμάτων. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"