ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις

Σε έντονους τόνους ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις


Ως ευκαιριακές, ακόμα και ως επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη «κατακεραυνώνουν» οι εισαγγελείς τις διατάξεις που αποτελούν τη… ραχοκοκαλιά του -πρώτου- νομοσχεδίου της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που οδηγούν στην αποφυλάκιση πληθώρας κρατουμένων. Τα «πυρά» επιστρέφει πάντως το υπουργείο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η απομάκρυνση από μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές -οι οποίες απηχούν ξεπερασμένες, αδιέξοδες αντιλήψεις και δεν αρμόζουν σε ένα κράτος ανθρωπισμού- δεν μπορεί να θεωρείται ασέβεια προς τους νόμους.

Το τελευταίο αποτελεί μία από τις… μομφές που επιρρίπτει με την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αντιτίθεται ευθέως στη «γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις, ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και κάθε βαρύτητας».

Κρίνει μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό οδηγούνται στον… κάλαθο των αχρήστων τόσο οι καταδικαστικές αποφάσεις όσο και οι νόμοι που δεν γίνονται σεβαστοί. «Ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί προφανώς μείζον πρόβλημα» σημειώνει η ΕΕΕ, «τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής» και συνακόλουθα με γενικευμένη ελευθέρωση καταδικασθέντων η οποία:

~ Ισοδυναμεί με ακύρωση δικαστικών αποφάσεων που επέβαλαν ποινή, βάσει συγκεκριμένων πραγματικών και νομικών δεδομένων.
~ Αποδομεί το σχήμα της επιβολής τιμωρίας δίκαιης και ανάλογης με το έγκλημα του δράστη, ο οποίος -εν τέλει- επιβραβεύεται για λόγους που συναρτώνται με μόνη την παροιμιώδη αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει στοιχειώδη μέσα και υποδομές αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
~ Δύναται να εγείρει ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης, στο μέτρο που χωρίς εξαιρέσεις βάσει της βαρύτητας αδικημάτων οδηγεί σε γενικευμένες αποφυλακίσεις.
~ Ενισχύει την εντύπωση μιας Πολιτείας που λειτουργεί με ασυνέχεια, αυτοαναιρούμενη και μη σεβόμενη τους νόμους που η ίδια θέσπισε.

Για κατάδικους ασθενείς
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις προβλέψεις για ευνοϊκές αποφυλακίσεις καταδίκων ασθενών -οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το… εξιτήριο από τον Κορυδαλλό του πολυ-ισοβίτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού- κάνοντας λόγο για «a la carte ανθρωπισμό». Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν εξάλλου για τις προωθούμενες αλλαγές ως προς την ποινική μεταχείριση ανηλίκων. Η ΕΕΕ τονίζει ότι ορισμένα μέτρα παραπέμπουν «σε πρόθεση γενικευμένης αμνήστευσης», ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της αδικαιολόγητης επιείκειας -που επιδεικνύεται ιδίως για κακουργηματικές πράξεις- από άτομα που δρουν οργανωμένα και χρησιμοποιούν για τις έκνομες πράξεις τους ανηλίκους.

Απάντηση
Οι αιχμές δεν έμειναν αναπάντητες, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να δηλώνει από την πλευρά του ότι σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των εισαγγελέων, να «καρφώνει» ωστόσο την ΕΕΕ ότι με την επίμαχη ανακοίνωση δεν εισφέρει προτάσεις. «Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές» τονίζει το υπουργείο. Σε αυτή την ανάγκη ανταποκρίνεται, προσθέτει, η αποσυμφόρηση των φυλακών «μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων». Διαβεβαιώνει δε ότι οι Κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα.

Χαρακτηρίζει, τέλος, άτοπη και αστήρικτη την αναφορά σε «a la carte ανθρωπισμό»: Οι ασθενείς και ανάπηροι κρατούμενοι βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό, υπογραμμίζει το υπουργείο, συνεπώς «η διευκόλυνση, με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΣΩΣΤΟΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ. ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ. ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ;

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

Πολλές διαφορετικές θέσεις εντός της κυβέρνησης για το πότε θα αλλάξει ο νόμος

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

Σε… τρία ταμπλό «παίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ

«Φωτιές» έχουν ανάψει σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο τα μείζονα ζητήματα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Μόνο για τη διατήρηση ή όχι του ΕΝΦΙΑ και το 2015 οι απόψεις, που ακούστηκαν χθες σκόραραν… τρίποντο. Αλλα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, άλλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, και άλλα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

Αδειασμα από Μαξίμου
Της χθεσινής πολυγλωσσίας προηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ακόμα μία αστοχία γύρω από το φόρο ακινήτων. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει. «Είναι δέσμευσή μας. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με νόμο», συμπλήρωσε, για να ακολουθήσει το μεγαλοπρεπές άδειασμά του, μέσω non paper του Μεγάρου Μαξίμου. «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ούτε χθες, πάντως, υπήρξε κοινή γραμμή στην κυβέρνηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στο φόρο ακινήτων. Βαδίζοντας στην πεπατημένη της… ασάφειας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη, αλλά θα αλλάξει», χωρίς, πάντως, να ορίσει τι χρονικό ορίζοντα έχει το «λίγο» για την κυβέρνηση. Μιλώντας για το νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι η εφαρμογή του μετατίθεται χρονικά λίγο περισσότερο. «Δεν θα τον έχουμε τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα, θα τον έχουμε λίγο αργότερα», είπε και αναγνώρισε ότι το ζήτημα της αλλαγής του ΕΝΦΙΑ έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. «Θα έχουμε μια εφαρμογή ενός νόμου όμοιου με τον ΕΝΦΙΑ λίγο αργότερα, όχι τον ΕΝΦΙΑ. Επιδιώκεται η εφαρμογή μιας άλλης ρύθμισης η οποία σαφώς θα δίνει για τα εισοδήματα τα οποία θεωρούνται χαμηλά πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όρους χαμηλότερης παροχής χρημάτων», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αντικατάσταση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από πλευράς του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση «όπως έχει πει και στις προγραμματικές της δηλώσεις», σκοπεύει να αντικαταστήσει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ. «Εχουμε μιλήσει για ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από τεχνικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών. Θέλουμε η εφαρμογή αυτού του φόρου, για την ακίνητη περιουσία, να είναι προσεκτική, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του όπως υπήρξαν με τον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης», ανέφερε.

Σε άλλο χρονικό πλαίσιο τοποθέτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη. «Είχαμε μιλήσει και από τις εκλογές ακόμη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί από το 2015 και από το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Φορολογικά νομοσχέδια ψηφίζονται το προηγούμενο έτος για να ισχύσουν το επόμενο, στο μέσον του επομένου έτους είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξεις κάτι σε αυτό. Εμείς θα αλλάξουμε το νόμο φέτος, αυτό σημαίνει ότι θα ισχύει από του χρόνου», είπε (Παραπολιτικά fm).

Αντικρουόμενες απόψεις
Στο θέμα του ΟΛΠ, οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών επιτείνουν τη σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, κάνει τώρα λόγο για κοινοπραξία. «Είχα μια συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία αναλυτική. Εκεί στη συζήτηση που κάναμε μιλήσαμε όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά για ένα μοντέλο το οποίο προτείνει η κυβέρνησή μας με συμμετοχή του Δημοσίου, ένα κοινοπρακτικό σύστημα», είπε ο κ. Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής, για να λάβει απάντηση από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. «Ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη-Δρίτσα έληξε με 0-1», είπε δηκτικά, την ώρα που, μετά τον υπουργό Ναυτιλίας και η… λαφαζανική Αριστερή Πλατφόρμα ζητάει από το Μαξίμου να εφαρμόσει τις προγραμματικές δηλώσεις.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com



ΠΗΓΗ: http://www.e-typos.com


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΛΟΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΜΙΚΡΟΑΛΛΑΓΕΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ.

Οι Γερμανοί κι οι φίλοι τους

Οι Γερμανοί κι οι φίλοι τους.

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


«Die Anstalt» (στα ελληνικά: «Το Ινστιτούτο») ονομάζεται μια εκπομπή που προβάλλεται από το ZDF, έναν κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο της Γερμανίας.
Αυτή η εκπομπή μέσα σε 15 λεπτά κατόρθωσε να παρουσιάσει άψογα και με χιούμορ την ελληνική περιπέτεια χρέους, την εμπλοκή της με την τρόικα και την υπόθεση του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων που μας οφείλει η Γερμανία.
Οι συντελεστές κατόρθωσαν να αιφνιδιάσουν, να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να συγκινήσουν το γερμανικό κοινό, αξιοποιώντας στο έπακρον αυτό που αποκαλείται «θεατρική οικονομία» αλλά και το ατού του «από μηχανής θεού», ο οποίος εμφανίζεται και απονέμει δικαιοσύνη.
Ο «από μηχανής θεός» ήταν ο Αργύρης Σφουντούρης. Το 1944 τα Ες Ες σκότωσαν τους γονείς του και 30 συγγενείς του στο μαρτυρικό Δίστομο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής πρώτα εμφανίστηκε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του μικρούλη Αργύρη Σφουντούρη, που είχε μείνει ορφανός στη σφαγή του Διστόμου. Υστερα εμφανίστηκε και ο ίδιος.
Οι νόμοι που αναφέρονταν σε αρκετά στρατηγικά σημεία του σκετς ήταν: 1) Οι κανόνες είναι κανόνες. 2) Τα χρέη εξοφλούνται. 3) Τα κολπάκια απαγορεύονται. Αυτά συνηθίζουν να μας επαναλαμβάνουν συχνά οι Γερμανοί για το χρέος της χώρας μας, αλλά τα λησμονούν, όταν πρόκειται να γίνει κουβέντα για την περίοδο της Κατοχής.
Η εκπομπή του ZDF εξίσωνε την ισχύ των κανόνων. Είτε πρόκειται για παλιές οφειλές είτε για νέες πρέπει να εξοφλούνται. Τούτο το αυτονόητο μπορεί να το θυμούνται και να το επισημαίνουν οι παραγωγοί και οι ηθοποιοί μιας σατιρικής εκπομπής, αλλά επιμένουν να το παραβλέπουν αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι αλλά και ουκ ολίγοι ελληνόφωνοι υπηρέτες τους.
Το υπηρετικό προσωπικό των Γερμανών της «σκληρής γραμμής» είναι κατάπτυστοι και απολύτως ελεγχόμενοι πολιτικοί, που τρέμουν στην ιδέα μήπως δυσαρεστηθεί το Βερολίνο, «ενημερωτές» της κοινής γνώμης που ουδέποτε τόλμησαν να πουν μισή αλήθεια, επιχειρηματίες με πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους και διάφοροι άλλοι εθελόδουλοι και ελληνοφοβικοί. Ολοι αξιοθρήνητοι...

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"