ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΥΡΙΟ

Την Τεταρτη 14 Ιανουαριου στη 1 μμ θα δωσω συνεντευξη στην πολυ καλη δημοσιογραφο Θωμαη Αδαμου στην Ερα Φλωρινας στους 99,1 FM με αφορμη τις πολιτικες εξελιξεις. Η συνεντευξη θα μεταθοδεί στη 1 μμ και στις 7μμ σε επανάληψη.

Γενναίο κούρεμα του χρέους αλλά με μεταρρυθμίσεις

in.gr | Deutsche Welle

Γενναίο κούρεμα του χρέους αλλά με μεταρρυθμίσεις

Γενναίο κούρεμα του χρέους αλλά με μεταρρυθμίσεις




Γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει ο Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας και Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι μελέτες που έγιναν στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, στο οποίο είναι επικεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι από τα 240 δις ευρώ θα μπορούσαν να διαγραφούν ακόμη και τα μισά για να μπορέσει η χώρα να πάρει ανάσα υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Κούρεμα και μεταρρυθμίσεις

«Καταρχήν, συνειδητοποιήσαμε, ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο» δήλωσε στη DW. «Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε, ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι´ αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα σημαντική για τους ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο».

Ο Μαρσέλ Φράτσερ γνωρίζει ότι με τη θέση αυτή έχει απέναντί του τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι φορολογούμενοι θα πληγούν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θεωρεί ότι τουλάχιστον η Γερμανία θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος από το κούρεμα, αλλά θα πρέπει να δοθεί και αντάλλαγμα, με την τήρηση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, και σε αυτό, όπως λέει, διαφωνεί με τον κ. Τσίπρα. Διότι, αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπει, τότε σε πέντε χρόνια η χώρα θα βρεθεί στην ίδια θέση με σήμερα, με το δημόσιο χρέος να μην είναι βιώσιμο, ακόμη κι αν έχει γίνει αναδιάρθρωσή του.

«Περιμένω διάλογο με τη νέα κυβέρνηση»

«Κούρεμα και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο πτυχές του ίδιου νομίσματος», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος. «Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, απασχόληση για τους ανθρώπους, ικανοποιητικό εισόδημα, αυτή είναι η συνταγή για την μείωση του χρέους».

Κι αν παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές κάνει άλλες επιλογές; «Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η Ελλάδα, αλλά κυρίως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι οι τράπεζες εξαρτώνται από τον χρηματοδοτικό ορό της Ευρώπης, είναι εξαρτημένες και δεν πρόκειται να επιζήσουν χωρίς ενίσχυση από την ΕΚΤ. Για την ώρα επιβιώνουν γιατί η ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις. Εάν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, τότε η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Εάν λοιπόν πραγματικά επιθυμεί να προστατεύσει τους ανθρώπους του, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εδώ δεν βλέπω άλλη εναλλακτική».

Ο Μαρσέλ Φρατσερ περιμένει από τη γερμανική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΑ! ΑΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1980. ΕΤΣΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕ ΙΔΕΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ.

Πληθαίνουν στις Βρυξέλλες οι φωνές που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους

in.gr | Deutsche Welle

Πληθαίνουν στις Βρυξέλλες οι φωνές που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους




Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γράφει η Die Welt επικαλούμενη υψηλόβαθμους παράγοντες της ΕΕ. Κούρεμα 50% ζητά και ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW Μ. Φράτσερ.

Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt. «Ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της», εκτιμούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ, επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Διάσταση απόψεων υπάρχει ωστόσο στις Βρυξέλλες για τον χρόνο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα
πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν κούρεμα, του δικού τους χρέους.

Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισεκατομμυρίων δεν θα είχε νόημα. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα», υποστηρίζουν.

Η Die Welt σημειώνει, ότι οι ίδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μισό ζητά ο πρόεδρος του DIW


Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% τάχθηκε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ.

Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε χθες ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία 40 με 50 αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Die Welt, dpa)

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Αυτο δεν υποστηριζω με παθος και πιστη 4 χρονια; Τωρα το Βερολινο και οι Βρυξελλες αρχιζουν να το παραδεχονται.Το ελληνικο χρεος ειναι μη βιωσιμο και αν δεν πιεστουν να το κουρεψουν κατα 50% δεν θα οδηγηθουμε πουθενα.

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Μετα τα τραγικα γεγονοτα στην Γαλλια οποιαδηποτε "προοδευτικη" ανοησια του Συριζα στο μεταναστευτικο για ανοιγμα συνορων γκρεμισμα του φραχτη στον Εβρο και μοιρασμα ιθαγενειων αφειδως και επιδοματων σε παρανομα εισερχομενους εκτος απο νοσηρη νευρωτικη ιδεοληψια αποτελει εθνικα και κοινωνικα εγκληματικη πολιτικη. Συνελθετε Αλεξη και ωριμαστε. Δεν θα διοικειτε γενικη συνελευση σε αμφιθεατρο.

Ντάισελμπλουμ: Ακέραιη η Ευρωζώνη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Ντάισελμπλουμ: Ακέραιη η Ευρωζώνη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών


H Ευρωζώνη θα παραμείνει «ακέραιη», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα και ότι οι 19 χώρες μέλη είναι έτοιμες να δουλέψουν με οποιονδήποτε κι αν κερδίσει σε αυτές, δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

«Όσον αφορά το Eurogroup, θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε κερδίσει στις εκλογές στην Ελλάδα και θα διατηρήσουμε την Ευρωζώνη ακέραιη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε εικασία σχετικά με αυτό το θέμα είναι ακατάλληλη».

Όλες οι χώρες, σημείωσε, έχουν επενδύσει τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό κεφάλαιο στην ανάκαμψη, διατηρώντας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακέραιη την Ευρωζώνη και συμπλήρωσε ότι «αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υπενθύμισε ότι η παρούσα φάση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας καταλήγει την 1η Μαρτίου του 2015, σημειώνοντας ότι «πριν από την ημερομηνία αυτή θα συναντηθούμε με εκείνους που θα αναδειχθούν νικητές στις εκλογές».

Ο J. Dijsselbloem παραδέχθηκε ότι έχουν συζητηθεί «ορισμένες πιθανότητες» και ότι όποιος συνθέσει τη νέα κυβέρνηση θα επηρεάσει τις συζητήσεις και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια συνεννόηση στην Ευρωζώνη ότι αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη, θα της παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις. «Οι προϋποθέσεις δεν τίθενται για να τιμωρηθεί μια χώρα, ο λόγος είναι ένας: η χώρα αυτή να γίνει και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του J. Dijsselbloem στο Πανεπιστήμιο Keio του Τόκιο, με τίτλο «Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα και ότι πρέπει «να εκμοντερνιστούν οι οικονομίες της για να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη», βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της για τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: enikonomia και real.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ. ΕΙΔΑΤΕ ΠΩΣ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ; ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ...

Financial Times: «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν

Να εξεταστεί η αναδιάρθωση του χρέους

Financial Times: «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit»

Financial Times: «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit»
«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους» σημειώνει η εφημερίδα (φωτ. Ν.Παλαιολόγος/ SOOC)  


Την άποψη πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit» (Greece and Europe must compromise to avoid Grexit).
  Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως εν αντιθέσει με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
Σύμφωνα με τους Financial Times εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.
Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"