ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια

Το φθινόπωρο η πρόταση

Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους

Επανέρχεται το σχέδιο για επιμήκυνση στα 50 χρόνια του ελληνικού χρέους
 
Στο τραπέζι φαίνεται να μπαίνει και πάλι το σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των επιτοκίων δανεισμού χωρίς κούρεμα, σύμφωνα με το Reuters.

Κατά το πρακτορείο, ένας λόγος για την πολύ ομαλή έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων με απόδοση 4,95%, πριν από την επίσκεψη στήριξης της Μέρκελ στην Αθήνα, ήταν ότι οι επενδυτές αναμένουν μία ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας προς δημόσιους πιστωτές.

«Αυτό ελήφθη σημαντικά υπόψη στον καθορισμό της τιμής των ομολόγων και η αγορά αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα αναβαθμισθεί γρήγορα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης» δήλωσε ο Αλεσάντρο Τζιασάντι, υψηλόβαθμος αναλυτής της τράπεζας ING στο 'Αμστερνταμ, προσθέτοντας: «Σε ένα δεύτερο στάδιο, η αγορά προσδοκά επίσης τα επόμενα χρόνια μία μείωση του κεφαλαίου που οφείλεται σε δημόσιους πιστωτές χωρίς διαγραφή του χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες».

Αν θα επαληθευτούν πλήρως οι προσδοκίες αυτές, σημειώνει το Reuters, θα γίνει σαφές αργότερα στη διάρκεια του 2014, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και το τέλος του προγράμματος διάσωσής της.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν τον εύθραυστο συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά να δουν τον «αντιμνημονιακό ταραξία» (anti-bailout firebrand) Αλέξη Τσίπρα να ανέρχεται στην εξουσία ζητώντας μαζική διαγραφή του χρέους.

Οι πιστωτές από τη βόρεια Ευρώπη αντιτίθενται στην άμεση διαγραφή του χρέους, την οποία οι επικριτές της θεωρούν ότι θα επιβράβευε αδίκως την κακή διαχείριση της Ελλάδας κατά το παρελθόν.

Τα Κοινοβούλιά τους και οι ευρωσκεπτικιστές θα επαναστατούσαν ή θα προσέβαλαν δικαστικά την όποια διαγραφή χρέους.

Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και η μείωση του κόστους δανεισμού, όμως, έχουν γίνει ήδη μία φορά και είναι πολιτικά λιγότερα εκρηκτικές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

«Η επιμήκυνση των δανείων στον δημόσιο τομέα και η μείωση των επιτοκίων ανοίγουν ένα παράθυρο για νέο δανεισμό στην Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς τον φόβο ανταγωνισμού με τους πιστωτές του δημόσιου τομέα, όταν θα έρθει ο χρόνος αποπληρωμής τους» δήλωσε η Έλενα Ντέιλι, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας EM για θέματα δημόσιου χρέους με έδρα το Παρίσι.

Το προφίλ του χρέους μίας χώρας -το χρονοδιάγραμμα μελλοντικών αποπληρωμών ή αναχρηματοδότησης υποχρεώσεων- είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές από το απόλυτο μέγεθος του χρέους της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ερωτηθείς για το τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές Αρχές σχετικά με τα «βουνά» χρέους έναντι του δημόσιου τομέα που οφείλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε με έναν γρίφο:

«Ποιος ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, όταν η χώρα αποπλήρωσε το χρέος της προς τις ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ το 2006, περισσότερα από 60 έτη μετά το τέλος του πολέμου. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία έχει ακόμη κάποιο απλήρωτο χρέος στην Ουάσιγκτον από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν αιώνα μετά την έναρξή του.»

Οι δαπάνες για τόκους απορροφούν σχεδόν το 5% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γαλλίας.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πληρώνουν επίσης ένα ποσοστό μεταξύ 4,5% και 5% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Η Ιταλία πληρώνει το 5,3% του ΑΕΠ για δαπάνες τόκων, ένα τεράστιο βάρος.

Η προσπάθεια αναζωογόνησης μίας οικονομίας, που έχει τέτοιο επίπεδο εξυπηρέτησης του χρέους είναι σαν να επιταχύνεις με το χέρι πάνω στο φρένο, σημειώνει το δημοσίευμα. Κατά τρόπο ειρωνικό, η «βουτιά» στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα μπορεί να κάνει δυσκολότερο για την Αθήνα να αποσπάσει μία διαγραφή χρέους που θα επιτάχυνε την ανάκαμψή της, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τα spreads των ομολόγων των ασθενέστερων ευρωπαϊκών χωρών- οι διαφορές των αποδόσεων τους σε σχέση με αυτή των γερμανικών τίτλων - έχει μειωθεί σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την Ευρωζώνη σχετικά πιο ασφαλή από τις αναδυόμενες αγορές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ FB.

«Ανώμαλη προσγείωση» από Γερμανό οικονομολόγο


Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.
«Ανώμαλη προσγείωση» από Γερμανό οικονομολόγο

«Γιατί οι επενδυτές είναι τόσο ευτυχισμένοι με την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, τη στιγμή που η σημερινή αφετηρία της χώρας είναι εν μέρει χειρότερη από εκείνη του 2010, ενώ η ίδια η χώρα μέχρι πριν από δύο μήνες είχε χαρακτηριστεί χαμένη υπόθεση;»

Αυτό αναρωτιέται ο Ανσγκαρ Μπέλκε, Γερμανός καθηγητής του πανεπιστημίου Duisburg-Essen και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιχειρηματική Οικονομία (IBES) σε σχετικό άρθρο του που επικαλείται η «Δημοκρατία».

Ο καθηγητής, που δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές, υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας δεν δικαιολογούν τέτοια μεταστροφή απόψεων, όπως αυτή που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. «Αυτά τα στοιχεία έχουν περισσότερο χειροτερέψει παρά βελτιωθεί σε σχέση με την άνοιξη του 2010. Το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας είχε υπερεκτιμήσει τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, κι έτσι το βάθος της ύφεσης ήταν εν μέρει αναπόφευκτο.

Ωστόσο, ένα στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν αυξήθηκαν, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε επίσης υποτονικές αγορές (η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της) και, επίσης, αντιμετώπισε ένα εγχώριο πιστωτικό κραχ. Η έλλειψη της αύξησης των εξαγωγών έκανε την ύφεση πολύ πιο μακρόχρονη και βαθύτερη από ότι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση και, επίσης, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή πολύ πιο δύσκολη» εξηγεί ο Μπέλκε.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ακόμη ότι χωρίς αύξηση των εξαγωγών το σημερινό επίπεδο χρέους δεν είναι βιώσιμο και θα υπάρξει ανάγκη για ένα νέο «κούρεμα» του επίσημου χρέους (0SI).

Συμπληρώνει μάλιστα ότι μελλοντικά οι επίσημοι φορείς που έχουν στα χέρια τους ελληνικό χρέος -μεταξύ αυτών οι εταίροι της ευρωζώνης θα εμπλακούν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Είτε θα πρέπει να απαλλαγούν από τα χρήματά τους οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον είτε η επαναπληρωμή του χρέους θα μετατοπιστεί τόσο μακριά στο μέλλον, έτσι ώστε να το πληρώσει η επόμενη γενιά.
«Αλλά μην περιμένετε την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ να συμμετάσχουν σ' αυτό. Αυτοί οι φορείς θα αντιμετωπίζονται ως ανώτεροι πιστωτές» διευκρινίζει.



ΠΗΓΗ: 
Danioliptes.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ -ΒΙΑΣΤΙΚΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΝΕΟ

Επαναλαμβάνω το επιτόκιο είναι πολύ ακριβό και θα προστεθεί στο ήδη μεγάλο χρέος. Η έξοδος έπρεπε να γίνει μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα ενδέχεται να προκαλέσει περιπλοκές ακόμη και σε αυτή με το επιχείρημα ότι αφού δανείζεστε πλέον έστω και ακριβά δεν έχετε ανάγκη νέου κουρέματος ή αναδιάρθρωσης. Πολιτικά και συμβολικά ήταν τα κίνητρα για την βιαστική μας έξοδο στις αγορές. Έπρεπε να υπάρχει υπομονή και σοβαρότητα απο όλους.

Κλάους Σράντερ Μόνο με τη ρύθμιση του χρέους θα υπάρξει βελτίωση

Κλάους Σράντερ
Μόνο με τη ρύθμιση του χρέους θα υπάρξει βελτίωση

 

Θετικό το τεστ εξόδου στις αγορές αλλά η θέση της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά μόνο με τη ρύθμιση του χρέους, υποστηρίζει ο διδάκτωρ Κλάους Σράντερ (Klaus Schrader), ερευνητής της ελληνικής οικονομίας στο ινστιτούτο παγκόσμιας οικονομίας ifw του Κίελου.

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές. Ενα ρεαλιστικό εγχείρημα;
«Ναι, ψυχολογικά τουλάχιστον. Η επιτυχία του τεστ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της ισχύος του, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μισό έτος, καθώς και από το ποσό, που θα πρέπει να είναι μικρό. Υπό τέτοιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτύχει. Ομως το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας είναι το χρέος-βουνό. Αν δεν επιλυθεί αυτό, κάθε άλλη δημοσιονομική επιτυχία παραμένει μετέωρη».

Χωρίς «κούρεμα» δεν υπάρχει λοιπόν σωτηρία;
«Υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα λανθάνον κούρεμα μέσω της μείωσης των τόκων σχεδόν στο μηδέν και μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του. Αν αντιληφθούν οι επενδυτές τι σημαίνει αυτό πραγματικά, τότε η θέση της Αθήνας θα βελτιωθεί δραστικά».

Πιστεύετε ότι η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος;
«Είμαι σίγουρος. Για τέτοια θέματα υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση. Το πώς επιτεύχθηκε βέβαια αυτό το πλεόνασμα είναι άλλη υπόθεση».

Στην Ελλάδα ανεβαίνει πάλι, εν όψει των ευρωεκλογών, το πολιτικό θερμόμετρο. Βάζει αυτό πρόσθετο φρένο στις επενδύσεις;
«Σίγουρα. Δεν υπάρχει επενδυτής στον κόσμο, ιδίως ιδιώτης, που τοποθετεί κεφάλαια σε πολιτικά ασταθείς περιοχές. Αν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση θα περάσει στα χέρια ακραίων κομμάτων, θα εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Σταθερότητα σημαίνει για αυτούς συνέχιση της κυβέρνησης με την οποία έκαναν τις συμφωνίες. Γι' αυτό και νομίζω ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών-δανειστών, όπως η Γερμανία, θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά στις ευρωεκλογές. Για αυτές, ο Σαμαράς είναι το συνώνυμο της σταθερότητας».


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Ποσα χρονια σας το λεω και το γραφω; Επρεπε να περασουν 4 χρονια για να το καταλαβουν;

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<<Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>

 

Ο Χατζημαρκάκης θα ζητήσει την κατάργηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ

Ο Χατζημαρκάκης θα ζητήσει την κατάργηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ



Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης και συμπρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...
με τη βουλή της ΠΓΔΜ αναφέρει αποκλειστικά στο Real.gr ότι θα ζητήσει από τον Μάρτιν Σουλτς την κατάργηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ.


ΠΗΓΗ: TROMAKTIKO

TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΣΩΣΤΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΔΝΤ: Πιθανή μία πρόσθετη χρηματοδότηση

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Πιθανή μία πρόσθετη χρηματοδότηση την επόμενη διετία

Παρά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία χαρακτήρισε θετικό γεγονός, ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρεζά Μοκατάμ είπε πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια.

ΔΝΤ: Πιθανή μία πρόσθετη χρηματοδότηση την επόμενη διετία
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον τόνισε:
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές».
Σ'υμφωνα με τον κ. Μογκαντάμ, υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας, από το τέλος του 2012 για παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας για όσο διάστημα αυτή εφαρμόζει με συνέπεια το Πρόγραμμα.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι η Τρόικα θα αποφασίσει για τις ανάγκες της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι η νέα επιθεώρηση θα καθυστερήσει, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και θα υλοποιήσει τις αρχές του Προγράμματος.
Ο κ. Μοκαντάμ προσπάθησε να πάρει τα εύσημα για το ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική έξοδο στις αγορές λέγοντας ότι οφείλεται στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, πρόσθεσε, οφείλεται στην δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Τόνισε χαρκατηριστικά ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ευρώπη».
Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Μοκαντάμ είπε ότι έχει συμφωνηθεί πλαίσιο από το Νοέμβριο του 2012 το οποίο προσδιορίζει πως η Ελλάδα θα μειώσει τα ελλείμματα της και η Ευρώπη θα φροντίσει να παραμείνει το ελληνικό χρέος σε συγκεκριμένα επίπεδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Για να μην εχετε αυταπατες ότι ολα τελειωσαν. Τίποτα δεν τελείωσε. Η κρίση είναι ακόμη εδώ. Δειτε τι έγαψα την ημέρα που βγήκαμε στις αγορές.

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ





Αυτήν την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία απο όλους χωρίς  πανηγυρισμούς και χωρίς μεμψιμοιρίες. Είναι θετικό, το ότι η χώρα εξέρχεται έστω και πρώιμα στις αγορές αν και άποψη μου είναι, ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά την αναδιάρθρωση του χρέους με πολύ μικρότερα επιτόκια. Επίσης οι οικονομία σταμάτησε να κατρακυλά και τουλάχιστον σταθεροποιήθηκε αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ απο την Ευρώπη για να υπάρξουν ραγδαία ανάπτυξη και υγιή πραγματικά πλεονάσματα, άλλως θα χαθεί μια ολόκληρη γενιά στον Καιάδα της  ανεργίας. Επίσης απαιτείται δυναμική διεκδίκηση ενός συμφωνημένου με τους εταίρους εθελοντικού κουρέματος  του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας OSI ,για να καταστεί το χρέος  της χώρας βιώσιμο και να υπάρξει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και όχι απλώς κερδοσκοπικό.   Χαμηλότερους τόνους λοιπόν απο όλους για την έξοδο στις αγορές κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν τελείωσε η κρίση ακόμη και η κοινωνία υποφέρει. Αυτο θα πρέπει, να τονιστεί στην κ Μέρκελ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ε ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 84

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ;

Ο Γιωργακης μιλα για διαφανεια και αξιοκρατια επι των ημερων του ενω τωρα για πελατειακες σχεσεις. Μαλλον ως αξιοκρατια εννοει να κανει την Μπιρμπιλη πρεσβειρα στον ΟΟΣΑ με απολαβες χιλιαδων ευρω στο Παρισι και ολα τα εξοδα πληρωμενα.

Βόμβα Ντάισελμπλουμ! Αμφισβητεί την έξοδο στις αγορές.

Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος


Ντάισελμπλουμ: Η έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος


 
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί γεγονός που γεννά αισιοδοξία, αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μείζονα πρόκληση, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Ντάισελμπλουμ πάντως επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα» σημείωσε.

«Γι' αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. «Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται» κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η επιτυχία της έκδοσης κρατικών τίτλων από μέρους της Ελλάδας ενισχύει τις πιθανότητες η Πορτογαλία να μη χρειαστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, όταν βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, στα μέσα Μαΐου.

«Εάν τα spread πέσουν, η πιθανότητα να μη χρειαστεί να ζητηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων (από την Πορτογαλία) βελτιώνεται» είπε ο Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτό βοηθά πολύ την Πορτογαλία, η οποία από οικονομικής άποψης πηγαίνει εκπληκτικά καλά. Αλλά η πορτογαλική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει όλες τις επιλογές της, να συζητά με όλους τους θεσμούς και να μελετά πώς κινούνται οι αγορές» είπε. Κάλεσε τη Λισαβόνα να αξιοποιήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή της, για να καταλήξει σε μια απόφαση.

«Το πρόγραμμα (της Πορτογαλίας) τερματίζεται στα μέσα του Μαΐου, άρα έχουν έως τις αρχές του Μαΐου για να λάβουν μια απόφαση. Την 5η Μαΐου έχουμε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα επανέλθουμε στο ζήτημα», σημείωσε.

Πηγη:http://www.tovima.gr


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Τι σας ειπα; Καταλαβατε ότι δεν χρειαζονταν προωροι πανηγυρισμοι;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"