ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

O ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Μοιραίο πολιτικό λάθος»
Χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία η κατάρτιση του μνημονίου, λέει ο Κώστας Σημίτης

«Πολιτικά μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την παράλειψη συνάρτησης των στόχων του μνημονίου με τις πραγματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να βυθίζεται η ελληνική οικονομία στην ύφεση. Ο κ. Σημίτης θα είναι ο κύριος ομιλητής σε συνέδριο που οργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freie Universität του Βερολίνου, υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Ο κ. Σημίτης έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα σημεία από την ομιλία αυτή, με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;», στην οποία θα αναφερθεί στις ελληνικές παραμέτρους της κρίσης, τοποθετώντας τες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ιδαίτερα στις αιτίες της κρίσης, στο ελληνικό μνημόνιο, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο του 2011.

«Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση» θα επισημάνει ο κ. Σημίτης.

«Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση» θα προσθέσει.

Η ομιλία εντοπίζει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική φιλοσοφία που επικράτησε στη σχέση των πιο ανεπτυγμένων με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ: «Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση.

» Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν.

» Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται, όπως σήμερα, μόνο σε τρέχοντα προβλήματα, αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης».

Επισημαίνει επίσης ότι: «Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν. Είναι ένα εξελικτικό στάδιο της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της, να δημιουργηθούν σχέσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών και καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν η κατάργηση των συνόρων και οι κοινές επιδιώξεις. Είναι κοινό σχέδιο προόδου.

» Οφείλει να εντάσσει λοιπόν στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους».

Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Τέλος, η πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει 'την φυγή προς τα εμπρός' δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
<<Εδώ πρέπει, να τονιστούν οι ευθύνες των μεγάλων χωρών της ΕΕ,  όπως η Γερμανία, που χάρη στην υιοθέτηση του ευρω απέκτησαν ένα πιο ικανοποιητικό νόμισμα για τις συναλλαγές τους και αυξάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα τους – δυστυχώς «εις βάρος» των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα «αποβιομηχανοποιούν» συστηματικά, με τη βοήθεια των «dumping» μισθών των εργαζομένων της και όχι μόνο, σχεδόν ολόκληρο τον «Ευρωχώρο». Κάτι τέτοιο λειτουργεί μόνο με τη βοήθεια του κοινού νομίσματος, του ευρώ  (€), κυρίως επειδή η ζήτηση των γερμανικών προϊόντων αυξάνεται, λόγω της υπερχρέωσης των ελλειμματικών κρατών. Αν κανείς δει την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ειδικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, θα καταλάβει, τι ακριβώς συμβαίνει. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ,όπως τα LIDL ελέγχουν μονοπωλιακά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στην Ελλάδα εξαφανίζοντας την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση ακομη και με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και χωρίς να έχουν χορηγηθεί αντισταθμιστικά οφέλη για αυτή την επικερδή εμπορική εισβολή στην χώρα με τις απαράδεκτες αυτές συνέπειες. Πολλές φορές μάλιστα η τιμολόγηση των προϊόντων των εταιριών αυτών στην δική μας αγορά είναι πενταπλάσια, από ότι στις δικές τους χώρες. Χρειάζεται λοιπόν, να καταστεί αντιληπτό στην Γερμανία, ποιος είναι ο ευνοημένος από την εφαρμογή της ευρωζώνης εις βάρος ποιών και ποιες οι ευθύνες του από εδώ και πέρα. Δεν  είναι τυχαία η επισήμανση του ΔΝΤ στην ενδιάμεση εκθεση του της 16 Μαρτίου 2011, που ξεκαθαρίζει, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ. Το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο, ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.κατά την εκτίμηση του ίδιου του ΔΝΤ στην έκθεση του.>>

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: H πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί εάν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις»

«Μην αγνοούμε την πραγματικότητα»

Προβόπουλος: Χωρίς αλλαγές κινδυνεύουμε με οικονομική και πολιτική απομόνωση

Η περαιτέρω καθυστέρηση στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τις διαρθωτικές αλλαγές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα έχει ως κατάληξη «την οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, που θα εξανεμίσει ό,τι έχουμε πετύχει στη μεταπολεμική μας ιστορία», υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

H πορεία προς την κρίση θα μπορούσε να είχε ανακοπεί εάν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί πριν πάρουν «εκρηκτικές διαστάσεις», υποστήριξε, σε ομιλία του στο ΙΟΒΕ την Πέμπτη.

«Αν όμως αυτή τη φορά αγνοήσουμε και πάλι τις επιταγές της πραγματικότητας, η κατάληξη είναι δεδομένη οικονομική και πολιτική απομόνωση της χώρας, αρχή μίας καταστροφικής πορείας που θα εξανεμίσει ότι έχουμε επιτύχει στην μεταπολεμική ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η παρούσα κρίση, τόνισε, είναι «βαθιά συστημική και δεν αντανακλά απλώς μια παροδική, πτωτική φάση του οικονομικού κύκλου».

Η κρίση, υποστήριξε, οφείλεται στο πρότυπο οικονομικής λιετουργίας που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, και στηρίχτηκε στην εγχώρια ζήτηση και σε μία κρατικιστική αντίληψη για την οργάνωση της οκονομίας, παράγοντας μεγάλα μη διατηρήσιμα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα, τα οποία αναδείχθηκαν πιο έντονα με την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Για να πετύχουμε όμως τώρα εκεί που συστηματικά αποτύχαμε στο παρελθόν είναι απολύτως απαραίτητο να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αποδεχθούμε συλλογικές και ατομικές ευθύνες και κυρίως να απορρίψουμε λογικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Προβόπουλος. 
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ.GR
 TO ΣXOΛIO MOY: ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΟΠΟΥ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΔΡΑΝΗΣΕ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ
 <<Παράλληλα διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010  τα περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου  το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο. Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread στις 1.000 μονάδες βάσης.
 Έτσι ανέβαλε χρονικά την  είσπραξη μεγάλου ποσού απο διάφορα μέτρα, οπως  την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και μάλιστα σε μία εποχή, που το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν  τα έσοδα, μετέθεσε  χρονικά τον διαγωνισμό, για το «ΞΥΣΤΟ», όταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε, να εισπράξει το κράτος μέσα στο 2009, μετέθεσε  την είσπραξη του ΕΤΑΚ, και των νέων τελών κυκλοφορίας και το σοβαρότερο δεν  κινητοποίησε τον  φοροεισπρακτικό  μηχανισμό  και την ΥΠ.Ε, προκειμένου, να ενισχύσει τα έσοδα, τα οποία λόγω της κρίσεως υστερούν, ενώ μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες των εφοριών είναι αποδιοργανωμένες και οδήγησαν στην παραίτηση του γενικού γραμματέα  οικονομικών κ Γεωργακόπουλου κάτω από το βάρος της πορείας  των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Δαπάνες κάθε μορφής πληρώθηκαν όλες στο τέλος του 2009 και όχι σταδιακά, ενώ αντιθέτως το 2010 οι οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του δημοσίου σταμάτησαν παγώνοντας και την αγορά προκειμένου, να εμφανιστεί τεχνητή μείωση των δαπανών στην εκτέλεση του  προϋπολογισμούτου2010.>>
 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΔΩ: http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

ΕΙΝΑΙ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 4,25 ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΞΑΝΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΣΙΠΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2% ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. ΞΥΠΝΑΤΕ


Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου

Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου- Σαμαρά κατά την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε εκ νέου την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του έχει την πλήρη στήριξη την Ν.Δ..

Οι συνομιλίες διήρκησαν περίπου μιάμιση ώρα κατά τις οποίες ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για την ανάγκη κυβερνητικής συνοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κυβέρνηση παρόλο που έχουν σημειωθεί ορισμένα προβλήματα, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ Zougla.gr και Μadata.gr

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ! ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ  ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ. ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΣΤΙΧΑΚΙ. ΞΥΠΝΑΤΕ. ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ....

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"