ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ζημία 596 εκατ. για τη ΔΕΗ από τον λιγνίτη το 2019

Ζημία 596 εκατ. για τη ΔΕΗ από τον λιγνίτη το 2019

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις στους πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ε.Ε. με άνθρακα είναι ασύμφοροι.

Βαριά ασθενής είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιθάνθρακα και λιγνίτη σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται στην έκθεση του think tank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις στους πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ε.Ε. με άνθρακα είναι ασύμφοροι και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας  θα μπορούσαν να χάσουν 6,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2019, με τις απώλειες για τη ΔΕΗ να υπολογίζονται στα 596 εκατ. ευρώ. Το Carbon Tracker υπολογίζει ότι συνολικά το 84% της λιγνιτικής παραγωγής και το 76% της παραγωγής λιθάνθρακα στην Ευρώπη είναι ασύμφορα και θα επιφέρει το 2019 ζημίες ύψους 3,54 δισ. ευρώ και 3,030 δισ. ευρώ. Προειδοποιεί, επίσης, τους επενδυτές και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για την πλήρη κατάργηση του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030, διότι χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις, ο κλάδος δεν θα επιβιώσει από τον συνεχή ανταγωνισμό των ΑΠΕ με χαμηλότερο κόστος και προσωρινά το φθηνό φυσικό αέριο.
Η ΔΕΗ σύμφωνα με την έκθεση συγκαταλέγεται μαζί με τη γερμανική RWE και την τσεχική ΕPH  στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες. Για τη ΔΕΗ οι ζημίες το 2019 υπολογίζονται σε 596 εκατ. ευρώ, για την EPH σε  613 εκατ. ευρώ και για τη RWE σε 975 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι μονάδες παραγωγής λιγνίτη και λιθάνθρακα στη Γερμανία θα μπορούσαν να χάσουν 1,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η χώρα έχει προγραμματίσει με ορίζοντα το 2038 τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, επισημαίνει η έκθεση, η οποία παροτρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην πλήρη απανθρακοποίηση μέσα σε μία δεκαετία. Η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία, που δεν έχουν ορίσει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης της παραγωγής από άνθρακα, θα επιβαρυνθούν με ζημίες ύψους 922 εκατ. ευρώ και 899 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προθεσμία το 2025 θα ζημιωθεί με 732 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες αντιμετωπίζει η γερμανική RWE,  με ζημίες που μπορούν να φτάσουν στα 975 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 6% της κεφαλαιοποίησής της. Κερδοφόρα, σύμφωνα με την Εκθεση, παραμένουν εργοστάσια της Πολωνίας που λαμβάνουν σχετικά υψηλές επιδοτήσεις, αποτελεσματικές μονάδες στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες και μονάδες στην Ιταλία, στην Τσεχία και στη Σλοβενία που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές χονδρικής. Η Εκθεση τάσσεται κατά της αποζημίωσης των επιχειρήσεων για τη σταδιακή απόσυρση μονάδων τους και εκφράζει άμεσα τη διαφωνία της με το αίτημα της RWE για αποζημίωση ύψους 19 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει σταθμούς παραγωγής συνολικής ισχύος 16 GW έως το 2038, υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες αυτές είναι «άνευ αξίας χωρίς δραματική αλλαγή στο ενεργειακό συγκρότημα».
Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να προβούν σε νομικές ενέργειες εάν οι κυβερνήσεις ασκήσουν πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για την υλοποίηση αντιοικονομικών έργων στον τομέα του άνθρακα, αναφέροντας την περίπτωση της Πολωνίας όπου το δικαστήριο εμπόδισε την κατασκευή του σταθμού Ostroleka, επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι προκαλεί αδικαιολόγητο οικονομικό κίνδυνο για τους μετόχους. Το think tank Carbon Tracker προτείνει τα κράτη να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την κατασκευή  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν το δάνειο από τις πωλήσεις ισχύος. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλάβουν το τοπικό εργατικό δυναμικό για την κατασκευή ΑΠΕ και να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των κερδών για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"