ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ολη η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Χάνουν το πλεονέκτημα των 48 δόσεων που προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσοι ήδη έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις τρέχουσες ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου




Αντίθετα, όσοι δεν εξυπηρετούσαν τις δόσεις ή δεν είχαν υπαχθεί ποτέ σε κάποια ρύθμιση είτε του υπουργείου Οικονομικών, είτε των ασφαλιστικών Ταμείων, μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ή και περισσότερες (μόνο για τα χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ).Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εντάξει στη νέα ρύθμιση όσους δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους μέχρι 31 Μαρτίου 2013.
Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι η τρόικα δεν επέτρεψε την υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων όσων εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους. Ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας δημοσιονομικού «κενού» φέτος, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα ήταν η απάντηση της τρόικας στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι «αν παρείχαμε τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, τότε αυτομάτως όλοι θα σταματούσαν να πληρώνουν τις οφειλές τους και θα μπορούσε να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις εφορίες αλλά κυρίως στα ασφαλιστικά Ταμεία».
Πάντως, γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να ελαφρυνθούν και όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης των δόσεων γι’ αυτούς, ωστόσο εξετάζεται η περαιτέρω μείωση των προσαυξήσεων ή η μείωση του επιτοκίου που επιβάλλεται σήμερα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
1.Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας.
2.Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
3.Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί και συνταξιούχοι) με χρέη έως 5.000 μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 - 25 ευρώ. Αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει σε πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο δύσκολο βαθμό και για ποσά άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ εάν είναι αποδεδειγμένη η δυσχέρεια του φυσικού προσώπου. Επίσης ως φυσικά πρόσωπα θα αντιμετωπίζονται οι επιτηδευματίες με οφειλές στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία και έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών. Πάντως, οι μικροοφειλέτες που θα καταβάλλουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις δεν θα έχουν το μπόνους της μείωσης των προσαυξήσεων.
4.Επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ανεξαρτήτως οφειλής. Δηλαδή, οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα και αν έχουν χρέη κάτω των 5.000 ευρώ θα τα καταβάλουν σε 48 κατ’ ανώτατο όριο δόσεις.
5.Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν γενικότερα για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι.
6.Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες (πλην μικροοφειλετών). Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.
7.Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.
8.Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους, ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
9.Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων όσοι έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
10.Σχεδιάζεται η αύξηση του ορίου χρέους προς την εφορία πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον οφειλέτη. Το σημερινό όριο είναι 5.000 ευρώ και εξετάζεται η αύξησή του στα 10.000 ευρώ.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ










ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Προ του 1983 δεν κατεδαφίζονται

Όλες οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα

Για τις αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1975 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, με την καταβολή εφάπαξ ποσού ύψους 500 ευρώ

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσες αυθαίρετες κατασκευές υφίστανται προ του 1983, για τις μικροπαραβάσεις και για τις μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης - δόμησης και έως 20% του ύψους).

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα βρίσκονται εντός δασών και στον αιγιαλό.

Για τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων με 80% αναπηρία η έκπτωση, για την καταβολή των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, είναι 85%. Για τους πολύτεκνους, η έκπτωση είναι 80%, γι' αυτούς με αναπηρία 67% και ατομικό εισόδημα 8.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 80% και τέλος οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ έχουν ελάφρυνση 70%.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών και προκειμένου, να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών να υπαχθούν στον νέο νόμο, το νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των δόσεων. Ειδικότερα, οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ορίζει ο ισχύον νόμος (4014/11), γίνονται 10 εξαμηνιαίες (όχι κατ' ανάγκη ισόποσες) με ελάχιστη καταβολή 5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για:

- Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1975 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό 500 ευρώ. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης,

-Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1983 προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, καταβολή παραβόλου και 15% του ειδικού προστίμου (με βάση τον 4014/11). Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου

-Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαμερισματοποίηση κλπ) προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με καταβολή εφάπαξ ποσού 500 ευρώ (για όσες μικροπαραβάσεις κι αν έχει το κτίριο). Απαιτούνται αίτηση στο σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση και τεχνική έκθεση μηχανικού.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια).

Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου.

Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση έως 40% κάλυψης και δόμησης και έως 20% ύψους (σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια) εντός προκηπίου ή ακαλύπτου. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή του παραβόλου και ειδικού προστίμου. Για όσα έχουν χτιστεί μεταξύ 1983 και 2003 θα καταβάλλεται το 80% του ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις με περαιωμένη διαδικασία των νόμων 3775/09 και ν. 3843/10. Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της Ταυτότητας Κτιρίου με καταβολή του παραβόλου κατά περίπτωση και ειδικού προστίμου (συμψηφίζεται). Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου

- Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης εκτός όλων των ανωτέρων κατηγοριών (χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπέρβαση άνω του 40%). Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, τεχνική έκθεση μηχανικού, σχέδια, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, έντυπο προστίμου.

- Για τις πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές, προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, αποδεικτικά δικαιώματος υπαγωγής, γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακό οικισμό. Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου. Απαιτούνται αίτηση προς αρμόδια επιτροπή συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, τεχνική έκθεση μηχανικού, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για υποβολή ταυτόσημων στοιχείων στο σύστημα, αποδεικτικά χρόνου κατασκευής και δικαιώματος υπαγωγής. Ακόμη χρειάζονται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, Ε9, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας όπου απαιτείται, τεχνική έκθεση μηχανικού αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, παράβολο και έντυπο προστίμου.

- Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε διατηρητέο κτίριο (εντός όγκου κτιρίου ή προσθήκες καθ' ύψος μικρότερο του 10% της συνολικής δόμησης). Προβλέπεται αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου.

Απαιτούνται αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση, τεχνική έκθεση μηχανικού, αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα χρόνου υλοποίησης, παράβολο έντυπο προστίμου.

Ακόμη, χρειάζεται αίτηση προς το ΚΕΣΑ συνοδευόμενη από φωτογραφική τεκμηρίωση κτιρίου, τοπογραφικό διάγραμμα, πλήρη αποτύπωση κτιρίου, τεχνική έκθεση με το ιστορικό του κτιρίου, υπεύθυνη δήλωση περί μη χαρακτηρισμού του κτιρίου από άλλο φορέα, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας, τεχνική έκθεση μηχανικού.


ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"