ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Βόμβα από Σταθάκη: «Μόλις στο 5% του ΑΕΠ το επαχθές χρέος»

Βόμβα από Σταθάκη: «Μόλις στο 5% του ΑΕΠ το επαχθές χρέος»

Ο βουλευτής και υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.Βόμβα από Σταθάκη: «Μόλις στο 5% του ΑΕΠ το επαχθές χρέος»
Σε μια διαπίστωση που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην Κουμουνδούρου, καθώς το ζήτημα του «επαχθούς χρέους» της Ελλάδας και της διαγραφής του, αποτελεί διαπραγματευτικό εργαλείο που επικαλείται κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε την Τρίτη ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος και βουλευτής Χανίων.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5 - στον σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι το λεγόμενο επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο και ανέρχεται μόλις στο 5% του ΑΕΠ. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί» είπε ο Γ. Σταθάκης.

Η δήλωση του Γ. Σταθάκη έρχεται σε σύγκρουση με τη βασική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί αμφισβήτησης του χρέους.

Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

«Η σημερινή κατάσταση», είπε ο Γ. Σταθάκης, «καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν» πρόσθεσε.

Οπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους».

Ο Γ. Σταθάκης είπε ότι «πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ. ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΣΤΟ 50% ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ.

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των Μνημονίων

Εισήγηση-καταπέλτης της Ευρωβουλής

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των Μνημονίων

Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των Μνημονίων
Κριτική στο Eurogroup και στα ευρωπαϊκά όργανα που μετέχουν στην τρόικα, για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ασκεί σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στο σχέδιο του Ισπανού εισηγητή Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις τέσσερις χώρες δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων περιγράφεται ως «απελπιστική». Συγκεκριμένα, ο Θέρκας υπολόγισε πως η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους» τονίζεται στην έκθεση.

Ακόμη, ο Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"