ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Βουτιά-σοκ σε λιανεμπόριο και καύσιμα: Ξεπέρασε το 10% τον Απρίλιο

Βουτιά-σοκ σε λιανεμπόριο και καύσιμα: Ξεπέρασε το 10% τον Απρίλιο


Εντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην αγορά, μετά τη «βουτιά» άνω του 10% που σημείωσε τον Απρίλιο η κατανάλωση στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) και στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Άνθρωποι της αγοράς αδυνατούν προς το παρόν να εξηγήσουν την πρωτοφανή πτώση των πωλήσεων σε δύο από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται στα όρια της επιβίωσης.

Οπως αναφέρει η Ημερησία, οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως σχετίζουν την πτώση της κατανάλωσης με τη δραματική συρρίκνωση που έχει υποστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την υπέρμετρη αύξηση των φόρων, καθώς και στην αβεβαιότητα που κυριάρχησε όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Για ανεξήγητη πτώση στην κατανάλωση του ντίζελ κίνησης και των ναυτιλιακών καυσίμων τον Απρίλιο, μια πτώση που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15% μιλούν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών και συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να ερμηνεύσουν τη βουτιά στη ζήτηση ντίζελ σε σχέση με τα επίπεδα κατανάλωσης του Απριλίου 2016.

Παρότι μέχρι σήμερα η αγορά δεν έχει καταλήξει για τις αιτίες της πτώσης αυτής, στελέχη επισημαίνουν κατ' αρχήν ότι ο φετινός Απρίλιος είχε δύο εργάσιμες ημέρες λιγότερες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 και επειδή κάθε εργάσιμη ημέρα αντιστοιχεί ως 3,5%-4% της μηνιαίας κατανάλωσης ντίζελ, είναι πιθανόν η διαφορά αυτή να έχει συμβάλει στο υψηλό ποσοστό της πτώσης.

Μία άλλη πιθανή ερμηνεία έχει να κάνει με την παρατεταμένη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα που πιθανόν να οδήγησε στη χρονική μετάθεση για 10-15 ημέρες ορισμένων αγροτικών εργασιών και κατά συνέπεια της χρήσης μηχανημάτων που κινούνται με ντίζελ.

Ας σημειωθεί ότι η ζήτηση βενζίνης τον Απρίλιο κινήθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δίχως αισθητή απόκλιση από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. «Ακόμα συλλέγουμε στοιχεία για να βρούμε τι ακριβώς έχει συμβεί», δήλωσε στέλεχος εταιρείας καυσίμων, εκτιμώντας ότι πρέπει να έχουν συμβάλει αρκετοί παράγοντες, χωρίς να αποκλείει και το λαθρεμπόριο.

Καμπανάκι

Ανάλογη ήταν η μείωση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς πλησίασε τα επίπεδα του 10%. Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την παρατεταμένη πτώση των πωλήσεων από την αρχή του έτους ακόμη σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, η οποία όχι μόνο δεν ανέκαμψε την περίοδο του Πάσχα, όπως προσδοκούσαν στελέχη του λιανεμπορίου, αλλά έπεσε πάνω από 10% τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπολογίζεται ότι οι απώλειες εσόδων για τα σούπερ μαρκετ ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Και αυτό παρά τις γενναίες προσφορές που υπήρχαν στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και την επαναλειτουργία του δικτύου του Μαρινόπουλου υπό την ομπρέλα του Σκλαβενίτη.

«Τα στοιχεία χτυπάνε το καμπανάκι για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και τις αντοχές των εταιρειών, ειδικά των μικρομεσαίων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη επιχειρήσεων και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία και να τονωθεί η κατανάλωση.

Χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη και αναθέρμανση της ζήτησης, υπογραμμίζουν, η οικονομία θα παραμένει δέσμια της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση να παραμένει άπιαστο όνειρο και σημειώνουν πως η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την απελευθέρωση πόρων.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΑΣ...

«Ραβασάκια» σε 269.913 μικροοφειλέτες Ταμείων για ρύθμιση ή αλλιώς κατασχέσεις

«Ραβασάκια» σε 269.913 μικροοφειλέτες Ταμείων για ρύθμιση ή αλλιώς κατασχέσεις


Ειδοποιητήρια-φωτιά για ρύθμιση χρεών ή αλλιώς… κατασχέσεις, πήραν 269.913 οφειλέτες που χρωστούν λιγότερα και από 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι η πρώτη «φουρνιά» των ειδοποιητηρίων που έστειλε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους χρωστούν μικροποσά, καθώς πλέον από την 1/1/2017 όποιος χρωστούσε στο παρελθόν στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ, στο ΕΤΑΑ και άλλους φορείς, θα τα χρωστά πλέον στο ΚΕΑΟ που μαζεύει όλα τα ανείσπρακτα χρέη όλων των Ταμείων και όλων των οφειλετών.

Έκρηξη στα χρέη: Οφειλές 117 δισ. σε εφορίες και Ταμεία-«Καταιγίδα» κατασχέσεων

Κρυφό χρέος 1,9 δισ. σε ιδιώτες

Το ποσό των χρεών που θα πρέπει να κυνηγήσει το ΚΕΑΟ είναι 22,49 δισ. ευρώ, που το χρωστούν 619.768 οφειλέτες, εκ των οποίων το 80% χρωστά ως 15.000 ευρώ.

Μαστίγιο…

Αυτά ήταν αφανή χρέη, στα συρτάρια των Ταμείων, και τώρα όχι μόνον βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το ΚΕΑΟ, εφαρμόζει πολιτική μαστίγιου και καρότου, καθώς

* Από τη μια λέει ότι δεν θα κάνει κατασχέσεις λογαριασμών σε όσους χρωστούν ως 5.000 ευρώ (σχετικές δηλώσεις, υπουργού Εργασίας, Εύη Αχτσιόγλου, και υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου τέλη του 2016).

* Από την άλλη, το ΚΕΑΟ λέει στην επίσημη έκθεσή του που δημοσιοποίησε χθες, ότι από τα χρέη 335.000 οφειλετών που του μεταβίβασαν τα Ταμεία, το πρώτο τρίμηνο του 2017, έστειλε σε 269.913 από αυτούς τη δεύτερη και πιο αυστηρή προειδοποίηση ότι αν δεν κάνουν ρύθμιση, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή με κατασχέσεις λογαριασμών. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ στα Ταμεία.

Με καπέλο 8%

Η τακτική της κυβέρνησης έχει όμως και στοιχεία εμπαιγμού, αν όχι και εξαπάτησης, γατί στα ειδοποιητήρια που στέλνονται, οι οφειλές δεν είναι παγωμένες ως το τέλος του 2016, όπως υποσχόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντίθετα τα χρέη και άνω και κάτω των 5.000 ευρώ τοκίζονται κανονικότατα με πρόστιμο 8% το μήνα και για το 2017!

Οφειλέτης που χρωστούσε στο τέλος του 2016 στο ΙΚΑ 3.750 ευρώ από το κεφάλαιο και 1.250 ευρώ από παλιές προσαυξήσεις, δηλαδή 5.000 ευρώ συνολικά, σήμερα βρίσκεται να χρωστά 5.125 ευρώ και στο τέλος του 2017 θα βρεθεί να χρωστά 5.300. Το χρέος του δεν πάγωσε, όπως του έταξε ο κ. Τσίπρας, αλλά αντίθετα αβγατίζει κάθε μήνα.

Οφειλέτης με χρέος 21.100 ευρώ στο τέλος του 2016, έχει «μαζέψει» στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 άλλα 528 ευρώ, από πρόστιμα που υποτίθεται θα πάγωνε η κυβέρνηση. Οφειλέτης με χρέη 34.900 ευρώ στο τέλος του 2016, έχει φτάσει να χρωστά 35.772 ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, με «τόκο-πρόστιμα» 873 ευρώ.

Αυτά είναι που θα έμεναν παγωμένα, αλλά επειδή καμία τέτοια διάταξη δεν πέρασε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τα Ταμεία συνεχίζουν να χρεώνουν τα πρόστιμα χωρίς καμία αλλαγή.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος  

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΘΛΙΟΙ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"