ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2011

Νέα δεδομένα, νέες εκτιμήσεις

Ξεπερνά το 4,5% η νέα εκτίμηση για την ύφεση του 2011, δηλώνει ο Ευ.Βενιζέλος


Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνουν και την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνουν και την Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου με τις αξιώσεις που ήγειραν για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διευκρίνισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Φινλανδία, τόνισε πως είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε από τη Σκανδιναβική χώρα ως προϋπόθεση για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου.

«Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral.

» Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις αξιώσεις παροχής εγγυήσεων από τις Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία, τόνισε πως η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας ακόμη εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο και πως οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης.  «Μη βιαζόμαστε οι διαδικασίες είναι σε επώαση», τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε εμμέσως πως η στάση των εν λόγω κρατών δημιουργεί προβλήματα, λέγοντας πως «τίθεται ζήτημα κάθε φορά που η Ευρωζώνη δεν στέλνει καθαρά μηνύματα».

Για τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων μέσω του εν εξελίξει προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Διευκρίνισε πως εάν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτό θα γίνει μέσω ειδικού οχήματος και με χρήματα από τον υφιστάμενο μηχανισμό.

«Δεν μιλάμε για έκτη δόση, αλλά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Σεπτέμβρη» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να βαθύνει την ελληνική ύφεση. «Τους προηγούμενους μήνες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύφεση το 2011 στο 3,8% -3,9%, πλέον η νέα εκτίμηση ξεπερνά το 4,5%, δήλωσε.

Για τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες δυσκολίες που γεννά το υφεσιακό κλίμα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν.

Προανήγγειλε δε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών και τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε στην Βουλή» δήλωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν πρόσθετα τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ
Ι ΣΑΣ ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑ
<<Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,6% επι του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, κατά 5,7% στο τρίτο, 5,1% στο δεύτερο και 0,7% στο πρώτο τρίμηνο ενώ και για το 2011 προβλέπω οτι η ύφεση θα παραμείνει πολύ ψηλα στο -4,2% του ΑΕΠ πανω από τις προβλέψεις για -3.2 της κυβέρνησης ενώ ισως και να μην μειωθεί καθόλου. Πρέπει μάλιστα, να λάβουμε υπόψη πολύ σοβαρά και την πρόβλεψη, ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011,οπως σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011». Γεγονός που επιβεβαιώνει τους κινδύνους βαθιάς ύφεσης, που τόνισα προηγουμένως.>>
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html
Έρευνα του Reuters

Οικονομολόγοι και επενδυτές ζητούν πιεστικά την έκδοση ευρωομολόγου


  (Φωτογραφία:  Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Με τον αριθμό των οικονομολόγων και των επενδυτών, που εκτιμούν ότι το ευρωομόλογο αποτελεί την καλύτερη -αν όχι και τη μόνη- λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, να αυξάνεται συνεχώς, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να υποκύψουν στις πιέσεις των αγορών και να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου ακόμα και εντός του 2012, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Βάσει αυτής 41 από τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν, θεωρούν ότι το ευρωομόλογο αποτελεί μία από τις λίγες αποτελεσματικές λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Επίσης, οι περισσότεροι περιμένουν την πρώτη τους έκδοση το 2012 ή το 2013.

Ενδεικτική άλλωστε της τάσης που υπάρχει για το ευρωομόλογο είναι η αντίδραση των αγορών μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι το ευρωομόλογο, εάν υπάρξει, θα αργήσει να θεσπιστεί και να καταστεί διαθέσιμο στους επενδυτές.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα επικεντρωθούν στην οικονομική ολοκλήρωση της Ένωσης, κάτι όμως που δεν φαίνεται ικανό να ηρεμήσει τις αγορές.

Οι 41 από τους 59 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο Ρόιτερς εξέφρασαν τη γνώμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εκδώσουν κοινά ομόλογα, τα οποία θεωρούν ένα από τα λίγα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι 36 από τους 60 αναμένουν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τελικά να εκδοθούν ευρωομόλογα. Οι περισσότεροι μάλιστα, περιμένουν την πρώτη τους έκδοση το 2012 ή το 2013.

«Είτε θα υπάρξει μια πορεία προς την έκδοση κοινών ομολόγων είτε το όλο εγχείρημα θα διαλυθεί και θα βυθιστεί», υποστήριξε ο Ράσελ Σίλμπερστον, στέλεχος της εταιρίας Investec Asset Management, η οποία διαχειρίζεται πόρους αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρητικά το ευρωομόλογο θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να επιστρέψουν στις χρηματαγορές και θα δώσει στους επενδυτές εχέγγυα.

Για να αποτραπεί μια «ανεύθυνη» χρήση του, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτείται ευρύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ή τουλάχιστον ένα πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Μια προϋπόθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων είναι η πρόσβαση της ΕΕ σε μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου στις χώρες» της ευρωζώνης, σχολίασε ο Νόρμπερτ Μπρεμς, οικονομολόγος της Oppenheim Research, εταιρίας η οποία εδρεύει στην Κολονία.

Αυτοί θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν αυτόματες διαδικασίες «τιμωρίας» της παραβίασης των κανόνων όσον αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή/και τη θέσπιση ορίου χρέους στα συντάγματα των κρατών-μελών, πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
<<Χρειάζεται επίσης ένα ομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ και όχι ευρωομόλογο μέρη του οποίου εγγυώνται τα κράτη-μέλη ξεχωριστά. Έτσι θα μπορούσαμε, να επιδιώξουμε την συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ για την δυνατότητα μεταβίβασης του <<νόμιμου>> χρέους ύψους 60%, το οποίο προβλέπεται και από την συνθήκη του Μάαστριχ και εκχώρησης της διαχείρισης του στην ΕΚΤ με την καθιέρωση αυτού του είδους ευρωομολόγου, το οποίο δεν είναι πανάκεια, αλλα θα δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία μας. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ εκδίδοντας ευρωομόλογα ίσης αξίας με το μέρος του χρέους των κρατών μελών, που επιτρέπει η συνθήκη του Μααστριχτ και πουλώντας τα στις διεθνείς αγορές, θα εξασφάλιζε πολύ χαμηλότερα επιτόκια για όλα τα κράτη-μέλη Αν δεν ακολουθηθεί η λύση αυτή και μείνουμε σε λύσεις ασπιρίνες, όπως η πρόσφατα αποφασίσθησα,  τότε μια γενικευμένη αναδιάρθρωση είναι βέβαιη κατά την γνώμη μου με απίστευτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την χώρα. Πάντως πιστεύω, ότι παρα της προβλέψεις της κυβέρνησης δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές ούτε το 2012.>>
ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συμφωνία με ερωτηματικά ανάμεσα σε Αθήνα και Ελσίνκι

Τους δίνουμε λεφτά, για να μας δώσουν δάνειο

http://img.protothema.gr/981B9A977E83D1BE009597C76E1227F1.jpg
 
«Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ευρώ, είναι παρόμοια της συμφωνίας του Ιουλίου με τους ιδιώτες πιστωτές και αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Όπως ανέφερε η Φινλανδή υπουργός, η χώρα μας θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ». Με τη σειρά της, η Φινλανδία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα αποπληρωθεί το δάνειο, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

"Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα" επανέλαβε η κυρία Urpilainen.

Σχετική αναφορά στις εμπράγματες εγγυήσεις των Φινλανδών υπήρχε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η συμφωνία είναι μακροχρόνια, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δήλωση Βενιζέλου

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Και προστίθεται: «Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

»Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου».

»Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία».
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΝ ΔΩΣΑΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ....

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"