ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

«Χαμός» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Χαμός» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Τσίπρας κατάφερε να αλλάξει αποτέλεσμα ψηφοφορίας ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ του Σαββάτου (15/10/2016), όταν ξέσπασαν έντονες αψιμαχίες εξαιτίας του αποτελέσματος μιας κρίσιμης ψηφοφορίας, που δεν άρεσε στην ηγετική ομάδα. Με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, η ψηφοφορία επαναλήφθηκε και τελικά το αποτέλεσμα άλλαξε!
Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, ελέγχοντας πλήρως τις τάσεις και την αντιπροσώπευσή τους στη νέα Κεντρική Επιτροπή, φάνηκε ξεκάθαρα την τρίτη ημέρα του συνεδρίου. Άλλωστε, κατά την ομιλία του για το κλείσιμο των εργασιών, έδειξε λίγο-πολύ την πόρτα σε εσωκομματικούς αμφισβητίες της κυβερνητικής γραμμής και της επιτυχίας του προγράμματος του τρίτου μνημονίου. «Όποιος ψάχνει εγγυήσεις, να περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο αριθμός των μελών της νέας ΚΕ, καθώς και η αλλαγή στη συγκρότηση των τμημάτων και των επιτροπών της (ζήτημα για το οποίο τελικά θα αποφασίσει το καταστατικό συνέδριο το 2017), ήταν τα κρίσιμα θέματα για την επίτευξη του στόχου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εκεί που παραλίγο να την «πατήσει» η ηγετική ομάδα, ήταν στην ποσόστωση των κυβερνητικών στελεχών, που θα έχουν δικαίωμα να είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρώτη κόντρα μεταξύ «προεδρικών» και της τάσης των «53+» ήρθε για τον αριθμό των μελών της νέας ΚΕ. Η εισηγητική πρόταση ήταν να μειωθούν τα μέλη της ΚΕ από 201 σε 151. Οι «53+» πρότειναν ο αριθμός να παραμείνει στα 201 μέλη, σε μια προσπάθεια να μην ανατραπεί, σε μεγάλο βαθμό, εις βάρος τους ο σημερινός συσχετισμός. Μια τρίτη πρόταση κατατέθηκε από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Άλκη Ρήγο, ο οποίος πρότεινε 101 μέλη. Μετά από αντιπαραθέσεις, στην ψηφοφορία επικράτησε η εισηγητική πρόταση.
Στην ενότητα συζήτησης, στη συνέχεια, των ποσοστώσεων για την ΚΕ, αναφερόταν εισηγητικά ότι παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη του καταστατικού, μόνο το 25% των μελών να είναι έμμισθα κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων ή πρόεδροι οργανισμών). Από αυτήν την ποσόστωση εξαιρούνται οι βουλευτές, ως αιρετοί. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της σχετικής ψηφοφορίας, το σώμα απέρριψε την εισηγητική πρόταση και ψήφισε στο 25% να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές. Για τον εσωτερικό συσχετισμό, αυτό σημαίνει ότι μένει περισσότερος χώρος για την ανάδειξη κομματικών στελεχών και από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» στη νέα ΚΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, φανερά ενοχλημένος, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου. «Ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου! Πάσο, αλλά να καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε» είπε, μεταξύ άλλων, και ζήτησε να υπάρξει ένας ακόμη γύρος επιχειρηματολογίας και επανάληψη της ψηφοφορίας. Με τη διαδικασία να έχει γίνει ήδη «λάστιχο», τα ευτράπελα συνεχίστηκαν.
Παίρνοντας το λόγο, ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι το παρόν συνεδριακό σώμα δεν έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει ένα τέτοιο άρθρο του καταστατικού. Καταλόγισε ευθύνες στο προεδρείο ότι ήταν λάθος να μπει εξ αρχής σε ψηφοφορία ένα τέτοιο θέμα, και ως εκ τούτου θεώρησε την ψηφοφορία ως μη γενόμενη. Το προεδρείο δέχτηκε, αρχικώς, την άποψη του κ. Βίτσα. Ήδη, όμως, στην αίθουσα τα «αίματα» είχαν ανάψει και αρκετοί σύνεδροι απειλούσαν με αποχώρηση. Αντιλαμβανόμενος ο Αλέξης Τσίπρας την προβληματική αυτή εξέλιξη, πήρε ξανά το λόγο, επιμένοντας σε νέα ψηφοφορία. «Σωστή η επιχειρηματολογία του Δημήτρη Βίτσα, εντούτοις το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και έχει δικαίωμα και λάθη να κάνει. Εγώ δεν ζήτησα από το προεδρείο να παρθεί η απόφαση πίσω γιατί έχω άλλη άποψη, αλλά να επαναληφθεί η διαδικασία. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με δεύτερο λάθος» τόνισε. Αφού το σώμα δέχτηκε να ξανασυζητηθεί το θέμα, ξεκίνησε ο νέος γύρος τοποθετήσεων.
Και εκεί που όλοι νόμιζαν, ότι η συζήτηση γίνεται για το αν στο 25% θα συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές ή όχι, ο Νίκος Παππάς, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, έκαναν «ντρίμπλα» προτείνοντας όλα τα καταστατικής υφής θέματα του συνεδρίου –και αυτά που είχαν ήδη ψηφιστεί- να παραπεμφθούν στο καταστατικό συνέδριο!
Με την υπομονή των συνέδρων να έχει εξαντληθεί και την ώρα να έχει δείξει μεσάνυχτα, το προεδρείο τελικά έβαλε σε ψηφοφορία αυτό που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, με τη δεύτερη, υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου να μην περιλαμβάνονται στην ποσόστωση του 25% οι βουλευτές.
 
ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ....ΑΝΕΚΔΟΤΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"