ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις τύπου… ΙΚΑ για όλους

Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο

Συντάξεις τύπου… ΙΚΑ για όλους

Συντάξεις τύπου… ΙΚΑ για όλους
Συντάξεις για όλους στα επίπεδα του ΙΚΑ κρύβει το σχέδιο των ανατροπών στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση με νέο νόμο και μάλιστα με διαδικασίες κατεπείγοντος, καθώς, όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχός της, πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα για να αρχίσει να εφαρμόζεται αρχές του 2016.

Ανατροπές

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τον σημερινό χάρτη των συντάξεων για όλους τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος:

1 Κανόνας για τις συντάξεις θα είναι τα ποσά και ο τρόπος υπολογισμού που ισχύουν στο ΙΚΑ. Στο κείμενο που συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες -ομόφωνα μάλιστα- από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, ο κορμός του νέου ασφαλιστικού θα στηριχθεί στην ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει «ντε φάκτο» κατάργηση δεκάδων αν όχι εκατοντάδων διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στα Ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, και του ΕΤΑΑ, και με αυτόματη «εξίσωση» του υπολογισμού και του ύψους όλων των συντάξεων σε επίπεδα αντίστοιχα με το ΙΚΑ. Το «μοντέλο» ΙΚΑ θα εφαρμοστεί και στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Οσοι αποχώρησαν με σύνταξη κοντά στο 80% ή 90% του μισθού που ελάμβαναν, θα προσγειωθούν με την ενοποίηση των Ταμείων τους, και τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που δίνει το ΙΚΑ για τα ίδια χρόνια ασφάλισης και δεν ξεπερνούν σήμερα το 60% για 40 έτη. Σε ένα Ταμείο θα ενοποιηθούν όλοι οι φορείς που χορηγούν εφάπαξ με ταυτόχρονη μείωση του βοηθήματος κατά 10%, ως 20%.

2 Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ, και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ, και μείωση 8,8%.

3 Η βάση των παροχών θα είναι η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στο 62ο έτος αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης. Στην πράξη ένας ασφαλισμένος που θα βγει σήμερα στη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών δεν θα πάρει τα 384 ευρώ της σύνταξης, αν δεν έχει 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά θα μείνει μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του.

4 Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Κώστας Κάτικος

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ....

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ



  «Γραμμένη στο χιόνι» η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών



του Τάσου Δασόπουλου

«Εκτός προϋπολογισμού» μένει και πάλι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς επιχειρήσεις και συνταξιούχους όλων των ταμείων, οι οποίες έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου κοντά τα 6 δισ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, παρά την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης οι ιδιώτες έμειναν απλήρωτοι.

Από τα 26 δισ. ευρώ της δόσης που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, η Ελλάδα πήρε άμεσα τα 23 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 10 δισ. δεσμεύτηκαν για τις τράπεζες (και είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα) και τα 13 δισ. ευρώ δόθηκαν για χρηματοδοτικές ανάγκες.

Από τα χρήματα αυτά ο αρχικός σχεδιασμός, που είχε γίνει, ήθελε από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Μόνο για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έπρεπε να εξοφληθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ.

Η δόση των 2 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την Δευτέρα αρκεί για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες μέχρι και το τέλος του χρόνου που φτάνουν τα 450 εκ. ευρώ για τον Νοέμβριο και τα 1,3 δισ. ευρώ για το Δεκέμβριο.

Η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ συνδέεται με την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Άρα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές του 2016. Συνεπώς η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μάλλον αναβάλλεται επ’ αόριστο.

Σε ποιους χρωστά το δημόσιο

Οι ιδιώτες οι οποίοι περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια για να πληρωθούν από το δημόσιο είναι:

• Εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν πάνω από τρεις μήνες να τους επιστραφούν φόροι (κυρίως ΦΠΑ) ύψους περίπου 810 εκατ.ευρώ.

• Προμηθευτές νοσοκομείων σε φάρμακα και αναλώσιμα και διαγνωστικά κέντρα στους οποίους ο ΕΟΠΠΥ έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

• Αλλά 800 εκατ.ευρώ χρωστούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Περίπου 750 εκατ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ασφαλισμένους για εφάπαξ και καθυστέρηση απονομής πλήρους σύνταξης.

• Τεχνικές εταιρίες που συμμετέχουν σε δημόσια έργα στους οποίους οφείλεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα στο τελευταίο Eurogroup η Ελλάδα δέχθηκε «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, τις οποίες υποσχέθηκε να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατό.

• Περίπου 600 εκατ. ευρώ σε διάφορές δαπάνες που ξεκινούν από καύσιμα και αναλώσιμα είδη απαραίτητα για την λειτουργία του δημοσίου μέχρι και "ελαστικές" αμυντικές δαπάνες.

Τα χρήματα αυτά δημιουργούν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους κεφαλαιακούς ελέγχους αλλά και την ένδεια των τραπεζών για νέο δανεισμό εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο

Το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών τίθεται συχνά πυκνά και από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα τα οποία παίρνουν διαβεβαιώσεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν σύντομα.

Το θέμα όμως θα τεθεί επίσημα και κατά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού η αποπληρωμή των χρεών προς ιδιώτες ήταν και ένας από του βασικούς όρους του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: enikonomia ΚΑΙ real.gr





ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΙΣ ΑΥΞΑΝΕΙ. ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟ 2012 ΣΤΑ 9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕ ΣΤΑ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 6 ΔΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΦΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. ΕΤΣΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΟΙΚΟΝOΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΝΩ ΠΕΡΣΙ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΒΓΑΙΝΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.














ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"