ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η ώρα της τελικής κρίσης

Η ώρα της τελικής κρίσης



Του  Σάββα Καλεντερίδη
 



Στο άρθρο μας της Παρασκευής προαναγγείλαμε μια συνοπτική εκτίμηση καταστάσεως, για να συμβάλουμε κι εμείς στον προβληματισμό που -ελπίζουμε- θα αναπτυχθεί στην κυπριακή και ελλαδική κοινωνία των πολιτών. Σημειώνουμε ότι συμπεριλαμβάνουμε και την ελλαδική όχι μόνο γιατί το Κυπριακό είναι ένα εθνικό θέμα, αλλά γιατί το «μοντέλο» που θα αποδεχτούμε να εφαρμοστεί στην Κύπρο, μετ’ ου πολύ θα χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας.

Για να φθάσουμε στο σήμερα, θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς φθάσαμε ως εδώ και κυρίως πώς και γιατί έγινε η εισβολή και κατοχή, της οποίας η Τουρκία ήταν ενεργούμενο.

Η Κύπρος καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1571 και δόθηκε στους Αγγλους το 1878, με ετήσιο ενοίκιο 92.000 χρυσές λίρες, για να προσαρτηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1914, όταν η Τουρκία είχε επιλέξει το αντίπαλο στρατόπεδο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τότε το Λονδίνο είχε αξιολογήσει την ανυπολόγιστη στρατηγική και γεωπολιτική αξία της Κύπρου, αξία που απέκτησε άλλη βαρύτητα και διάσταση με την «ανακάλυψη» των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Οι Ελληνες της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο που να εκπορεύεται από τη... Μεγάλη Ιδέα, πράττοντας το αυτονόητο, από την πρώτη στιγμή της προσάρτησης της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αποζητούν την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα. Ομως το Λονδίνο ήταν αποφασισμένο να την κρατήσει πάση θυσία (άλλων) και όταν με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διαπίστωσε ότι η Ελλάδα, που κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα μεταξύ των συμμάχων στον συγκεκριμένο πόλεμο, θα διεκδικούσε με αξιώσεις την προσάρτηση της Κύπρου, προκάλεσε τον Εμφύλιο, από τις τραγικές συνέπειες του οποίου η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να απαλλαγεί μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε ο επικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, ο οποίος ήταν τόσο αποτελεσματικός, που ανάγκασε το Λονδίνο να εμπλέξει τον τουρκικό παράγοντα για να αποφευχθεί η «απώλεια» της Κύπρου. Αφού λόγω Κυπριακού θυσιάστηκαν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου στον βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, που εν τω μεταξύ μπήκε στο «παιχνίδι» μέσω ΝΑΤΟ, ήλθαν ως «λύση» οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες δημιουργούσαν προϋποθέσεις για συνεχή επικυριαρχία και έλεγχο της Κύπρου από τον... διεθνή παράγοντα.

Παρά τη «σημαδεμένη» λύση των προειρηθεισών συμφωνιών, η Κυπριακή Δημοκρατία σταδιακά άρχισε να γίνεται και πάλι απειλή για τα γεωπολιτικά συμφέροντα του... διεθνούς παράγοντα, αφού ο δυναμισμός των Ελληνοκυπρίων έθετε σε κίνδυνο τον έλεγχο του νησιού από αυτόν.

Ετσι, όπως και το 1955, ο διεθνής παράγοντας, με φανερό πρωταγωνιστή την πιο εγκληματική μορφή του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα για εμάς τους Ελληνες, τον Χένρι Κίσινγκερ, έβαλε και πάλι στο παιχνίδι το εύκολο ενεργούμενο, την Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού το 1974.

Μέσα από τις στάχτες της εισβολής και κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγεννήθηκε και μετεξελίχθηκε σε ένα αμιγές και οικονομικά ισχυρό ελληνικό κράτος, το οποίο μάλιστα σταδιακά άρχισε να αποκτά αξιόμαχο στρατό, πολεμικό ναυτικό και στοιχεία πολεμικής αεροπορίας.

Και όταν το κράτος αυτό εισήλθε στην Ε.Ε. και συνήψε συμφωνίες που άνοιξαν τον δρόμο για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε το πράγμα άρχισε να γίνεται επικίνδυνο.

Μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ότι η Ε.Ε. και τα ενεργειακά είναι δύο παράγοντες που άλλαξαν ριζικά τις παραμέτρους του Κυπριακού, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για τον... διεθνή παράγοντα να χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Αν δεχτούμε το ως άνω σκεπτικό, το διαχρονικό πρόβλημα στο Κυπριακό Ζήτημα είναι ο ελληνικός παράγοντας της Κύπρου, που πάντα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ακόμα και έπειτα από τραγωδίες, καταφέρνει να κυριαρχεί και να θέτει σε κίνδυνο τον έλεγχο του νησιού από τις γνωστές δυνάμεις.
Αρα, αυτό που θα δούμε να εκτυλίσσεται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού το επόμενο διάστημα είναι η «διευθέτηση» για ακόμα μια φορά αυτού του ενοχλητικού ζητήματος. Δηλαδή, πώς θα αποδυναμωθεί καθοριστικά ο ελληνικός παράγοντας του νησιού, για να μην προκύπτει κάθε τρεις και λίγο το ίδιο πρόβλημα και να χρειάζονται και πάλι «διευθετήσεις».

Με άλλα λόγια, θα επιδιωχθεί η... τελική λύση, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που στην ουσία θα εξαφανίσουν τον ελληνισμό από το νησί.

Και όπως είπαμε στην αρχή, το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο, μετ’ ου πολύ θα κτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδος.

Γι’ αυτό, «φύλακες γρηγορείτε»...

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι άνεργοι κηπουροί

Οι άνεργοι κηπουροί

euroekloges
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ενός καλού κηπουρού λέει τα εξής: λιβανίζω νυχθημερόν τον αρχηγό, γίνομαι υποτακτικός στο περιβάλλον του, είμαι κάθε φορά δίπλα σ’ εκείνον που έχει τον πρώτο λόγο στην ηγετική ομάδα, είμαι πρόθυμος να εκτελέσω κάθε αποστολή, δεν διαφωνώ ποτέ και πλασάρομαι στις πρώτες θέσεις, όπου στήνεται φιέστα, στην οποία παρίσταται η κομματική νομενκλατούρα.
Όνειρο και στόχος ζωής, όταν έρθει η ώρα, η εξασφάλιση μιας εκλόγιμης θέσης στο ευρωψηφοδέλτιο. Και μόλις αυτό συμβεί, αντίο μιζέρια. Αρχίζει η ντόλτσε βίτα στις Βρυξέλλες, τα ταξίδια σε όλον τον πλανήτη κι άσε τους άλλους να καίγονται στα κομματικά καμίνια της Αθήνας.
Τώρα ξιφουλκούν οι βολεμένοι που ήθελαν ανανέωση της θητείας τους, ενώ λένε ιδεολογικά φούμαρα -ότι δήθεν θα συντριβούν στην κάλπη άξιοι τεχνοκράτες- όσοι επί χρόνια ονειρεύονταν τον μεγάλο διορισμό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης κατέφυγαν στην εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό για να ξεφύγουν απ’ τη μέγγενη των ασφυκτικών πιέσεων. Τα αιτήματα ήταν δεκάδες.
Οι πιέσεις αφόρητες και οι θέσεις που είχαν να μοιράσουν σε αυτήν την κάλπη, λιγοστές. Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση ελήφθη για τους λάθος λόγους, αλλά ήταν σωστή. Κι ας κλαίνε κάτω από τον… σταυρό οι αυλοκόλακες που, σε μια νύχτα, έχασαν την ελπίδα να απολαύσουν για πέντε χρόνια την καλοζωία στα σαλόνια της Ευρώπης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου

 ΠΗΓΗ: http://politisonline.com

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΩΣΤΟΣ. ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΓΛΕΙΦΤΕΣ ΠΟΥ ΛΙΒΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΓΝΩΜΗΣ.

Και ο μυστηριώδης Άλεξ Ρόντος στην απάτη με τη ΜΚΟ

Και ο μυστηριώδης Άλεξ Ρόντος στην απάτη με τη ΜΚΟ


alex_Rontos
Για την απάτη της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έχει συλληφθεί ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ενώ έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία σε βάρος ακόμη 6 ατόμων.
Ανάμεσά τους είναι και ο Άλεξ Ρόντος, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπέγραφε ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στην συγκεκριμένη ΜΚΟ.
Σε βάρος του κ. Ρόντου έχει σχηματιστεί δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αφρική ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ, ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Επίσης ποινική δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού.
Κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Ας θυμηθούμε ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σεπτεμβρίου 2010 της εφημερίδας  το Βήμα. Διαβάστε το ρεπορτά εκείνης της περιόδου:
Ο ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται, προτιμώντας να περνάει πολλές ώρες στο σπίτι του στη Γλυφάδα
- όταν δεν ταξιδεύει. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή.
Ισως γι΄ αυτό έχει δημιουργηθείγύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση. Ελάχιστοι όμως διαθέτουν τις διεθνείς προσβάσειςτου. Και ακόμη λιγότεροι έχουν στο Βlackberry
τους τα τηλέφωνα προσώπων-«κλειδιών» με τα οποία να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τις αθόρυβες κινήσεις του όμως, η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές έντονες αντιδράσεις και σωρεία συνωμοσιολογικών σεναρίων. Ποιος είναι όμως τελικά ο Αλεξ Ρόντος;
O κ. Ρόντος επανήλθε στο προσκήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αιτία, ο ρόλος που σύμφωνα με ορισμένους διαδραματίζει στη διπλωματική διελκυστίνδα του Σκοπιανού. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας ερωτήθη στη Νέα Υόρκη για το αν ο κ. Ρόντος ασκεί «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η απάντησή του ερμηνεύθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση ότι «κάτι τρέχει».
«Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων» παραδέχθηκε ο κ. Δρούτσας. «Υπήρξε και στο παρελθόν συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών»παρατήρησε. Και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο. Αν μπορούν όμως άτομα όπως ο κ.Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα,αυτό είναι ευπρόσδεκτο». Και ο νοών νοείτω…
Από τον Ιάκωβο στον Γιώργο 
Γεννηθείς στην Τανζανία το 1954, ο κ. Ρόντος μεγάλωσε στην Αφρική. Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που «προδίδει» και η βρετανική προφορά του. Εκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου ΑμερικήςΙάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική Ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Ηταν από την ίδια θέση που πρωτοήρθε σε επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό, το 1996-1997.
Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φι λίας και εμπιστοσύνης με τον κ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο κ. Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.
Στη Βασιλίσσης Σοφίας 
Το 1999 ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών διαδεχόμενος τον κ. Θ. Πάγκαλο . Ο σημερινός Πρωθυπουργός εστράφη στον κ. Ρόντο και του ανέθεσε να στήσει εξαρχής την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα,ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».
Ωστόσο σταδιακά άρχισε να αναλαμβάνει ειδικές και «επικίνδυνες» αποστολές. Μια από τις περιοχές που γνώριζε αρκετά καλά ο κ. Ρόντος ήταν η Γιουγκοσλαβία, λόγω παλαιότερης αποστολής της ΙΟCC το 1992. Επιστρέφοντας στο Βελιγράδι το 1998, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ηγέτες της αντιπολίτευσης στον τότε πανίσχυρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περιόδου, το «στρατηγείο» του βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ηyatt της σερβικής πρωτεύουσας. Και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από έλληνες διπλωμάτες, καθώς ο κ. Ρόντος είχε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε η προσεκτική αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής με το βλέμμα στη «μετά Μιλόσεβιτς εποχή». Ηταν σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε που το 2000 διοργανώθηκε στο Καβούρι συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ρόντος έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών ως και τις εκλογές του 2004. Μετά την ήττα του κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε, αλλά οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές. Ο κ. Ρόντος συνέχισε να εμφανίζεται στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ εργάζεται ακόμη και σήμερα ως σύμβουλος κυβερνήσεων και άλλων φορέων. Βρέθηκε μάλιστα στο πλευρό του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογράφοντας «προφητικό» άρθρο τον Μάιο του 2008 στην «Ιnternational Ηerald Τribune», λίγο πριν από τον πόλεμο Τιφλίδας- Μόσχας.
Εριξε τη γέφυρα με το Ισραήλ 
Ο έλληνας Πρωθυπουργός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητές του. Και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο κ. Ρόντος που διεδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη νέα σχέση Αθηνών- Ιερουσαλήμ, η οποία κορυφώθηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων του κ. Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας ταξίδι-«αστραπή» στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις τον περασμένο Ιούνιο. Και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ούτε η ενεργοποίηση του έλληνα Πρωθυπουργού στο Μεσανατολικό ούτε η πρόσφατη συνάντηση-έκπληξη στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρέπει να θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία.
“Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι” 
Με το γνωστό του πληθωρικό ύφος, ο κ. Πάγκαλος είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο του κ. Ρόντου στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν τον είχε κατονομάσει, αλλά τον είχε «φωτογραφίσει», μιλώντας για «στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλούν αγγλικά». Ο κ. Ρόντος αποτελεί επίσης «κόκκινο πανί» για πολλούς διπλωμάτες που έχουν αναπτύξει αλλεργία σε οποιαδήποτε μη θεσμική παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική.
Οι επικριτές του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών» και ότι «κινείται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο». Κατά καιρούς εμφανίζονται σε διάφορους κύκλους «πικάντικα» σενάρια, όπως το ότι κινείται ακόμη και σήμερα στα Βαλκάνια με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο χωρίς να ενημερώνει τους έλληνες πρέσβεις ή ότι συνομιλεί με τους Τούρκους για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Στους συνομιλητές του ο κ. Ρόντος επιμένει ότι «δεν σκοπεύω να απαντήσω δημοσίως στους επικριτές μου. Σίγουρα όσα γίνονται δεν με ευχαριστούν, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι δεν έχω να απολογηθώ για κάτι». Επιμένει άλλωστε ότι «αν μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα τουως Ελληνας της Διασποράς, με τις ικανότητες, τις γνώσεις ή τις γνωριμίες μου, τότε θα το κάνω με ευχαρίστηση» , καθώς και ότι «δεν επιδιώκω αξιώματα».

ΠΗΓΗ: http://www.toxrima.gr

ΑΠΑΤΗ ΜΑΜΟΥΘ ΑΠΟ ΜΚΟ

Ζημιά 9 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Ποινικές διώξεις για απάτη-μαμούθ από ΜΚΟ και στελέχη του ΥΠΕΞ

Ποινικές διώξεις για απάτη-μαμούθ από ΜΚΟ και στελέχη του ΥΠΕΞ
Στην εξιχνίαση απάτης-μαμούθ, ύψους 9  εκατ. ευρώ, σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ προσώπων, εκ των οποίων ο πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί. Προηγουμένως, εις βάρος του είχε ήδη εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004 από το Δημόσιο για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Ειδικότερα, ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.), στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και βάσει του νόμου 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Παρθένης επεσήμανε ότι «όπως διακριβώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες». H έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ξεπέρασε τους είκοσι μήνες.

Πώς γινόταν η απάτη
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το ύψος της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Μ.Κ.Ο. ανήλθε στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος».
Ωστόσο, αναφέρεται, «σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές».
Ο κ. Παρθένης πρόσθεσε ότι «για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση».
Τόνισε επιπλέον ότι «εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλωσης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.»
Συγκεκριμένα, σημείωσε, «δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της τοπικής Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης, οι καταβολές χρηματοδότησης, πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.
γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση, δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ, ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος».
Αξίζει επίσης να αναφερθεί, όπως είπε ο κ. Παρθένης, ότι μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.
Ο ρόλος των δημοσίων υπαλλήλων
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι, εν ενεργεία ή τέως δημόσιοι υπάλληλοι, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν την επίμαχη χρονική περίοδο, βεβαίωναν εν γνώσει τους «ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.»
Για την υπόθεση, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο στη Ρόδο. Συγχρόνως θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές αυτοκίνητο, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.
Ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, με την παρουσία αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε σπίτια διοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά, πιστωτικές κάρτες, ένας οπτικός δίσκος και μια κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick).
Παράλληλα σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης, καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο., φορολογικά στοιχεία, τραπεζικές κάρτες,  εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και,  χειρόγραφες σημειώσεις,
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, τραπεζικά παραστατικά,  αλληλογραφία, επαγγελματικές κάρτες, χειρόγραφες σημειώσεις,  κλειδιά τραπεζικής θυρίδας, τραπεζικά βιβλιάρια, τρεις σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα φυσίγγια, περίστροφο μάρκας «Σμιθ εντ Γουέσον», κουτί με πενήντα φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

 ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΜΟΝΟ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!  ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΜΕΣΩΣ ΤΩΝ ΒΡΟΜΙΚΩΝ ΜΚΟ.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κονσέρτο διαπλοκής με «πρώτο βιολί» τον Παπακωνσταντίνου!

Το πολυετές φαγοπότι φίλων και γνωστών της διαπλοκής που στελεχώνουν ακόμα και σήμερα το Μέγαρο Μουσικής καλούνται να πληρώσουν οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει να αποπληρώσει τα υπόλοιπα των τριών δανείων, συνολικού ύψους 229.277.251,32 ευρώ. Τον δρόμο για να φορτωθούν οι πολίτες τα δάνεια του οργανισμού που διαχειρίζεται το Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ) είχε ανοίξει ως υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με ειδική ρύθμιση, στις αρχές του 2011. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε έναν επιπλέον λόγο να συνεχιστεί το πάρτι στο Μέγαρο Μουσικής, αφού μεταξύ των στελεχών περιλαμβανόταν και στενή φίλη της συζύγου του.


Κανένας έλεγχος

Ούτε τότε ούτε και τώρα είχε πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στο Μέγαρο Μουσικής, όπως παραδέχτηκε προ εβδομάδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Πιθανώς δεν γνωρίζει (αν και θα όφειλε) για τις παχυλές αμοιβές στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και για τις υπερωρίες οι οποίες επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό! Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη του ΟΜΜΑ τα οποία, εν μέσω κρίσης, συνεχίζουν να λαμβάνουν απίστευτες αμοιβές, αλλά και να παίρνουν αυξήσεις μισθών, την ίδια στιγμή που ο οργανισμός αδυνατεί να πληρώσει τα υπέρογκα δάνεια. Μάλιστα, η συνολική επιχορήγηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (και Θεσσαλονίκης) για το 2013 έφτασε τα 6.000.000 ευρώ, χωρίς τις πρόσθετες δαπάνες για την πληρωμή τόκων και υπερωριών.

Ενα παράδειγμα είναι η διευθύντρια Συνεδρίων του Μεγάρου, η Βρετανίδα Κλερ Αμσελ, η οποία φέρεται ότι είναι στενή φίλη της Ολλανδής συζύγου του Γ. Παπακωνσταντίνου Γιακολίν Βίνκε. Η Κλερ Αμσελ αμειβόταν από το 2007 με περισσότερα από 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ είχε τη δυνατότητα να παίρνει και άλλες δουλειές ως διοργανώτρια εκδηλώσεων ανά τον κόσμο. Μάλιστα, πήρε και αύξηση το 2009, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου προετοίμαζε τους πολίτες για την έλευση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία μισθοδοσίας της, που έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», το 2007 είχε ετήσιες αποδοχές 102.494,50 ευρώ και το 2009 τις είδε να αυξάνονται κατά περίπου 15.000 ευρώ, αφού έλαβε 116.632,05 ευρώ από τον καταχρεωμένο οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής. Για την τετραετία 2007-2010, μάλιστα, το ποσό ανέρχεται συνολικά γύρω στα 450.000 ευρώ!

Την ίδια περίοδο, πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρχίζει να ανέρχεται στην πολιτική σκηνή ως «αστέρι» του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον χρίζει και υπουργό Οικονομικών το 2009, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Το αποκορύφωμα της δράσης του συνδέεται με τη «λίστα Λαγκάρντ», για την οποία ετοιμάζεται ήδη να καθίσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι (λίγο καιρό αφότου η οικογενειακή φίλη έκανε χρυσοφόρα καριέρα στο Μέγαρο) έσβηνε τα ονόματα των εξαδέλφων του Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου από το περίφημο στικάκι...

Είναι κοινό μυστικό ότι έπειτα από τον θάνατο του Χρ. Λαμπράκη (στα τέλη του 2009) και με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, το Μέγαρο Μουσικής κατέρρευσε. Οι μισθοί, όμως, παρέμειναν στα επίπεδα της εποχής των παχέων αγελάδων, όταν ο εμπνευστής του έπειθε ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες να καταθέτουν τον οβολό τους ως χορηγοί και τους υπουργούς Πολιτισμού να «καταθέτουν» έως και τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό τους.


Τρελές αμοιβές

Οι αμοιβές της διευθύντριας Συνεδρίων είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ακόμα και σήμερα καταγράφονται περιστατικά προκλητικών μισθών στον ΟΜΜΑ, την ίδια στιγμή που φορτώνονται στις πλάτες των αφελών δάνεια περί τα 230.000.000 ευρώ. Μάλιστα, ο οργανισμός εμφανιζόταν επί χρόνια ως «ιδιωτικός φορέας», ώστε να μη δημοσιεύει τις δαπάνες του στη Δι@ύγεια, μολονότι ακόμα και για τις υπερωρίες επιβαρύνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός. Μόνο για το 2013 είχε αποφασιστεί η πληρωμή περί των 300.000 ευρώ ως υπερωρίες στο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι στην ουσία το Μέγαρο υπολειτουργεί και συνεπώς υπήρχε η δυνατότητα για ανακατανομή του προσωπικού σε βάρδιες κ.λπ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε προετοιμάσει το έδαφος ώστε τα χρέη του Μεγάρου να φορτωθούν στις πλάτες των πολιτών. Εξάλλου, μεταξύ των κερδισμένων θα ήταν και φιλικά πρόσωπα, όπως η διευθύντρια Συνεδρίων. Ετσι, στο άρθρο 45 του φορομπηχτικού νόμου 3943/2011 προβλεπόταν ότι «το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στη δανείστρια τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής συμβάσεως, χωρίς δικαίωμα αναγωγής ή και συμψηφισμού» κατά του ΟΜΜΑ «και χωρίς εν γένει να διατηρεί αξίωση έναντι» του Μεγάρου Μουσικής «για την αναζήτηση οποιουδήποτε ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο εξ αυτής της αιτίας»!
Επρόκειτο για δάνειο 95.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συνάψει το 2007 ο οργανισμός του Μεγάρου ώστε να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με την απόφαση Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο καλούνταν να πληρώνει απευθείας τις δόσεις στην Εθνική Τράπεζα. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι τότε ο ΟΜΜΑ δεν είχε καταβάλει σχεδόν ούτε ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Είχε δηλώσει αδυναμία και είχε ήδη «δαγκώσει» το Δημόσιο με 2.640.000 ευρώ για να πληρώσει τις πρώτες δόσεις.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αντί να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο, φόρτωσε το δάνειο στο Δημόσιο. Και στη Βουλή ο τότε υπουργός είχε με θράσος εκστομίσει το περίφημο: «Το Δημόσιο έτσι κι αλλιώς θα τα πληρώσει, η διαφορά είναι: ή τα πληρώνει με ανοιχτό το Μέγαρο ή τα πληρώνει με κλειστό το Μέγαρο... »

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ  
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"